144

Проблема повышения качества зерна озимой пшеницы является актуальной и, в то же время, относительно нерешенной. Во многих хозяйствах страны в последние годы на орошаемых землях урожайность озимой пшеницы составляет 50 ц/га и более. В зависимости от сорта пшеницы содержание протеина в зерне составляет 11-20% и используется для разных целей. Если содержание протеина в пшенице 11-13%, это корм для скота, 14-15% уходит на хлеб и 17-18% на макароны. Большая часть зерна озимой мягкой пшеницы, выращиваемой на орошаемых землях страны с урожайностью 70-80 ц/га и более, используется для приготовления хлеба и хлебобулочных изделий. При этом качество зерна остается низким, содержание белка в зерне до 10-12%, количество сырой клейковины в нем находится в пределах 19-25%. Количество этого белка в зерне озимой пшеницы намного ниже установленной нормы. При листовой подкормке эффективность минеральных удобрений резко возрастает. Повышается устойчивость растений к сосущим вредителям. Резко улучшаются технологические свойства зерна: увеличивается содержание белка на 1,5-2,1%, клейковины на 3,1-4,9%. Стекловидное тело, его прочность и объем хлеба увеличиваются. Потребность озимой пшеницы в азоте высока на протяжении всего вегетационного периода. У пшеницы 75-80% азота накапливается в листьях и стеблях растения до периода прорастания. Именно из этого накопленного азота образуется основная масса белка в зерне. При высокой урожайности (65-70 ц/га) количество азота, накопленного в листьях и стеблях растения, не может обеспечить достаточное количество белка в зерне. В частности, дефицит азота наблюдается у озимой пшеницы в период формирования элементов урожая, т. е. в период колошения, цветения и сквашивания молока. Однако существует ряд проблем с подкормкой озимой пшеницы в этот период. Например, прорастание вызывает ряд трудностей при питании через почву из-за перерастания растения во время цветения, малого количества осадков или недостатка воды. По этой причине при уборке озимой пшеницы в почве не хватает азота, который легко усваивается растением. Это, в свою очередь, отрицательно сказывается на урожайности и качестве зерна пшеницы. 

  • Web Address
  • DOI
  • Date of creation in the UzSCI system 18-06-2022
  • Read count 144
  • Date of publication 28-03-2022
  • Main LanguageRus
  • Pages103-107
Русский

Проблема повышения качества зерна озимой пшеницы является актуальной и, в то же время, относительно нерешенной. Во многих хозяйствах страны в последние годы на орошаемых землях урожайность озимой пшеницы составляет 50 ц/га и более. В зависимости от сорта пшеницы содержание протеина в зерне составляет 11-20% и используется для разных целей. Если содержание протеина в пшенице 11-13%, это корм для скота, 14-15% уходит на хлеб и 17-18% на макароны. Большая часть зерна озимой мягкой пшеницы, выращиваемой на орошаемых землях страны с урожайностью 70-80 ц/га и более, используется для приготовления хлеба и хлебобулочных изделий. При этом качество зерна остается низким, содержание белка в зерне до 10-12%, количество сырой клейковины в нем находится в пределах 19-25%. Количество этого белка в зерне озимой пшеницы намного ниже установленной нормы. При листовой подкормке эффективность минеральных удобрений резко возрастает. Повышается устойчивость растений к сосущим вредителям. Резко улучшаются технологические свойства зерна: увеличивается содержание белка на 1,5-2,1%, клейковины на 3,1-4,9%. Стекловидное тело, его прочность и объем хлеба увеличиваются. Потребность озимой пшеницы в азоте высока на протяжении всего вегетационного периода. У пшеницы 75-80% азота накапливается в листьях и стеблях растения до периода прорастания. Именно из этого накопленного азота образуется основная масса белка в зерне. При высокой урожайности (65-70 ц/га) количество азота, накопленного в листьях и стеблях растения, не может обеспечить достаточное количество белка в зерне. В частности, дефицит азота наблюдается у озимой пшеницы в период формирования элементов урожая, т. е. в период колошения, цветения и сквашивания молока. Однако существует ряд проблем с подкормкой озимой пшеницы в этот период. Например, прорастание вызывает ряд трудностей при питании через почву из-за перерастания растения во время цветения, малого количества осадков или недостатка воды. По этой причине при уборке озимой пшеницы в почве не хватает азота, который легко усваивается растением. Это, в свою очередь, отрицательно сказывается на урожайности и качестве зерна пшеницы. 

Ўзбек

Қишки буғдой донининг сифатини ошириш муаммоси долзарб ва шу билан бирга нисбатан ечимини топмайди. Республикамизнинг кўплаб хўжаликларида сўнгги йилларда суғориладиган ерларда кузги буғдой донининг ҳосилдорлиги 50 ц/га ва ундан ортиқни ташкил этмоқда. Буғдой турлари ва навларига боғлиқ равишда донлари таркибидаги оқсил миқдори 11-20% гача бўлиб турли мақсадларда ишлатилади. Агарда буғдой донлари таркибидаги оқсил 11-13% гача бўлса чорва моллари учун озиқа, 14-15% гача бўлса нон ва 17-18% бўлса макарон тайёрлашда ишлатилади. Мамлакатимиз суғориладиган ерларида етиштирилиб 70-80 ц/га ва ундан ҳам юқори ҳосил олинаётган кузги юмшоқ буғдой навлари донларининг аксарият қисми нон ва нон маҳсулотлари тайёрлашда ишлатилиб, улардан нон тайёрлаш технологияси талаблар даражасида бўлмаслиги оқибатида тайёрланган ноннинг сифатсиз бўлиши ҳолатлари кузатилади. Шу билан бирга, доннинг сифати пастлигича қолмоқда, дон таркибидаги оқсил миқдори 10-12% гача, ундаги хом клейковина миқдори 19-25% оралиғида. Қишки буғдой донидаги бу протеин миқдори белгиланган меъёрдан анча паст бўлиб, баргдан озиқлантириш билан минерал ўғитларнинг самарадорлиги кескин ошади, ўсимликларнинг сўрувчи зараркунандаларига чидамлилигини оширади. Доннинг технологик хусусиятлари кескин яхшиланади, яъни оқсил миқдори 1,5-2,1% га, клейковина 3,1-4,9% га кўпаяди. Уннинг кучлилиги ва нон ҳажми ортади. Кузги буғдойнинг азотга бўлган эҳтиёжи бутун ўсиш даври давомида юқори бўлади. Буғдой ўсимлигида 75-80% азот бошоқлаш даврига қадар ўсимликнинг барг ва поясида тўпланади. Ана шу тўпланган азот ҳисобидан дон тар-
кибидаги оқсилнинг асосий қисми ҳосил бўлади. Ҳосилдорлик юқори (65-70 ц/га) бўлганда ўсимликнинг барги ва поясида тўпланган азот миқдори донда оқсил моддасини етарли миқдорда бўлишини таъминлай олмайди. Айниқса, азот танқислиги кузги буғдойда ҳосил элементлари шаклланаётган вақтда, яъни ривожланишнинг бошоқлаш, гуллаш ва сут пишиш даврларида кузатилади. Бироқ, бу даврда кузги буғдойни озиқлантиришда бир қатор муаммолар мавжуд. Масалан, бошоқлаш, гуллаш даврида ўсимлик ўсиб кетганлиги, ёғингарчиликнинг кам бўлиши ёки сувнинг етишмаслиги сабабли тупроқ орқали озиқлантиришда бир қатор қийинчиликлар туғдиради. Шу сабабдан кузги буғдой бошоқлаганда тупроқ таркибида ўсимлик томонидан ўзлаштирилиши осон бўлган азот миқдори етишмайди. Бу ўз навбатида буғдой дон ҳосили ва сифатига салбий таъсир кўрсатади. 

English

The problem of improving the quality of winter wheat grain is urgent and at the same time relatively unresolved. In recent years, the yield of winter wheat on irrigated lands in many farms of the country is 50 ts / ha and more. Depending on the type and variety of wheat, the protein content of the grains is 11-20% and is used for various purposes. If the protein content of wheat grains is up to 11-13%, it is used in the preparation of animal feed, up to 14-15% - bread and 17-18% - pasta Most of the grains of winter soft wheat grown on irrigated lands of the country with a yield of 70-80 ts / ha and above are used in the manufacture of bread and bakery products. At the same time, the quality of grain remains low, the protein content of the grain is up to 10-12%, the amount of crude gluten in it is in the range of 19-25%. The amount of this protein in the grain of winter wheat is much lower than the established norm, and the effectiveness of mineral fertilizers with leaf feeding increases sharply, increasing the resistance of plants to sucking pests. The technological properties of the grain are dramatically improved, ie the protein content increases by 1.5-2.1%, gluten by 3.1-4.9%. Vitreous, its strength and bread volume increase. Nitrogen requirements of winter wheat are high throughout the
growing season In a wheat plant, 75-80% of nitrogen accumulates in the leaves and stems of the plant until the germination period It is from this accumulated nitrogen that the bulk of the protein in the grain is formed When the yield is high (65-70 ts / ha), the amount of nitrogen accumulated in the leaves and stems of the plant does not ensure a sufficient amount of protein in the grain. In particular, nitrogen deficiency is observed in the formation of yield elements in winter wheat, ie during the period of development, flowering, flowering and milk ripening. For example, germination causes a number of difficulties in feeding through the soil due to overgrowth of the plant during flowering, low rainfall, or lack of water. or this reason, when winter wheat is harvested, there is a lack of nitrogen in the soil, which is easily absorbed by the plant This in turn has a negative impact on wheat grain yield and quality. 

Author name position Name of organisation
1 Azizov B.M. қишлоқ хўжалик фанлари доктори, профессор Тошкент давлaт аграр университети
2 Djabborov S.R. мустақил изланувчи Тошкент давлaт аграр университети
3 Safarov G.T. магистрант. Тошкент давлaт аграр университети
4 Balkiyev I.E. магистрант. Тошкент давлaт аграр университети
Name of reference
1 Авдонин Н.С. «Агрохимия» МГУ, М.:1982 г.
2 Атабаева Х.Н., Азизов.Б.М. «Буғдой» Т-1., 2008 й.
3 Аманов А.М., Кимсанбоев Х.Х, Атабаева Х.Н., Азизов Б.М. «Кузги буғдойни илдиздан ташқари озиқлан- тириш бўйича тавсиялар». Тошкент-2008 й.
4 Минеева В.Г. «Минеральных удобрений озимой пшеницы» 1989 г.
5 Лебедев С.И. «Физиология растений» Агропромиздат, М.:,1988 г.
6 Максимов И.Л., Понамарев В.И. «Повышение качества зерна пшеницы» М.:1981 г.
7 Доспехова Б.А. Опыты проводились в четырех повторениях. 1981 г. 2005 № 12.
8 Ремесло В.Н. «Пщеница». 1977 г.
9 Саъдуллаев А.У., Хўжаев Ш.Т., Пўлатов З.А. “Ғўза ниҳоллари ҳимояси”. //Ўзбекистон қишлоқ хўжалиги Тошкент. 2011 й. № 5. 4-5 б.
10 Мусаев Б. Агрокимё. Тошкент.: 2001. – 252-253 б.
Waiting