150

  • Read count 150
  • Date of publication 24-03-2022
  • Main LanguageO'zbek
  • Pages65-70
Tags
Русский

Преобразование первичных источников энергии в дальних областях инфракрасного диапазона в короткие спектры осуществляется на основе специальной преобразовательной функциональной керамики. Специальная керамика дает энергетические импульсы молекулам воды внутри продукта и служит для ее полного испарения.

English

The conversion of primary energy sources in the far infrared range into short spectra is carried out on the basis of special converting functional ceramics. Special ceramics give energy impulses to water molecules inside the product and serve for its complete evaporation.

Author name position Name of organisation
1 Onarqulov K.E. 1 FarDU
2 Raxmatov G.R. 2 FarDU
Name of reference
1 1. Ўзбекистон Республикаси Президентининг 2017 йил 14-декабрдаги ПФ-5285-сон “Тўқимачилик ва тикув-трикотаж саноатини жадал ривожлантириш чора-тадбирлари тўғрисида”ги фармони.
2 2. Ўзбекистон Республикаси Президентининг 2018 йил 14-июлдаги ПП-3855-сон “Илмий ва илмий техник фаолият натижаларини коммерциалаштиришни самарадорлигини оширишни қўшимча чора-тадбирлари тўғрисида” ги фармони.
3 3. А.Парпиев, М.Ахматов ва б. “Пахта хом-ашёсини қуритиш”. Т.: 2009 й.
4 4. Parpiev A, Usmankulov A, Kupalova Yu. Choosing the optimum regime for drying raw cotton in drum drier. American Journal of Research. №9-10, 2018, 172-178 p.
5 5. G’.Rakhmatov “Installation of the IR dryer of raw cotton”. European science review. № 5-6. 2016. p.185-186.
6 6. Р.Рахимов, В.Ермаков, М.Рахимов. “Особенности сушки хлопка-сырца с использованием функциональной керамики, синтезированной на большой солнечной печи”. Гелиотехника, 2011, №1. С.67-72.
7 7. G’.Rakhmatov “Physical principles of dry vegetables fruit products under the influence of infrared”. International journal of advanced research in science, engineering and technology. India. Vol.3, Issue 9. September 2016.
8 8. A. Parpiyev, A.X.Kayumov, N.Axmatov. Definition of area of soft temperature drying condition. European science review, -Vienna. №7-8, 2016, Р.208-211.
9 9. A.Parpiyev, A.X.Kayumov, H. Pardayev. Effect of temperature of steady heating components of cotton-seed at drying process. European science review, -Vienna. №7-8, 2016, -Р.205-207.
10 10. A.X.Kayumov. The influence of drying regimes in moisture of raw cotton and its components. Journal of Textile Science & Engineering, USA, 2017.
11 11. G’.Rakhmatov, K.Onarkulov Infrared Drying Plant For Fruit Vegetables, International Journal of Advanced Research in Science, Engineering and Technology, India. №4, 2017.
12 12. Ғ.Рахматов. Инфрақизил нурларнинг чигитни униб чиқиши ва ғўза ниҳолларини ўсиши, ривожланишига таъсири, Ўзбекистон аграр фани хабарномаси, Тошкент, 2016 й.
Waiting