320

Нерациональное питание как поведенческий фактор способствует развитию вторичных, биологиче-
ских алиментарно-зависимых факторов риска. Было проведено анкетирование на предмет особенно-
стей питания и алиментарно-зависимых факторов риска, а также анализ фактического питания у 48
паицентов. Анализ суточного рациона показал, что питание большинства исследованных (92,8 ± 0,73 %)
не является сбалансированным по содержанию основных питательных веществ, а также энергии. Со-
держание жиров растительного происхождения в суточном рационе у 32,2 ± 2,2 %, значительная доля
лиц потребляет продукты с повышеннным уровнем холестерина (51,1 ± 0,8 %), недостаточно потребляя
фосфолипиды (59 ± 1,3 %), что свидетельствовало об атерогенном характере питания. Величина ИМТ
находилась в достоверной прямой корреляционной связи (r = +0,62; р < 0,01) средней силы с общей ка-
лорийностью рациона по данным анализа фактического питания. В целом нарушения структуры пита-
ния носили явный характер и способствовали формированию сердечно-сосудис

  • Internet ҳавола cardiocenter.uz
  • DOI
  • UzSCI тизимида яратилган сана 17-05-2021
  • Ўқишлар сони 320
  • Нашр санаси 14-05-2018
  • Мақола тилиRus
  • Саҳифалар сони78-81
Ўзбек

Хулқ-атворли омил сифатида рационал овқатланиш иккинчи даражали, биологик истеъмолга боғлиқ
хавф омилларини ривожлантиришга ёрдам беради. Озиқлантириш ва озиқлантиришга боғлиқ бўлган
хавф омиллари, шунингдек, 48 та беморда ҳақиқий озиқланиш таҳлили ўтказилди. Кундалик рацион
таҳлиллари шуни кўрсатдики, ўрганилаётганларнинг кўпчилиги (92,8 ± 0,73 %) озиқ-овқат асосий озиқ
моддаларининг мазмуни ва энергия жиҳатидан мувозанатлашмаган. Кундалик рациондаги ўсимлик
ёғлар таркибида 32,2 ± 2,2 % миқдорида, одамларнинг катта қисми юқори холестеринли маҳсулотлар
истеъмол қиладилар (51,1 ± 0,8 %), фосфолипитларни истеъмол қилмасдан (59 ± 1,3 %), рационнинг
атероген хусусиятига далолат беради. ТМИ қиймати ўртача озиқланишнинг ишончли тўғридан-тўғри
боғлиқлиги (r = +0,62, п < 0,01) ва озиқ-овқатнинг умумий калория миқдори билан ҳақиқий озиқланиш
таҳлили. Умуман олганда, озиқланиш таркибидаги бузилишлар очиқ-ошкора бўлиб, юрак-қон томир
хавфини шакллантиришга ёрдам берди.

Русский

Нерациональное питание как поведенческий фактор способствует развитию вторичных, биологиче-
ских алиментарно-зависимых факторов риска. Было проведено анкетирование на предмет особенно-
стей питания и алиментарно-зависимых факторов риска, а также анализ фактического питания у 48
паицентов. Анализ суточного рациона показал, что питание большинства исследованных (92,8 ± 0,73 %)
не является сбалансированным по содержанию основных питательных веществ, а также энергии. Со-
держание жиров растительного происхождения в суточном рационе у 32,2 ± 2,2 %, значительная доля
лиц потребляет продукты с повышеннным уровнем холестерина (51,1 ± 0,8 %), недостаточно потребляя
фосфолипиды (59 ± 1,3 %), что свидетельствовало об атерогенном характере питания. Величина ИМТ
находилась в достоверной прямой корреляционной связи (r = +0,62; р < 0,01) средней силы с общей ка-
лорийностью рациона по данным анализа фактического питания. В целом нарушения структуры пита-
ния носили явный характер и способствовали формированию сердечно-сосудис

English

Non-rational nutrition as a behavioral factor contributes to the development of secondary, biological
alimentary-dependent risk factors. A survey was conducted on the characteristics of nutrition and alimentarydependent
risk factors, as well as analysis of actual nutrition in 48 patients. The analysis of the daily diet
showed that the nutrition of the majority of the investigated (92,8 ± 0,73 %) is not balanced in terms of the
content of the main nutrients, as well as energy. The content of vegetable fats in the daily ration in 32,2 ± 2,2 %,
a significant proportion of people consume products with high cholesterol (51,1 ± 0,8 %), not enough consuming
phospholipids (59 ± 1,3 %), that testified to the atherogenic nature of the diet. The value of BMI was in a reliable
direct correlation (r = +0.62, P < 0,01) of average strength with the total calorie content of the diet from the
analysis of actual nutrition. In general, the disturbances in the structure of nutrition were of an obvious nature
and contributed to the formation of cardiovascular risk.

Ҳавола номи
Кутилмоқда