Мақолада Хоразм вилоятида етиштирилаѐтган 15 та маҳаллий ва
четдан келтирилган кузги буғдой навларининг дон шаффофлик даражаси ўрганилган.
Таҳлилларни олишда фойдаланилган донлар вилоятда умумий қабул қилинган агротехник
шарт-шароитларни қўллаган ҳолда етиштирилишига қарамасдан уларда шаффофлик
даражаси турлича эканлиги кузатилди. Бу эса навнинг шаффофлик даражаси нафақат
агротехник тадбирларга боғлиқ ҳолда ўзгаришини, балки биологик хусусиятларга ҳам
боғлиқлигини англатади.
Мақолада Хоразм вилоятида етиштирилаѐтган 15 та маҳаллий ва
четдан келтирилган кузги буғдой навларининг дон шаффофлик даражаси ўрганилган.
Таҳлилларни олишда фойдаланилган донлар вилоятда умумий қабул қилинган агротехник
шарт-шароитларни қўллаган ҳолда етиштирилишига қарамасдан уларда шаффофлик
даражаси турлича эканлиги кузатилди. Бу эса навнинг шаффофлик даражаси нафақат
агротехник тадбирларга боғлиқ ҳолда ўзгаришини, балки биологик хусусиятларга ҳам
боғлиқлигини англатади.
В статье изучены параметры стекловидности зерна 15 местных и
зарубежных сортов озимой пшеницы, возделываемых в Хорезмской области. Результаты
полученных анализов показывают, что несмотря на проведение общепринятых
агротехнических мероприятий при возделывании озимой пшеницы в Хорезмской области
параметры стекловидности зерна у изучаемых сортов были разными. Это доказывает,
что параметры стекловидности сортов изменчивы не только по причине проведения
агротехничиских мероприятий, но и по биологическим свойством сорта.
The parameters of vitreousness of 15 local and foreign varieties of winter wheat
cultivated in the Khorezm region are studied in the article. The results of the analysis show that,
despite the generally accepted agrotechnical activities for the cultivation of winter wheat in
Khorezm region, the vitreousness parameters of the varieties under the research were different.
This confirms that, the vitreousness parameters of the varieties are changeable not only in the
conduction of agrotechnical activities, but also in the biological properties of the variety.
№ | Муаллифнинг исми | Лавозими | Ташкилот номи |
---|---|---|---|
1 | Kadirov S.Y. | q/x.f.n | Xorazm Ma'mun akademiyasi |
2 | Xamrayev N.U. | kichik ilmiy xodim | Xorazm Ma'mun akademiyasi |
3 | Nurmetova F.R. | kichik ilmiy xodim | Xorazm Ma'mun akademiyasi |
№ | Ҳавола номи |
---|---|
1 | Белтьтюков Л.П. Сорт, технология, урожай. Ростов-на-Дону. ЗАО “Книга”. 2002. С.76-166. |
2 | Казаков Е.Д. Методы оценки качества зерна , Москва: “Агропромиздат”. 1987. |
3 | Мясникова А.В., Ралль Ю.С., Трисвятский Л.А., Шатилов И.С. Товароведение зерна и продуктов его переработки. Москва. Изд. “Колос”. 1965. |
4 | Ёрматова Д., Убайдуллаев Ш. Донли экинлар. Тошкент: “Меҳнат”. 2001. |