Фолаты (витамин В9) – группа органических соединений - водорастворимый витамин группы B. Включает в себя фолиевую кислоту и ее производные (диглутаматы, триглутаматы, полиглутаматы). Фолиевая кислота – одна из (синтетических) форм фолатов (витамина B9), полученная путем его окисления. Она входит в состав многих мультивитаминных лекарственных препаратов, ею широко обогащаются продукты питания, зерновые продукты и др. Однако, последние исследования показывают, что в качестве ресурса витамина B9 эффективнее использовать натуральный фолат, к примеру, в виде фолат-содержащих продуктов питания, которые чаще всего находится в виде 5-метилтетрагидрофолата (L-5-methyltetrahydrofolate). Для профилактики заболеваний, связанных с дефицитом фолатов, можно принимать лекарственныйпрепарат с активным компонентом 5-метилтетрагидрофолата, связанную с молекулой кальция (Ca-L5-methyltetrahydrofolate), в качестве источника данного витамина. В Узбекистане, существуют огромные перспективы для изучения витаминов группы В: многие растения и их плоды являются их комплексными источниками.
Фолаты (витамин В9) – группа органических соединений - водорастворимый витамин группы B. Включает в себя фолиевую кислоту и ее производные (диглутаматы, триглутаматы, полиглутаматы). Фолиевая кислота – одна из (синтетических) форм фолатов (витамина B9), полученная путем его окисления. Она входит в состав многих мультивитаминных лекарственных препаратов, ею широко обогащаются продукты питания, зерновые продукты и др. Однако, последние исследования показывают, что в качестве ресурса витамина B9 эффективнее использовать натуральный фолат, к примеру, в виде фолат-содержащих продуктов питания, которые чаще всего находится в виде 5-метилтетрагидрофолата (L-5-methyltetrahydrofolate). Для профилактики заболеваний, связанных с дефицитом фолатов, можно принимать лекарственныйпрепарат с активным компонентом 5-метилтетрагидрофолата, связанную с молекулой кальция (Ca-L5-methyltetrahydrofolate), в качестве источника данного витамина. В Узбекистане, существуют огромные перспективы для изучения витаминов группы В: многие растения и их плоды являются их комплексными источниками.
Folates (vitamin B9) - a group of organic compounds - a water-soluble vitamin of group B. It includes folic acid and its derivatives (diglutamates, triglutamates, polyglutamates). Folic acid is one of the (synthetic) forms of folate (vitamin B9), obtained by its oxidation. It is a part of many multivitamin medicines, it enriches food products, grain products, etc. However, recent studies show that it is more effective to use natural folate as a resource of vitamin B9, for example, in the form of folate-containing foods, which are more often total is in the form of 5-methyltetrahydrofolate (L-5- methyltetrahydrofolate). To prevent diseases associated with folate deficiency, it is possible to take the drug with the active component of 5-methyltetrahydrofolate, bound to the calcium molecule (CaL5-methyltetrahydrofolate), as the source of this vitamin. In Uzbekistan, there are great prospects for studying B vitamins: many plants and their fruits are their complex sources
Фолатлар (В9 витамини) - органик бирикмалар гурухи - сувда эрувчан витамин В гурухи. Фолий кислота ва унинг хосилаларини (диглутаматлар, триглутаматлар, полиглутаматлар) ўз ичига олади. Фолий кислота оксидланиш йўли билан олинган фолат (В9 витамини) нинг (синтетик) шаклларидан биридир. У жуда кўп миқдордаги мултивитаминли дориларнинг бир қисмидир, у озиқ-овқат махсулотлари, дон махсулотлари ва бошқаларни бойитади. Шу билан бирга, яқинда ўтказилган тадқиқотлар шуни кўрсатдики, табиий фолатни В9 витамини, масалан, 5-метилтетрагидрофолат (L-5-methyltetrahydrofolate) шаклида топилган фолат ўз ичига олган озиқ-овқатлар шаклида, фойдаланиш учун фойдали бўлади. Фолат етишмовчилиги билан боғлиқ касалликларнинг олдини олиш учун препаратни витамин манбаи сифатида калций молекуласига (Ca-L5-methyltetrahydrofolate) боғланган 5-метилтетрагидрофолат фаол моддаси билан олиш мумкин. Ўзбекистонда В витаминини ўрганиш учун катта истиқбол мавжуд: кўплаб ўсимликлар ва уларнинг мевалари - уларнинг мураккаб манбаларидир.
№ | Муаллифнинг исми | Лавозими | Ташкилот номи |
---|---|---|---|
1 | SAIDOV S.A. | ||
2 | SAIDOV S.. | ||
3 | BAGDASAROVA E.S. | ||
4 | SAJANOV M.S. | ||
5 | SOLIYEV S.U. |
№ | Ҳавола номи |
---|---|
1 | 1. Gregory III, J. F., Bhandari, S. D., Bailey, L. B., Toth, J. P., Baumgartner, T. G., & Cerda, J. J. (1992). Relative bioavailability of deuterium-labeled monoglutamyl tetrahydrofolates and folic acid in human subjects. The American journal of clinical nutrition, 55(6), 1147-1153. |
2 | 2. Lucock, M., & Yates, Z. (2009). Folic acid fortification: a double-edged sword. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 12(6), 555-564. |
3 | 3. Aiso, K., & Tamura, T. (1998). Trienzyme treatment for food folate analysis: Optimal pH and incubation time for α-amylase and protease treatments. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 44(3), 361-370. |
4 | 4. Zetterberg, H. (2004). Methylenetetrahydrofolate reductase and transcobalamin genetic polymorphisms in human spontaneous abortion: biological and clinical implications. Reproductive Biology and Endocrinology, 2(1), 7. |
5 | 5. Konings, E. J. (1999). A validated liquid chromatographic method for determining folates in vegetables, milk powder, liver, and flour.Journal of AOAC International, 82(1), 119-127. |
6 | 6. Anwar, F., Latif, S., Ashraf, M., & Gilani, A. H. (2007). Moringa oleifera: a food plant with multiple medicinal uses. Phytotherapy research, 21(1), 17-25. |
7 | 7. Chandler, C. J., Wang, T. T., & Halsted, C. H. (1986). Pteroylpolyglutamate hydrolase from human jejunal brush borders. Purification and characterization. Journal of Biological Chemistry,261(2), 928-933. |
8 | 8. Clifford, A. J., Heid, M. K., Müller, H. G., & Bills, N. D. (1990). Tissue distribution and prediction of total body folate of rats. The Journal of nutrition, 120(12), 1633-1639. |
9 | 9. Endoh, K., Fenech, M., & Umegaki, K. (2013). Green tea is a poor contributor to tissue folate in a Folate Depletion-Repletion Rat Model. Food and Nutrition Sciences, 4(02), 136. |
10 | 10. Clifford, A. J., Wilson, D. S., & Bills, N. D. (1989). Repletion of Folate-Depleted Rats with an Amino Acid—Based Diet Supplemented with Folic Acid. The Journal of nutrition, 119(12), 1956- 1961 |
11 | 11. Coppin, J. P., Xu, Y., Chen, H., Pan, M. H., Ho, C. T., Juliani, R., ... & Wu, Q. (2013). Determination of flavonoids by LC/MS and anti-inflammatory activity in Moringa oleifera. Journal of Functional Foods, 5(4), 1892-1899. |
12 | 12. De Brouwer, V., Storozhenko, S., Stove, C. P., Van Daele, J., Van Der Straeten, D., & Lambert, W. E. (2010). Ultra-performance liquid chromatography–tandem mass spectrometry (UPLC–MS/ MS) for the sensitive determination of folates in rice. Journal of Chromatography B, 878(3-4), 509- 513. |
13 | 13. Babu, S., & Lakshmaiah, N. (1987). Availability of food folate by liver folate repletion in rats. Nutrition reports international (USA). |
14 | 14. Singh, R. G., Negi, P. S., & Radha, C. (2013). Phenolic composition, antioxidant and antimicrobial activities of free and bound phenolic extracts of Moringa oleifera seed flour. Journal of functional foods, 5(4), 1883-1891. |
15 | 15. Grossowicz, N., Waxman, S., & Schreiber, C. (1981). Cryoprotected Lactobacillus casei: an approach to standardization of microbiological assay of folic acid in serum. Clinical chemistry,27(5), 745-747 |
16 | 16. Martínez-Chantar, M. L., Vázquez-Chantada, M., Ariz, U., Martínez, N., Varela, M., Luka, Z., ... & Yang, H. (2008). Loss of the glycine N-methyltransferase gene leads to steatosis and hepatocellular carcinoma in mice. Hepatology, 47(4), 1191-1199. |
17 | 17. Hannon-Fletcher, M. P., Armstrong, N. C., Scott, J. M., Pentieva, K., Bradbury, I., Ward, M., ... & McNulty, H. (2004). Determining bioavailability of food folates in a controlled intervention study. The American journal of clinical nutrition, 80(4), 911-918. |
18 | 18. Jastrebova, J., Witthöft, C., Grahn, A., Svensson, U., & Jägerstad, M. (2003). HPLC determination of folates in raw and processed beetroots. Food Chemistry, 80(4), 579-588. |
19 | 19. Kushwaha, S., Chawla, P., & Kochhar, A. (2014). Effect of supplementation of drumstick (Moringa oleifera) and amaranth (Amaranthus tricolor) leaves powder on antioxidant profile and oxidative status among postmenopausal women. Journal of food science and technology, 51(11), 3464-3469. |
20 | 20. Livak, K. J., & Schmittgen, T. D. (2001). Analysis of relative gene expression data using realtime quantitative PCR and the 2− ΔΔCT method. methods, 25(4), 402-408. |
21 | 21. Saini, R. K., Shetty, N. P., Prakash, M., & Giridhar, P. (2014). Effect of dehydration methods on retention of carotenoids, tocopherols, ascorbic acid and antioxidant activity in Moringa oleifera leaves and preparation of a RTE product. Journal of food science and technology, 51(9), 2176-2182. |
22 | 22. Maharaj, P. P., Prasad, S., Devi, R., & Gopalan, R. (2015). Folate content and retention in commonly consumed vegetables in the South Pacific. Food chemistry, 182, 327-332. |
23 | 23. Saini, R. K., Shetty, N. P., Giridhar, P., & Ravishankar, G. A. (2012). Rapid in vitro regeneration method for Moringa oleifera and performance evaluation of field grown nutritionally enriched tissue cultured plants. 3 Biotech, 2(3), 187-192. |
24 | 24. Abad, A. R., & Gregory III, J. F. (1987). Determination of folate bioavailability with a rat bioassay. The Journal of nutrition, 117(5), 866-873. |
25 | 25. Scotti, M., Stella, L., Shearer, E. J., & Stover, P. J. (2013). Modeling cellular compartmentation in one-carbon metabolism.Wiley Interdisciplinary Reviews: Systems Biology and Medicine,5(3), 343-365 |
26 | 26. Ortiz-Escobar, T. B., Valverde-González, M. E., & Paredes-López, O. (2010). Determination of the folate content in cladodes of nopal (Opuntia ficus indica) by microbiological assay utilizing Lactobacillus casei (ATCC 7469) and enzyme-linked immunosorbent assay. Journal of agricultural and food chemistry,58(10), 6472-6475 |
27 | 27. Takusagawa, F., Ogawa, H., & Fujioka, M. (1999). Glycine N-methyltransferase, a tetrameric enzyme. In S-Adenosylmethionine-dependent Methyltransferases: Structures and Functions (pp. 93- 122). |
28 | 28. Teucher, Olivares, & Cori. (2004). Enhancers of iron absorption: ascorbic acid and other organic acids. International journal for vitamin and nutrition research, 74(6), 403-419. |
29 | 29. Wagner, C., Briggs, W. T., & Cook, R. J. (1985). Inhibition of glycine N-methyltransferase activity by folate derivatives: implications for regulation of methyl group metabolism.Biochemical and biophysical research communications, 127(3), 746-752. |
30 | 30. Saidov, S. A. (2006). Metabolic syndrome in modeling on rabbits. Likars’ka Sprava Vrachebnoe Delo, 3, 58. |
31 | 31. Williams, J., Mai, C. T., Mulinare, J., Isenburg, J., Flood, T. J., Ethen, M., ... & Kirby, R. S. (2015). Updated estimates of neural tube defects prevented by mandatory folic Acid fortificationUnited States, 1995-2011. MMWR. Morbidity and mortality weekly report,64(1), 1-5. |