Donli ekinlar qishloq xo’jaligining ajiralmas qismidir chunki qishloq xo’jaligi yerlaridan qariyb 90 %ini donli ekinlar tashkil qiladi. Shu bois, donli ekinlarni turli xil zararkunandalardan himoya qilish va xalqqa tayyor ozuqa tariqasida yetkazib berish muhim masaladir. Shu sababli, qishloq xo’jaligida donli ekinlarning hosildorligini oshirish va zararkunandalarga qarshi kurashish uchun biostimulyatorlardan keng foydalaniladi. Biostimulyatorlardan foydalanish qishloq xo'jaligi o'simliklarining hosildorligi va barqarorligini oshirish usullaridan biridir. Shu bois ushbu maqolaning asosiy vazifasi – Qoraqalpog’iston respublikasining qishloq xo’jaligida biostimulyatorlardan foydalanib, yuqori hosildorli donli ekinlar yetishtirish va biostimulyatorlarning donli ekinlarning ozuqaviy sifatiga ta’sirini aniqlashdan iboratdir. Tadqiqot natijasiga ko’ra, Qoraqalpog’iston respublikasida biostimulyatorlarni donli ekinlarga qo’llash orqali samarali natijaga erishildi va biostimulyatorlarning donli ekinlarning ozuqaviy sifatiga nojuya ta’siri sezilmadi.
Donli ekinlar qishloq xo’jaligining ajiralmas qismidir chunki qishloq xo’jaligi yerlaridan qariyb 90 %ini donli ekinlar tashkil qiladi. Shu bois, donli ekinlarni turli xil zararkunandalardan himoya qilish va xalqqa tayyor ozuqa tariqasida yetkazib berish muhim masaladir. Shu sababli, qishloq xo’jaligida donli ekinlarning hosildorligini oshirish va zararkunandalarga qarshi kurashish uchun biostimulyatorlardan keng foydalaniladi. Biostimulyatorlardan foydalanish qishloq xo'jaligi o'simliklarining hosildorligi va barqarorligini oshirish usullaridan biridir. Shu bois ushbu maqolaning asosiy vazifasi – Qoraqalpog’iston respublikasining qishloq xo’jaligida biostimulyatorlardan foydalanib, yuqori hosildorli donli ekinlar yetishtirish va biostimulyatorlarning donli ekinlarning ozuqaviy sifatiga ta’sirini aniqlashdan iboratdir. Tadqiqot natijasiga ko’ra, Qoraqalpog’iston respublikasida biostimulyatorlarni donli ekinlarga qo’llash orqali samarali natijaga erishildi va biostimulyatorlarning donli ekinlarning ozuqaviy sifatiga nojuya ta’siri sezilmadi.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Kurbanbaeva G.S. | Kimyoviy texnologiya kafedrasi, katta katta o'qituvchisi | Berdaq nomidagi Qoraqalpoq Davlat Universiteti, Qoraqalpog’iston Respublikasi, Nukus, Ch.Abdirov kóshesi 1 jay |
2 | Dauletiyarova M.D. | !! | Nókis qalalıq 2 – sanlı kásip mektebi Nókis qalası, A.Ótepov kóshesi №31 jay |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | Du Jardin P. The science of plant biostimulants – A bibliographic analysis. Ad hoc studyreport to the European Commission. 2012. URL: http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/chemicals/files/ Jayaraj J., Wan A., Rahman M., Punja Z.K. Seaweed extract reduces foliar fungal diseases on carrot. Crop Protection. 2008. V. 27. Issue 10. P. 1360- https://doi.org/10.1016/j.cropro.2008.05.005 Khan W., Rayirath U.P., Subramanian S.,Jithesh M.N., Rayorath P., Hodges D.M., CritchleyA.T., Craigie J.C., NorrieJ., Prithiviraj B. Seaweed extracts as biostimulants of plant growth anddevelopment // J. Plant Growth Regul. 2009. V. 28.P. 386–399. Vargas-Hernandez M., Macias-Bobadilla I.,Guevara-Gonzalez R.G., Romero-Gomez S. de J.,Rico-Garcia E., Ocampo-Velazquez R.V., AlvarezArquieta L. de L., Torres-Pacheco I. Plant hormesismanagement with biostimulants of biotic origin inagriculture // Front. Plant Sci. 2017. V. 8. 1762. Yakhin O.I., Lubyanov A.A., Yakhin I.A.,Brown P.H. Biostimulants in plant science: A globalperspective // Front. Plant Sci. 2017. V. 7. 2049. DOI: 3389/fpls.2016.02049 Дорощук О. В. [и др.]. Эффективность применения композиций на основе фитогормонов иштамма бактерий рода Bacillus при выращивании растений Salviasplendens // Вестник БарГУ.Серия: БИОЛОГИЧЕСКИЕ НАУКИ. СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫЕ НАУКИ. 2018. № 6. C. 135–142 Федотов Г. Н. [и др.]. Аллелотоксичность почв и разработка сорбционно-стимулирующегопрепарата для ускорения начальной стадии развития растений из семян яровой пшеницы // Почвоведение. 2020. № 9. C. 1121–1131. Кунавин Г. А. Пути повышения урожайности овощных культур на юге Тюменской области //Аграрный вестник Урала. 2011. № 82 (3). C. 70–72 Лушникова Т. А. Механизмы устойчивости яровой мягкой пшеницы к засухе // Современныеподходы и методы в защите растений. 2018. C. 133–134 Николаева М. Г., Разумова М. В., Гладкова В. Н. Справочник по проращиванию покоящихсясемян / М. Г. Николаева, М. В. Разумова, В. Н. Гладкова, под ред. Данилова М.Ф., ЛенинградНаука : Ленингр. отд-ние, 1985. 348 c Прусакова Л.Д. [и др.]. Регуляторы, роста растений с антистрессовыми и иммунопротекторными свойствами // Агрохимия. 2005. (11). C. 76–86. Kurbanbayeva, G. . (2023). INNOVATIVE WAYS OF INCREASING GRAIN PRODUCTIVITY IN THE AGRICULTURE. Journal of Agriculture & Horticulture, 3(9), 21–24. Retrieved from https://internationalbulletins.com/intjour/index.php/jah/article/view/1332 Kurbanbaeva Gulshad, & Askarova Khurshida. (2024). GRAIN AND GRAIN STRUCTURE. American Journal of Applied Science and Technology, 4(03), 29–33. https://doi.org/10.37547/ajast/Volume04Issue03-06 www.qrstat.uz |