945

Тажрибада казеин ва ёғларнинг ошқозоности бези шираси протеолитик фаоллигига 
ўзаро таъсири ўрганилди. Аниқланишича,  казеин ўт кислоталари мавжуд бўлмагида, ёғ 
томчилари юзасига адсорбцияланиб, ҳам кунгабоқар ёғини, ҳам трибутирин гидролизига 
қаршилик қилиши мумкин.

  • Журнал номиRE-HEALTH
  • Нашр номи2-2019
  • Кўришлар сони 945
  • Ўқишлар сони 885
  • Нашр санаси 15-09-2019
  • Мақола тилиO'zbek
  • Саҳифалар сони109-117
Русский

В  эксперименте  изучали  влияние  взаимодействия  казеина  с  жирами  на 
протеолитическую активность поджелудочного сока. Установили, что казеин в отсутствии 
желчных  кислот,  адсорбируясь  на  поверхности  жировых  капель,  может  препятствовать 
гидролизу как подсолнечного масла, так и трибутирина  поджелудочной липазой.

English

The effect of the interaction of casein with fats on the proteolytic activity of pancreatic 
juice  was  studied  in  an  experiment.  It  was  found  that  casein  in  the  absence  of  bile  acids, 
adsorbed on the surface of fat droplets, can interfere with the hydrolysis of both sunflower oil 
and pancreatic tributyrin lipase.

Ўзбек

Тажрибада казеин ва ёғларнинг ошқозоности бези шираси протеолитик фаоллигига 
ўзаро таъсири ўрганилди. Аниқланишича,  казеин ўт кислоталари мавжуд бўлмагида, ёғ 
томчилари юзасига адсорбцияланиб, ҳам кунгабоқар ёғини, ҳам трибутирин гидролизига 
қаршилик қилиши мумкин.

Муаллифнинг исми Лавозими Ташкилот номи
1 Aleynik V.A. ASMI
2 Babich S.M. ASMI
3 Khodzhimatov G.M. ASMI
4 Legkoev A.Y. ASMI
5 Jalalova O.K. ASMI
Ҳавола номи
1 1. Smith, F., Pan, X., Bellido, V., Toole, G. A., Gates, F. K., Wickham, M. S., Mills, E. C. Digestibility of gluten proteins is reduced by baking and enhanced by starch digestion. Molecular nutrition & food research, 2015. 59(10), 2034-2043
2 2. Amir Malaki Nik, Amanda J. Wright, Milena Corredig Impact of interfacial composition on emulsion digestion and rate of lipid hydrolysis using different in vitro digestion models Colloids and Surfaces B: Biointerfaces, 2011, 83, 2: 321–330.
3 3. Speranza A., Corradini M.G., Hartman T. G., Ribnicky D., Oren A., Rogers M. A. Influence of emulsifier structure on lipid bioaccessibility in oil-water nanoemulsions// J. Agric. Food Chem., 2013, Vol. 61, No. 26, pp. 6505-6515.
4 4. Tim J. Wooster, Li Day, Mi Xu, Matt Golding, Sofia Oiseth, Jennifer Keogh, Peter Clifton Impact of different biopolymer networks on the digestion of gastric structure demulsions//FoodHydrocolloids, 2014, 36, Complete 102-114.
5 5. Gargouri Y, Julien R, Pieroni G, Verger R, Sarda L. Studies on the inhibition of pancreatic and microbial lipases by soybean proteins. J Lipid Res. 1984 Nov;25 (11):1214-21
6 6. Gargouri Y, Julien R, Sugihara A, Verger R, Sarda L Inhibition of pancreatic and microbial lipases by proteins// Biochim Biophys Acta. 1984, Sep 12; 795(2): 326-31.
7 7. Zahari Vinarov, Yana Petkova, Slavka Tcholakova, Nikolai Denkov, Simeon Stoyanov, Edward Pelan, Alex Lips Effects of emulsifier charge and concentration on pancreatic lipolysis. 1. In the absence of bile salts Langmuir 2012 , 28 (21), 8127-8139.
8 8. Hamilton J. A. Fatty acid interactions with proteins: what X-ray crystal and NMR solution structures tell us //Progress in lipid research. – 2004. – Т. 43. – №. 3. – С. 177-199.
9 9. Курзанов А.Н. Метод определения липолитической активности биологических жидкостей//Лаб. дело.- 1975.-№12.- С.746-747.
10 10. Андреева Ю. В. Влияние голодания и возобновления кормления на секреторную функцию желудка/ Дисс.,,,канд.биол.наук, Санкт-Петербург, 2007,140 с.
Кутилмоқда