Euphorbiaceae оиласига кирувчи Е. Franchetii (B.fedtsch), Е. Canescens
(L.), Е. humifuza (willd) ўсимликлари таркиби ўрганилди.Ўсимликлар таркибидан 30 дан
ортиқ моддалар билан биргаликда 3 та янги 1-О-галлоил-2,3-гексагидроксидифеноил-4,6-
валонеил-β-D-глюкоза (ПС-1), 1,4,6 три-О-галлоил-2,3-валонеил-β-D-глюкоза (ПС-2), 1-
О-галлоил-6-О-бисгаллоил-2,4-валонеил-β-D-глюкоза (ПС-3) таннинлар ажратиб
олинди. Ажратиб олинган янги моддалар юқори антиоксидан ва антигипоксант
фаолликка эга эканлиги билан биргаликда кам захарли бирикмалар синфига кириши
аниқланди.
Euphorbiaceae оиласига кирувчи Е. Franchetii (B.fedtsch), Е. Canescens
(L.), Е. humifuza (willd) ўсимликлари таркиби ўрганилди.Ўсимликлар таркибидан 30 дан
ортиқ моддалар билан биргаликда 3 та янги 1-О-галлоил-2,3-гексагидроксидифеноил-4,6-
валонеил-β-D-глюкоза (ПС-1), 1,4,6 три-О-галлоил-2,3-валонеил-β-D-глюкоза (ПС-2), 1-
О-галлоил-6-О-бисгаллоил-2,4-валонеил-β-D-глюкоза (ПС-3) таннинлар ажратиб
олинди. Ажратиб олинган янги моддалар юқори антиоксидан ва антигипоксант
фаолликка эга эканлиги билан биргаликда кам захарли бирикмалар синфига кириши
аниқланди.
Euphorbiaceae семейства молочайных Franchetii (B.fedtsch), E. Canescens
(L.), E. Изучен состав хумусовых (завитых) растений. 4.6 три-O-галлоил-2,3-валонейл-b-D-
глюкоза (PS-2), 1-O-галлоил-6-O-бисгаллоил-2,4-валонил-b-D-глюкоза ( PS-3) изолированные
дубильные вещества. Было установлено, что вновь извлеченные вещества относятся к
классу малотоксичных соединений с высокой антиоксидантной и антигипоксантной
активностью.
E. of the Euphorbiaceae family Franchetii (B.fedtsch), E. Canescens
(L.), E. The composition of hummus (willd) plants has been studied. In the research more
than 30 substances and 3 new tannins namely, 4.6 tri-O-galloil-2,3-valoneil-b-D-glucose
(PS-2), 1-O-galloil-6-O-bisgalloil-2,4-valoneil-b-D-glucose ( PS-3)have been isolated . It was
found that the newly extracted substances belong to the class of low toxic compounds
with high antioxidant activity and antihypoxant activity.
№ | Муаллифнинг исми | Лавозими | Ташкилот номи |
---|---|---|---|
1 | Raximov R.N. | O'qituvchi | Ўзбекистон Миллий университети |
2 | Qodirova S.O. | O'qituvchi | Ўзбекистон Миллий университети |
3 | Doliev G.A. | O'qituvchi | Наманган давлат университети |
4 | Gayibov U.G. | O'qituvchi | Ўзбекистон Миллий университети |
5 | Abdullahjonov O.A. | O'qituvchi | Наманган давлат университети |
6 | Abdulladjanova N.G. | O'qituvchi | Ўзбекистон Миллий университети |
№ | Ҳавола номи |
---|---|
1 | Салихов Ш.И., Ким Р.Ю., Мавлянов С.М., Абдулладжанова Н.Г., Земляницына И.В., Алланазарова З.Х. Определение противогриппозной активности препаратов на основе полифенолов растительного сырья // Медицинский журнал Узбекистана. 2007. - №5. -P. 64-67. |
2 | Yoshida T., Hatano T., Ito H., Okuda T. Structural diversity and antimicrobial activities of ellagitannins. // World Scientific, Singapore. 2009. - P. 55-93. |
3 | Olchowik E., Sciepuk A., Mavlyanov S., Abdullajanova N., Zamaraeva M. Antioxidant capacities of polyphenols from sumac (Rhus typhina L.) leaves in protection of erythrocytes against oxidative damage // Biomedicine & Preventive Nutrition. 2012. V.2, -№2, P. 99-105. |
4 | Olchowik E., Lotkowski K., Mavlyanov S., Abdullajanova N., Ionov M., Bryszewska M., Zamaraeva M. Stabilization of erythrocyte against oxidative and hypotonic stress by some tannins isolated from sumac (Rhus typhina L.) leaves and grape seeds (Vitis vinifera L.) // Cellular & Molecular Biology Letters. 2012, V. 17, P. 333-348. |
5 | Рахимов Р.Н., Абдулладжанова Н.Г., Камаев Ф.Г.// Химия природ. соедин. - Ташкент. 2011, №2. С. 258-259. |
6 | Borisova M.P., Kataev A.A., Mavlyanov S.M., Abdulladjanova N.G. Effects of Hydrolysable Tannins on Native and Artificial Biological Membranes // Membrane and Cell Biology, 2015, Vol. 9, No.1, P. 53–60. |
7 | Abdulladjanova N.G., Mavlyanov S. M., Salikhov Sh.I., Kamaev F.G. // biologically active substances: fundamental and applied problems novy svet, ar crimea, ukraine may 23–28, 2011.p.235-236 |
8 | Rakhimov R. N., Abdulladjanova N.G., Mavlyanov S. M. // biologically active substances: fundamental and applied problems novy svet, ar crimea, ukraine may 23–28, 2011.p.305-307 |
9 | Гайибов У.Г., Комилов Э.Дж., Рахимов Р.Н., Эргашев Н.А., Абдуллажанова Н.Г., Арипов Т.Ф. Влияние полифенольного соединения ПС-1 на проницаемость мембран митохондрий печени крыс. // Доклолы Академии Наук Республики Узбекистан. №1. 2018 г. С. -60-66 |
10 | Рахимов Р.Н., Абдулладжанова Н.Г., Мавлянов С.М., Выпова Н.Л., Euphorbia Franchetii ва E. Сanescens L ўсимликлари полифенолларининг фармакологик ҳоссалари // Ўзбекистонда табиий бирикмалар кимёсининг ривожи ва келажаги. Ҳалқаро илмий конференция 18-19 май 2016. Тошкент. Ўз МУ. -Б. 211-212. |