24

Тошкент  шаҳридаги  “Динамо”  ва  “Меҳнат”  резервла-рига қарашли спорт мажмуалари базасида шуғулланувчи 16-35 ёшдаги 140 нафар енгил атлетикачилар текширув объекти сифатида олинди. Спортчиларнинг овқатланиш ҳолати иккита – ҳисоблаш ва лаборатория усуллари би-лан  ўтказилди.  Ҳисоблаш  усулида  рационининг  озуқали ва биологик қийматини аниқлаш учун жамоавий ва оила-даги овқатланиш ҳолатидан фойдаланилди. Статистик таҳлил  жамоавий  овқатланишга  мўлжалланиб  тузил-ган 1260 та таомномага асосан олиб борилди. Амалдаги овқатланиш ҳолатини баҳолашда умумий қабул қилинган усуллар  асосида  оиладаги  овқатланиш  ҳисобга  олинди. Лаборатория текширишларида: оқсиллар, ёғлар, умумий карбон сувлар, стеринларнинг умумий миқдори, холесте-рин  ва  бетастеринлар,  С  витамин,  таомларнинг  кало-риялик қиймати ва солинган маҳсулотларнинг фоиздаги қиймати  аниқланди.  Енгил  атлетикачиларнинг  йилнинг совуқ  фасилларидаги  ўртача  кунлик  овқатланиш  раци-онининг  энергетик  қиймати,  иссиқ  вақтларга  қараган-да бироз юқорироқ. Ўта узоқ масофаларга югуриш билан банд бўлган спортчиларда овқат рационининг энергетик сиғими,  физиологик  меъёрларга  нисбатан  ноадекват эканлиги хақида далолат беради

  • Название журналаTibbiyot va sport
  • Номер выпуска
  • Количество просмотров24
  • Ссылка в интернете http://medsport.uz
  • DOI
  • Дата создание в систему UzSCI21-10-2019
  • Количество прочтений1
  • Дата публикации
  • Язык статьиO'zbek
  • Страницы30-31
Русский

Рацион питания 140 легкоатлетов в возрасте от 16 до 35 лет спортивных комплексов «Динамо» и «Мехнат» оце-нивали по расчетным и лабораторным методам. Практическое состояние питания оценивали по семейному питанию с  использованием  традиционных  методов.  Статистический  анализ  ежедневного  рациона  проводился  путем  опроса. Питательная ценность пищи изучалась химическим составом пищи. Проводили лабораторные методы определения содержания белка, липидов, углеводов, стеролов, холестерина, β-стеролов, витамина С в пище. Энергичная ценность пищи в холодное время года была несколько выше, чем в теплый период, и не зависела от навыков спортсменов. На длинных дистанциях пищевая нергетическая ценность, состав не соответствовали физиологическим нормам.

English

One hundred and forty arhletes aged 16 to 35 years of Dinamo and Taskent sports complexes were enrolled info ihe stude. The nutrition ration of sportsmen was assessed by calculative and laboratory methods. Nutritive and biologic value were calculated for catering and familial nutrition and took into account 1260 dishes. Practical nutrition state was evaluated by familial nutrition using using conventional methods. Statistic analysis of daily ration was assessed by questioning. Nutritive values of food were studied by chemical composition of food. Laboratory methods investigated the content of protein, lipids, carbohydrates, sterols, cholesterol, betasterols, vitamin C, calories and percent value of food. Energetic value of food in cold time was somewhat higher than in warm one and did not depend on sportsmen skills. In long distance runner’s food energetic value, composition, did not correspond physiologic norms.

Ўзбек

Тошкент  шаҳридаги  “Динамо”  ва  “Меҳнат”  резервла-рига қарашли спорт мажмуалари базасида шуғулланувчи 16-35 ёшдаги 140 нафар енгил атлетикачилар текширув объекти сифатида олинди. Спортчиларнинг овқатланиш ҳолати иккита – ҳисоблаш ва лаборатория усуллари би-лан  ўтказилди.  Ҳисоблаш  усулида  рационининг  озуқали ва биологик қийматини аниқлаш учун жамоавий ва оила-даги овқатланиш ҳолатидан фойдаланилди. Статистик таҳлил  жамоавий  овқатланишга  мўлжалланиб  тузил-ган 1260 та таомномага асосан олиб борилди. Амалдаги овқатланиш ҳолатини баҳолашда умумий қабул қилинган усуллар  асосида  оиладаги  овқатланиш  ҳисобга  олинди. Лаборатория текширишларида: оқсиллар, ёғлар, умумий карбон сувлар, стеринларнинг умумий миқдори, холесте-рин  ва  бетастеринлар,  С  витамин,  таомларнинг  кало-риялик қиймати ва солинган маҳсулотларнинг фоиздаги қиймати  аниқланди.  Енгил  атлетикачиларнинг  йилнинг совуқ  фасилларидаги  ўртача  кунлик  овқатланиш  раци-онининг  энергетик  қиймати,  иссиқ  вақтларга  қараган-да бироз юқорироқ. Ўта узоқ масофаларга югуриш билан банд бўлган спортчиларда овқат рационининг энергетик сиғими,  физиологик  меъёрларга  нисбатан  ноадекват эканлиги хақида далолат беради

Имя автора Должность Наименование организации
1 Rizaev J.A. rektor TDSI
2 Tuxtarov B.E. docent TDSI
Название ссылки
1 Доценко В.А. Теоретические и практические проблемы пи-тания здорового и больного человека // Вопр. питания. – 2004. – №6. – С. 36-30.
2 Коденцова В.М., Вржесинская О.А. Витаминно-минеральные комплексы, типы, способы приема, эффективность // Вопр. пита-ния. – 2006. – №5. – С. 34-44.
3 Тутельян В.А, Спиричев В.Б., Шатнюк Л.Н. Коррекция микро-нутриентного дефицита // Вопр. питания. – 1999. – №6. – С. 3-11.
4 Макарова Г.А. Медицинский справочник тренера. – М.: Сов. Спорт, 2005. С. 587 с.
5 О подготовке спортсменов Узбекистана к участию в ХХХ Олимпийских и XIV Паралимпийских играх 2012 года в г. Лондоне (Великобритания): Постановление Президента Республики Узбе-кистан от 5 января 2009 г.
6 Пшендин П.И. Рациональное питание спортсменов. – СПб: ГИ-ОРД, 2000. – 234 с.
7 Рогозкин В.А., Пшендин А.И., Шишина Н.Н. Питание спортсме-нов. – М.: Физкультура и спорт, 1989. – 97 с.
8 Human energy requirements/ Report of a Joint FAO/WHO/UNU, Expert Consultation, Rome, ITALY, 17-24 October, 2001
В ожидании