155

Biologically active substances play a great role in the treatment and prevention of many diseases, as a source of the main components of food. The purpose of this study was to determine the biological effectiveness of food additives "Astosh" and "Majmui Rakhmoniy" used in folk medicine

  • Web Address
  • DOI
  • Date of creation in the UzSCI system 26-11-2022
  • Read count 155
  • Date of publication 12-11-2020
  • Main LanguageIngliz
  • Pages93-97
English

Biologically active substances play a great role in the treatment and prevention of many diseases, as a source of the main components of food. The purpose of this study was to determine the biological effectiveness of food additives "Astosh" and "Majmui Rakhmoniy" used in folk medicine

Русский

Биологические активные вещества играют огромное значение, при лешении и профилактики многих заболеваний, как источник основных компонентов пищи. Челью данного исследования было определение биологической эффективности пищевых добавок «Астош» и «Мажмуи Рахмоний» используемые в народной медицине

Ўзбек

Биологик фаол моддалар, озиқ-овқатнинг асосий манбаи сифатида, кўплаб касалликларни даволаш ва олдини олишда, катта рол ўйнайди. Ушбу тадиқиқотнинг мақсади халқ табобатида ишлатиладиган "Астош" ва "Мажмуи Рахмоний" озиқ-овқат қўшилмаларининг биологик самарадорлигини аниқлашдан иборат эди.

Author name position Name of organisation
1 Mamatova I.Y. Tayanch doktorant Andijon davlat universiteti
2 Hakimova R.A. микробиология ва вирусологи кафедраси доценти Andijon davlat tibbiyot instituti
3 Asqarov I.R. Кимё ф.д-ри, кимё кафедраси проф-ри., Andijon davlat universiteti
Name of reference
1 Бурцева Е.В., Тернинко И.И. Изушение полисахаридноео состава Avena sativa L. - Вісник фармації 2010, 2, 46-48
2 Singh R., De S., Belkheir A. Avena sativa (Oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview - Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2013, 53(2), 126-144. doi: 10.1080/10408398.2010.526725.
3 Ismail, H.I.; Chan, K.W.; Mariod, A.A.; Ismail, M. Phenolic content and antioxidant activity of cantaloupe (Cucumismelo) methanolic extracts. Food Chem.2010, 119, 643–647. [Google Scholar] [CrossRef]
4 Milind, P.; Kulwant, S. Muskmelon is eat-must melon. Int. Res. J. Pharm.2011, 2, 52–57. [Google Scholar]
Waiting