679

Мойчечак ва эман барглари ва пўстлоғи хом ашёсини аввалдан қисқа муддат (10 мин) ва давомли (30 мин) 200 ˚С да қовуриш, ҳамда 85 ˚С да термал ишлов берилгач экстрактлар олинди. Доривор ўсимликлар тўқималари термал ишлов берилганда компонентлар кимёвий таркиби ўзгариши, шу жумладан Майяр – Амадори маҳсулотлари ҳосил бўлиши кўрсатилди.

  • Ўқишлар сони 623
  • Нашр санаси 28-07-2017
  • Мақола тилиO'zbek
  • Саҳифалар сони59-65
Русский

Путем предварительного кратковременного (10 мин) и продолжительного (30 мин) обжаривания при 200 ˚С, а также 5 и 12 часовыми термообработками при 85 ˚С сырья ромашки аптечной и листьев, а также коры дуба получены экстракты. Показано, что термообработка тканей лекарственных растений приводит к химическим изменениям компонентов, включая образование продуктов Майяра – Амадори.

English

By beforehand short-term (10 min) and long (30 min) frying at 200 ˚С, and also 5 and 12 hour heat treatments of raw materials of a camomile and leaves, and also bark of an oak prepared extracts. It is shown that heat treatment of medicinal plant tissues leads to chemical changes of composition, including formation of products of Maillard - Amadori.

Ўзбек

Мойчечак ва эман барглари ва пўстлоғи хом ашёсини аввалдан қисқа муддат (10 мин) ва давомли (30 мин) 200 ˚С да қовуриш, ҳамда 85 ˚С да термал ишлов берилгач экстрактлар олинди. Доривор ўсимликлар тўқималари термал ишлов берилганда компонентлар кимёвий таркиби ўзгариши, шу жумладан Майяр – Амадори маҳсулотлари ҳосил бўлиши кўрсатилди.

Ҳавола номи
1 1. Mohd Zainol M.K., Abdul-Hamid A., Abu Bakar, F., Pak Dek S. Effect of different drying methods on the degradation of selected flavonoids in Centella asiatica // Intern. Food Res. J. 2009, -V. 16, -P. 531-537.
2 2. Татарченко И.А. Разработка новых видов чайной и кофейной продукции и совершенствование оценки их качества // Дисс. канд. техн.н., -Краснодар, 2015.
3 3. Mehta B.M., Deeth H. Blocked Lysine in dairy products: formation, occurrence, analysis and nutritional implication // Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. 2016, -V.15. DOI: 10.1111/1541- 4337.12178.
4 4. Гаврилин М.В., Сеньчукова Г.В., Сенченко С.П., Самойлов В.А., Гостищева Н.А. Выбор оптимальных условий получения гидролизатов молочнокислых бактерий термокислотным способом // Хим. Фарм. Ж. 2007, -Т. 41, -№ 2, -С. 54-56.
5 5. Sharma K., Ko E.Y., Assefa A.D., Ha S., Nile Sh.H., Lee E.T., Park S.W. Temperature-dependent studies on the total phenolics, flavonoids, antioxidant activities, and sugar content in six onion varieties // J. Food Drug Analysis. 2015, -V. 23, -P. 243-252.
6 6. El-Anany A.M. Nutritional composition, antinutritional factors, bioactive compounds and antioxidant activity of guava seeds (Psidium Myrtaceae) as affected by roasting processes // J Food Sci. Technol. 2015, -V. 52(4), -P. 2175–2183.
7 7. Chou H.J., Kuo J.T., Lin E.S., Comparative antioxidant properties of water extract from different parts of beefsteak plant (Perilla frutescence) // J. Food Drug Analysis. 2009, -V. 7, -P. 489-496.
8 8. Huber K., Brigide P., Bretas E.B., Canniatti-Brazaca S.G. Effect of thermal processing and maceration on the antioxidant activity of white beans // PLOS ONE. 2014, -V. 9(7), e99325. DOI:10.1371/journal.pone.0099325
9 9. Huber K., Brigide P., Bretas E.B., Canniatti-Brazaca S.G. Phenolic acid, flavonoids and antioxidant activity of common brown beans (Phaseolus vulgaris L.) before and after cooking // J. Nutr. Food. Sci. 2016, - V. 6(5). DOI:10.4172/2155-9600.1000551
10 10. Murthy N.U.M., Prakash P. Kumar P.P., Sun W.Q. Mechanisms of seed ageing under different storage conditions for Vigna radiata (L.) Wilczek: lipid peroxidation, sugar hydrolysis, Maillard reactions and their relationship to glass state transition // J. Exp. Bot. 2003, -V. 54(384), -P. 1057-1067. DOI: https://doi.org/10.1093/jxb/erg092.
11 11. Hadley J., Malik N., Meek K. Collagen as a model system to investigate the use of aspirin as an inhibitor of protein glycation and crosslinking // Micron, 2001, –V. 32, Iss.3, -P. 307-315. DOI.org/10.1016/S0968-4328(00)00032-9.
12 12. Brands C.M., Wedzicha B.L., Boekel M.A. Quantification of melanoidin concentration in sugar-casein systems // J. Agric. Food Chem. 2002, -V. 50(5), -P. 1178-1183.
13 13. Murthy U.M., Sun W.Q. Protein modification by Amadori and Maillard reactions during seed storage: roles of sugar hydrolysis and lipid peroxidation // J. Exp. Bot. 2000, -V. 51(348), -P.1221-1228.
14 14. Абдурахмонова Н.А., Ганиев А.К., Мавлонов Г.Т., Ибрагимов А.Я. Состав экстрактивных фенольных соединений трехкомпонентного желчегонного сбора // Фарм. журнал, -Ташкент, 2016, -№2. –С. 19-24.
15 15. Kitts D.D., Wu C.H., Powrie W.D. Effect of glucose-lysine Maillard reaction product fractions on tissue xenobiotic enzyme systems // J. Agric. Food Chem., 1993, 41 (12), pp 2359–2363. doi: 10.1021/jf00036a027.
Кутилмоқда