В последние десятилетия наблюдается рост числа людей, страдающих сахарным диабетом, что приводит к увеличению спроса на специализированные продукты питания. В данной статье рассматриваются преимущества замены муки пшеничной 1 сорта на пшеничную обойную (цельнозерновую) в производстве диабетических сухарей. Основное внимание уделяется влиянию на пищевую ценность, гликемический индекс, а также на органолептические свойства конечного продукта. Результаты исследования подтверждают целесообразность замены муки пшеничной первого сорта на обойную (цельнозерновую) в производстве диабетических сухарей, что способствует лучшему контролю уровня сахара в крови у пациентов с диабетом и снижению постпрандиальной гликемии
В последние десятилетия наблюдается рост числа людей, страдающих сахарным диабетом, что приводит к увеличению спроса на специализированные продукты питания. В данной статье рассматриваются преимущества замены муки пшеничной 1 сорта на пшеничную обойную (цельнозерновую) в производстве диабетических сухарей. Основное внимание уделяется влиянию на пищевую ценность, гликемический индекс, а также на органолептические свойства конечного продукта. Результаты исследования подтверждают целесообразность замены муки пшеничной первого сорта на обойную (цельнозерновую) в производстве диабетических сухарей, что способствует лучшему контролю уровня сахара в крови у пациентов с диабетом и снижению постпрандиальной гликемии
Сўнгги ўн йилликларда қандли диабетдан азият чекаётган беморлар сони ортиб бормоқда, бу эса махсус озиқ-овқат маҳсулотларига бўлган талабнинг ортишига олиб келди. Мазкур мақолада диабетик қоқнонларни ишлаб чиқаришда 1-навли буғдой унини жайдари (бутун донли) буғдой унига алмаштиришнинг афзалликлари кўриб чиқилади. Асосий эътибор якуний маҳсулотнинг озуқавий қиймати, гликемик индекси ва органолептик хусусиятларига таъсирига қаратилади. Тадқиқот натижалари диабетик қоқнонларни ишлаб чиқаришда 1-навли буғдой унини жайдари (бутун донли) буғдой унига алмаштиришнинг мақсадга мувофиқлигини тасдиқлайди, бу қандли диабет билан оғриган беморларда қон қандини яхшироқ назорат қилишга ҳамда постпрандиал гликемияни камайтиришга ёрдам беради
In recent decades, the global prevalence of diabetes has shown a steady increase, which has intensified the demand for specialized dietary products. The present
study investigates the technological and nutritional advantages of substituting first grade wheat flour with whole-wheat flour in the formulation of rusks intended for individuals with diabetes. The focus is on the impact on the nutritional value, glycemic index, and organoleptic properties of the final product. The study results confirm the feasibility of replacing 1st grade wheat flour with whole-wheat flour in the production of diabetic rusks, which contributes to better blood sugar control in patients with diabetes and a reduction in postprandial glycemia.
| № | Author name | position | Name of organisation |
|---|---|---|---|
| 1 | Muhamedova M.E. | Doktorant | Buxoro davlat texnika universiteti |
| 2 | Salomov T.S. | Bosh mutaxassis | O‘zbekiston ilmiy sinov va sifat nazorati markazi |
| № | Name of reference |
|---|---|
| 1 | American Diabetes Association. Standards of Medical Care in Diabetes. - 2020. Diabetes Care, 43(Supplement 1). -S. 14-31. – URL: https://pubmed.ncbi. nlm.nih.gov/31862745/(дата обращения 12.03.2024 г.) |
| 2 | Slavin J.L. Why whole grains are better/ J.L. Slavin // Nutrition Today. – 2005. - №40(5). – Рр. 247-252. |
| 3 | Hu F.B. Optimal diets for prevention of coronary heart disease/ F.B. Hu, W.C. Willett// Journal of the American Medical Association. – 2002. - №288(20). – Рр. 2569-2578 |
| 4 | Aune D. Whole grain and refined grain consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of cohort studies / D. Aune [et al.] //Diabetologia. – 2013.- №56(6). – Рр.1234-1247 |
| 5 | Slavin J. Whole grains and human health/ J. Slavin // Nutrition Research Reviews. – 2004. - №17(1). – Рр.99–110. |
| 6 | Jenkins D.J.A. Glycemic index of foods: a physiological basis for carbohydrate exchange/ D.J.A. Jenkins [et al.] //The American Journal of Clinical Nutrition. – 1981. №34(3). – Рр. 362–366 |
| 7 | Augustin L.S.A. Glycemic index, glycemic load and glycemic response: an international scientific consensus summit from the International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC)/ L.S.A. Augustin [et al.]// Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. - 2015. - №25(9). – Рр. 795–815. |
| 8 | Shewry P.R. Wheat/ P.R. Shewry//Journal of Experimental Botany. – 2009. -№60(6). – Рр. 1537–1553. |
| 9 | Кузнецова Е.А. Хлеб из цельнозерновой муки Triticum Dicoccum / Е.А. Кузнецова, Л.В. Шаяпова, Ян. Бриндза [и др.] // Балтийский морской форум: материалы VII Международного Балтийского морского форума: в 6 т.. - 2019. - С. 81-85. |
| 10 | Как рассчитывается гликемический индекс? - URL: https://glycemicindex.net/ru/kak-rasschityvaetsia-glikemicheskii-indeks |