Аннотация. Ушбу мақолада чорва молларининг озуқа базасини мустаҳкамлашда инновацион ечимлардан бири бўлган гидропоника усулида тиритикале, жавдар арпа, сули ва тариқ ўсимликлари донларидан яшил майсаларини аҳоли хонадонларида етиштириш ва уларни кимёвий таркиби кўрсаткичлари тўғрисида маълумотлар келтирилади. Тадқикотлар натижасида 1 кг тритикале донидан ўртача 7,42 кг, жавдар-6,65 кг, арпа-6,63 кг, сули-7,26 кг, тариқ-5 кг-дан яшил майса етиштирилди. Гидропоника усулида яшил майса етиштиришда намлик 70%, хона ҳарорати 18-20-220С да бўлди. Бу кўрсаткичлар ошиб кетса майсаларда ҳидланиш ва аччиқ таъм пайдо бўлади, кўрсаткичлар тушиб кетганда эса майсаларнинг етилиши кечикади.
Аннотация. Ушбу мақолада чорва молларининг озуқа базасини мустаҳкамлашда инновацион ечимлардан бири бўлган гидропоника усулида тиритикале, жавдар арпа, сули ва тариқ ўсимликлари донларидан яшил майсаларини аҳоли хонадонларида етиштириш ва уларни кимёвий таркиби кўрсаткичлари тўғрисида маълумотлар келтирилади. Тадқикотлар натижасида 1 кг тритикале донидан ўртача 7,42 кг, жавдар-6,65 кг, арпа-6,63 кг, сули-7,26 кг, тариқ-5 кг-дан яшил майса етиштирилди. Гидропоника усулида яшил майса етиштиришда намлик 70%, хона ҳарорати 18-20-220С да бўлди. Бу кўрсаткичлар ошиб кетса майсаларда ҳидланиш ва аччиқ таъм пайдо бўлади, кўрсаткичлар тушиб кетганда эса майсаларнинг етилиши кечикади.
Аннотация. В данной статье приводятся сведения о выращивании в домашних хозяйствах зеленых проростков из зерен тритикале, ржи, ячменя, овса и проса методом гидропоники, являющимся одним из инновационных решений для укрепления кормовой базы скота, а также о показателях их химического состава. В результате исследований из 1 кг зерна тритикале было получено в среднем 7,42 кг зеленой массы, ржи - 6,65 кг, ячменя - 6,63 кг, овса - 7,26 кг, проса - 5 кг. При выращивании зеленых проростков методом гидропоники влажность составила 70%, а температура в помещении 18-20-22°С. При повышении этих показателей у проростков появляется запах и кислый вкус, а при снижении показателей созревание проростков задерживается.
Annotation. This article provides information on the cultivation of green seedlings from the grains of triticale, rye, barley, oats, and millet in households using the hydroponics method, which is one of the innovative solutions for strengthening the fodder base of livestock, and on the indicators of their chemical composition. As a result of the research, an average of 7.42 kg of green seedlings were grown from 1 kg of triticale grain, 6.65 kg from rye, 6.63 kg from barley, 7.26 kg from oats, and 5 kg from millet. When growing green seedlings using the hydroponics method, the humidity was 70%, and the room temperature was 18-22°C. If these indicators increase, the seedlings develop an odor and a sour taste, and if the indicators decrease, the maturation of the seedlings is delayed.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Ibadullaeva A.C. | q.x.f.d.(PhD), loyiha rahbari | Qoraqalpogʼiston qishloq xoʼjaligi va agrotexnologiyalar instituti, |
2 | Masharipova X.Q. | mustaqil izlanuvchi | Qoraqalpogʼiston qishloq xoʼjaligi va agrotexnologiyalar instituti, |
3 | Tagaeva L.H. | tayanch doktorant | Oʼzbekiston Milliy Universiteti |
4 | Bonni M.A. | talaba | Toshkent davlat agrar universiteti |
5 | Ibadullaeva T.C. | talaba | Qoraqalpoq davlat universiteti |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | 1. Мацерушка А.Р., Белик Н.И., Станишевская О.И. Биологическая ценность гидропоника корма для коров//ж.Агрономия. Ветеринария и Зоотехния. 2016, №11. стр 118 |
2 | 2. Xaydarov Q., Bekmurodov F. Gidroponik usulda tayyorlangan bug‘doy maysasini o‘stirish texnologiyasi va uning kimyoviy tarkibi.// Jurnal.Chorvachilik va naslchilik ishi. 2021, №6, 63-64 bet. |
3 | 3. Zulfiqarov M., Mansurov E. О‘zbekston Respublikasida chorva hayvanlariga sifat va tejamkor ozuqa yetishtirish maqsadida gidroponika usuli keng joriy etilmoqda.// Jurnal.Chorvachilik va naslchilik ishi. 2020, №2, 32 bet |
4 | 4. Голуков А. Использование гидропонной зелени в птицеводстве и молочном скотоводстве // Животноводство. 2022. №7-8. Стр 12 |