Статья посвящена выявлению генетически модифицированного продовольствия на рынках Узбекистана. Исследование продуктов на наличие генетически модифицированных организмов (ГМО) проводили методом полимеразной цепной реакции, путем поиска нуклеотидных последовательностей 35S промотора вируса мозаики цветной капусты (CaMV) и терминатора NOS (T-NOS) Ti плазмиды почвенной бактерии Agrobacterium tumefaciens. Анализ не выявил ни у одного из исследованных образцов ДНК изменения, введенные с помощью генной инженерии. Применяемые в данной работе методы и полученные результаты будут использованы для организации сервиса по идентификации генетически модифицированных организмов.
Мақола Ўзбекистон бозорларида генетик ўзгартирилган озиқ-овқатларни аниқлашга бағишланган. Озиқ-овқатларда генетик ўзгартирилган организмлар (ГЎО)нинг мавжудлиги полимераза занжир реакцияси услуби ёрдамида рангли карам мозаик вирусининг 35S промотори ва Agrobacterium tumefaciens тупроқ бактерияси Ti плазмидасининг NOS терминаторини (T–NOS) нуклеотид кетма-кетликларини қидириш орқали тадқиқ қилинди. Олиб борилган тадқиқот ўрганилган ДНК намуналарида ген-иженерияси ёрдамида киритилган ўзгаришларни аниқламади. Ушбу илмий ишда ишлатилган услублар ва олинган натижалар генетик ўзгартирилган организмларни аниқлаш бўйича хизматни ташкил этиш учун асос бўлади.
Статья посвящена выявлению генетически модифицированного продовольствия на рынках Узбекистана. Исследование продуктов на наличие генетически модифицированных организмов (ГМО) проводили методом полимеразной цепной реакции, путем поиска нуклеотидных последовательностей 35S промотора вируса мозаики цветной капусты (CaMV) и терминатора NOS (T-NOS) Ti плазмиды почвенной бактерии Agrobacterium tumefaciens. Анализ не выявил ни у одного из исследованных образцов ДНК изменения, введенные с помощью генной инженерии. Применяемые в данной работе методы и полученные результаты будут использованы для организации сервиса по идентификации генетически модифицированных организмов.
The article is devoted to the identification of genetically modified food in the markets of Uzbekistan. The study of food products for the presence of genetically modified organisms (GMOs) was carried out on the basis of the polymerase chain reaction method by searching for the nucleotide sequences of the 35S promoter of the cauliflower mosaic viruses (CaMV) and the NOS terminator (T-NOS) Ti plasmid of the soil bacteria Agrobacterium tumefaciens. The analysis did not reveal any changes in the DNA samples introduced by genetic engineering. The methods used in this study and the results obtained will serve for identification the genetically modified organisms.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Abdiraimova X.M. | stajyor-tadqiqotchi | O‘zbekiston Respublika Fanlar akademiyasi Genomika va bioinformatika markazi |
2 | Shermatov S.E. | b.f.n., katta ilmiy xodim | O‘zbekiston Respublika Fanlar akademiyasi Genomika va bioinformatika markazi |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | Block M.D., Botterman J., Vandewiele M., Dockx J., Thoen C., Gosselé V., Movva N.R., Thompson C., Montagu M.V. & Leemans J. Engineering herbicide resistance in plants by expression of a detoxifying enzyme // The EMBO Journal. – 1987. – No 6(9). – 25132518. |
2 | Moellenbeck D.J., Peters M.L., Bing J.W., Rouse J.R., Higgins L.S., Sims L., Nevshemal T., Marshall L., Ellis R.T., Bystrak P.G., Lang B.A., Stewart J.L., Kouba K., Sondag V., Gustafson V., Nour K., Xu D., Swenson J., Zhang J., Czapla T., Schwab G., Jayne S., Stockhoff B.A., Narva K., Schnepf H.E., Stelman S.J., Poutre C., Koziel M. & Duck N. Insecticidal proteins from Bacillus thuringiensis protect corn from corn rootworms // Nature Biotechnology. – 2001. – No 19(7). – P. 668-672. |
3 | International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA), URL. http://www.isaaa. org/resources/publications/briefs/53/. |
4 | Kim J.H., Kim S.Y., Lee H., Kim Y.R., Kim H.Y. An event-specific DNA microarray to identify genetically modified organisms in processed foods // Journal of Agriculture and Food Chemistry. – 2010. – No 58. – P. 6018- 6026. |
5 | Vijayakumar K.R., Martin A., Gowda L.R., Prakash V. Detection of genetically modified soya and maize: Impact of heat processing // Food Chemistry. – 2009. – No 117. – P. 514-521. |
6 | Chaouachi M., Zellama M.S., Nabi N., Hafsa A.B. Saïd K. Molecular identification of four genetically modified maize (Bt11, Bt176, Mon810 and T25) by duplex quantitative real-time PCR // Food Analytical Methods. – 2014. – vol. 7. – No 1. – P. 224-233. |
7 | Xu W., Yuan Y., Luo Y., Bai W., Zhang C. and Huang K., Event-specific detection of stacked genetically modified maize Bt11 x GA21 by UP-M-PCR and real-time PCR, J. Agric //Food Chem. – 2009. – No 57. – P. 395-402. |
8 | Côté M.-J., Meldrum A.J., Raymond P. and Dollard C. Identification of genetically modified potato (Solanum tuberosum) cultivars using event specific polymerase chain reaction // Journal of Agricultural and Food Chemistry. – 2005. – vol. 53. – No. 17. – P. 6691-6696. |
9 | Абдираимова Х.М., Шерматов Ш.Э., Имамжоджаева А.С. Исследование колбасных продуктов на содержание ГМО // Сборник тезисов Республиканской научной конференции «Современные проблемы генетики, геномики и биотехнологии» 18 мая 2018.г. – С. 23-24. |
10 | Querci M., Jermini M. and den Eede G.V. The Analysis of Food Samples for the Presence of Genetically Modified Organisms. European Commission / Joint Research Centre, Germany, ISBN: 92-79-02242-3, 2006. |
11 | Barbau-Piednoir E., Stragier P., Roosens N., Mazzara M., Savini C., Van den Eede G. Inter-laboratory testing of GMO detection by combinatory SYBR® Green PCR screening (CoSYPS) // Food Anal. Methods. – 2014. – No 7. – P. 1719-1728. |
12 | Park S.B., Kim H.Y. and Kim J.H. Multiplex PCR System to Track Authorized and Unauthorized Genetically Modified Soybean Events in Food and Feed // Food Control. – 2015. – No 54. – P. 47-52. |
13 | Dong W., Yang L., Shen K., Kim B., Kleter G.A., Marvin H.J. et al. GMDD: a database of GMO detection methods // BMC Bioinformatics. – 2008. – No 9:260. |