Мақолада экиш муддати ва меъёри буғдойнинг фотосинтетик потенциал кўрсаткичларига таъсирини ўрганиш натижалари баён қилинган. 1 октябрда экилган буғдой навларида ўртача кўрсаткичда барг юзаси «тупланиш-бошоқлаш» фазасига нисбатан «бошоқлаш-сут пишиш» фазасида 2,5 марта, 1 ноябр муддатида экилганда эса 1,2 марта юқори кўрсаткични берди. Бунда фотосинтетик потенциал кўрсаткичлари 1 октябрда экилган муддатда «бошоқлаш-сут-пишиш» фазасида юқори бўлиши аниқланди. Бу эса экиш муддати ва меъёри буғдойнинг фотосинтетик потенциал кўрсаткичларига таъсирини ўрганиш ва ўзаро боғланганлик даражаларини аниқлаш учун муҳим бир асос бўлиб хизмат қилади
Мақолада экиш муддати ва меъёри буғдойнинг фотосинтетик потенциал кўрсаткичларига таъсирини ўрганиш натижалари баён қилинган. 1 октябрда экилган буғдой навларида ўртача кўрсаткичда барг юзаси «тупланиш-бошоқлаш» фазасига нисбатан «бошоқлаш-сут пишиш» фазасида 2,5 марта, 1 ноябр муддатида экилганда эса 1,2 марта юқори кўрсаткични берди. Бунда фотосинтетик потенциал кўрсаткичлари 1 октябрда экилган муддатда «бошоқлаш-сут-пишиш» фазасида юқори бўлиши аниқланди. Бу эса экиш муддати ва меъёри буғдойнинг фотосинтетик потенциал кўрсаткичларига таъсирини ўрганиш ва ўзаро боғланганлик даражаларини аниқлаш учун муҳим бир асос бўлиб хизмат қилади
№ | Муаллифнинг исми | Лавозими | Ташкилот номи |
---|---|---|---|
1 | Eshkuvatov A.K. | б.ф.ф.д.(PhD) | Гулистон Давлат Университети |
2 | Kozimov B.A. | магистр | Гулистон Давлат Университети |
3 | Abdimurodova M.K. | магистр | Гулистон Давлат Университети |
№ | Ҳавола номи |
---|---|
1 | 1.ҚўшиевҲ., Кулиев Т., Эшкуватов А. Ўсимликлар миқдорий белгилари ўртасидаги корреляцион боғланишлар, ўзгарувчанлик ва детерминация Монография. Наврўз нашриёти. 2017. 147 б. 2.Эшкуватов А., Кулиев Т., Қўшиев Ҳ. Кузги буғдой навлари морфологик белгилари ўзгарувчанлик даражасига экиш меъёрининг таъсири // Ўзбекистон буғдой селекцияси ва етиштириш технологиясига бағишланган биринчи миллий конференция. Тошкент; 2004 й. 17-18 май. –Б. 305-310.3.Нажмиддинов И. Экиш муддатлари ва меъёрлари уларнинг кузги буғдой туп сони ва биометрик кўрсаткичларига таъсири // Ўзбекистон қишлоқ хўжалиги. No 8. 2004. 14-15 б.4.Шишлянникова Л.М. Математическое сопровождение научной работы с помощью статистического пакета SPSS for Windows 11.5.0// Учебно-методическое пособие М., 2005. //www.web Statistica.-2005.5.Rajabovich, B. N., Nusratillayevich, R. A., Tashpulatovich, K. M., & Komilovich, K. S. (2020). Improvement of the design of mobile equipment for post-harvest processing of agricultural crops.Journal of critical reviews,7(14), 306-309.6.Solijonov, G., Uzaydullaev, A., Kuzibekov, S., & Jankorazov, А. (2023). The role of standardization in the industry and the analytical methods of product certification.Science and innovation,2(A3), 144-149.7.Javsurbek, K., Abror, J., Akhmad, N., & Shakir, I. (2023). REQUIREMENTS FOR THE QUALITY OF RAW MATERIALS PROCESSED IN THE INDUSTRY. Universum: технические науки, (1-4 (106)), 47-49.8.Sattarov, K., & Jankurazov, A. (2024). Use of food additives in bakery products. НАУКОВІ ГОРИЗОНТИ, 117.9.Nurmukhamedov, A. A., Jankorazov, A. M., Khazratkulov, J. Z., & Tashmuratov, A. N. (2023). Methods of improving the frying process in the production of vegetable oils.10.Nasreddinov D. MODULLI TEXNOLOGIYALAR MUSTAQIL FAOLIYAT ASOSIDA TALABALARDA BILIM, KО ‘NIKMALARNI SHAKLLANTIRISH //TA'LIM VA RIVOJLANISH TAHLILI ONLAYN ILMIY JURNALI. –2024. –Т. 4. –No. 4. –С. 14-17.11.Тухтамышова Г.К., Насрединов Д.А., Тухтамышов С.С. и Хайруллаева С.З. (2024). ПРЕДВАРИТЕЛЬНАЯ ОБРАБОТКА ЗЕРНА ПШЕНИЦЫ ПОСЛЕ УБОРКИ УРОЖАЯ. Новости образования: исследование в XXIвеке , 3 (28), 6-10.12.Uzaydullaev, A. (2023). EXPERIMENTAL DETERMINATION OF THE DIELECTRIC PROPERTIES OF FRUITS (USING ULTRA-HIGH FREQUENCY (UHF) ELECTROMAGNETIC FIELD (EMM) ENERGY).Science and innovation,2(A1), 217-221.13.Barakaev, N. R., Kurbanov, J. M., Uzaydullaev, A. O., & Gafforov, A. X. (2021, September). Qualitative purification of pomegranate juice using electro flotation. InIOP Conference Series: Earth and Environmental Science(Vol. 848, No. 1, p. 012024). IOP Publishing.14.Dilorom, T., Nortoji, K., Samadovna, S., & Dilshod, N. (2024). DISTRIBUTION DYNAMICS OF Tetranychus urticede Koch. IN STUDIED VINEYARDS.Universum: химия и биология,2(5 (119)), 38-42.15.Тухтамишева, Г. Қ., & Саттаров, К. К. (2021). МАХАЛИЙ БУҒДОЙ ДОНИДАН ЮҚОРИ СИФАТЛИ УНЛАРНИ ОЛИШ ТЕХНОЛОГИЯСИ. Scientific progress, 2(4), 1003-1101. |