495

Целью исследования является изучение процесса сверхкритической жидкостной экстракции (SFE) семени шиповника. Процесс осуществлен при 30 МПа, 50 ° С и скорости потока 0,228 л/мин с применением сверхкритического диоксида углерода и при температуре сепарации 40°С. Эксперименты проводились в течение 120 минут. Изучено количество остатков в масле после процесса сепарации на основе хромотографического анализа определено содержание ненасыщенных жирных кислот в маслосодержащем семение шиповника.

  • Web Address
  • DOI
  • Date of creation in the UzSCI system 21-11-2019
  • Read count 479
  • Date of publication 28-04-2018
  • Main LanguageRus
  • Pages30-33
Ўзбек

Тадқиқотнинг асосий мақсади наъматак уруғини юқори критик суюқликли экстракциялаш жараёнини ўрганиш ҳисобланади. Жараён 30 MПa, 50 0C ва оқим тезлиги 0.228 л/мин, юқори критик углерод қўшоксидини қўллаб ҳамда сепарациялаш ҳарорати 40 0C бўлган шароитларда амалга оширилган. Тажрибалар 120 минут давомида олиб борилган. Сепарациялаш жараёнидан кейин мойдаги қолдиқ миқдори хромотографик таҳлил асосида ўрганилган ва наъматак уруғидаги мойда тўйинмаган ёғ кислоталари миқдори аниқланган.

Русский

Целью исследования является изучение процесса сверхкритической жидкостной экстракции (SFE) семени шиповника. Процесс осуществлен при 30 МПа, 50 ° С и скорости потока 0,228 л/мин с применением сверхкритического диоксида углерода и при температуре сепарации 40°С. Эксперименты проводились в течение 120 минут. Изучено количество остатков в масле после процесса сепарации на основе хромотографического анализа определено содержание ненасыщенных жирных кислот в маслосодержащем семение шиповника.

English

The aim of this research is to study Supercritical Fluid Extraction (SFE) process of dog rose seed. The process implemented at 30 MPa, 50 0C, and flow rate of 0.228 L/min by applying supercritical carbon dioxide and at 40 0C separation temperatures. The experiments were carried out over the period of 120 minute. Content of residue in SFE oil determined. The GC analyses revealed the oil from dog rose seeds was rich of unsaturated fatty acids.

Author name position Name of organisation
1 Hasanov J.H. Senior Researcher of "Processes and Apparatuses of Chemical Technology" Academy of Sciences of the Republic of Uzbekistan Institute of General and Inorganic Chemistry, mob. Tel.: 998909317253(), E-mail: jh1980@rambler.ru TXTI
2 Zhang M.. Student of master’s degree, researcher of "Fishery Biotechnology" Academy of Sciences of Shandong Institute of Biology, home address: st. Zhongshi, Ginan, China, Index 250103 Fishery Biotechnology
3 Berdiev A.. Senior teacher of aDepartment of food process engineering and basics of mechanics, Toshkent chemical technological institute, mob. Tel.: +998934307425 E-mail Amon84_1@mail.ru Toshkent chemical technological institute
4 Zang Y.. Student of master’s degree, researcher of "Fishery Biotechnology" Academy of Sciences of Shandong Institute of Biology, home address: st. Zhongshi, Ginan, China, Index 250103 Fishery Biotechnology
5 Liu C.. Phd, head of the Laboratory of "Biotechnology in Food" Shandong Academy of Sciences Institute of Biology, home address: st. Zhongshi, Ginan, China, Index 250103 Biotechnology in Food
Name of reference
1 1. Sameer Al-Asheh, Mamdouh Allawzi, Awni Al-Otoom, Hussein Allaboun, Amani Al-Zoubi. Supercritical fluid extraction of useful compounds from sage. 4 (2012) 544-551.
2 2. Gittschau T, Brunner G, Extraktion von Ölsaaten mit verdichteten Gasen, GIT Fachz. Lab. 11 (1989) 1133-1139.
3 3. Ifeanyi Kingsley Amajuoyi. Behavior and elimination of pesticide residues during supercritical carbon dioxide extraction of essential oils of spice plants and analysis of pesticides in high-lipid-content plant extracts. Doktors der Naturwissenschaften (Dr. rer. nat.) bei der Technischen Universität München, 2001
4 4. Andrea Capuzzo, Massimo E, Andrea Occhipinti. Supercritical fluid extraction of plant flavors and fragrances. Molecules 18 (2013) 7194-7238.
5 5. Mohammed Jahurul Haque Akanda, Mohammed Zaidul Islam Sarker, Sahena Ferdosh, Mohd Yazid Abdul Manap, Nik Norulaini Nik Ab Rahman, Mohd Omar Ab Kadir, Applications of Supercritical Fluid Extraction of Palm Oil and Oil from Natural Sources, Molecules 17 (2012) 1764-1794.
6 6. Soroush Zarinabadi, Riyaz Kharrat, Ali Vaziri Yazdi. Extraction of Oil from Canola Seeds with Supercritical Carbon Dioxide: Experimental and Modeling. Proceedings of the World Congress on Engineering and Computer Science Vol II, 2010.
7 7. E.K. Asep, S. Jinap, T.J. Tan, A.R. Russly, S. Harcharan, S.A.H. Nazimah The effects of particle size, fermentation and roasting of cocoa nibs on supercritical fluid extraction of cocoa butter. Journal of Food Engineering 85 (2008) 450–458.
Waiting