55

Anjir mevalarini infraqizil quritgichda quritishning parametrlari ishlab chiqildi. Anjirning oltita navi in fraqizil quritgichda quritilib, ularning standartga muvofiq quritilgan mahsulot chiqimi aniqlandi. Tajribadagi anjir navlari uchun quritish harorati 45-60℃ hamda quritish vaqti 50-70 soat oralig‘ida bo‘lishi standartga mos quritilgan mahsulot chiqimini ta’minladi.

  • Internet ҳавола
  • DOI10.63241/2025ms277akhv
  • UzSCI тизимида яратилган сана 05-11-2025
  • Ўқишлар сони 55
  • Нашр санаси 26-09-2025
  • Мақола тилиO'zbek
  • Саҳифалар сони225-227
Ўзбек

Anjir mevalarini infraqizil quritgichda quritishning parametrlari ishlab chiqildi. Anjirning oltita navi in fraqizil quritgichda quritilib, ularning standartga muvofiq quritilgan mahsulot chiqimi aniqlandi. Tajribadagi anjir navlari uchun quritish harorati 45-60℃ hamda quritish vaqti 50-70 soat oralig‘ida bo‘lishi standartga mos quritilgan mahsulot chiqimini ta’minladi.

Русский

Разработаны параметры сушки инжира в инфракрасной сушилке. Шесть сортов инжира были высушены в инфракрасной сушилке и определен выход сушеной продукции в соответствии со стандартом. Для исследованных сортов инжира температура сушки составила 45-60℃ и время сушки 50-70 часов обеспечили выход стандартной сушеной продукции.

English

Parameters for drying figs in an infrared dryer were developed. Six varieties of figs were dried in an infrared dryer and the yield of dried products was determined in accordance with the standard. For the studied fig varieties, the drying temperature was 45-60℃ and the drying time of 50-70 hours ensured the yield of standard dried products.

Ҳавола номи
1 1. Lachtar D. et al. Physicochemical and sensory quality of dried figs (Ficus carica L.) as affected by drying method and variety //Journal of Food Processing and Preservation. – 2022. – Т. 46. – №. 3. – С. e16379.
2 2. Rebai O., Ghaffari O., Fattouch S. Fig (Ficus carica) drying technologies //Fig (Ficus carica): Production, processing, and properties. – Cham : Springer International Publishing, 2023. – С. 665-688
3 3. Алтухов И. В., Очиров В. Д. Анализ способов сушки пищевых продуктов //Вестник ИрГСХА. – 2009. – №. 36. – С. 16-21.
4 4. Антонова В. А. и др. Кинетика процесса сушки абрикосов в сушилке с инфракрасным нагревом //Технологии пи щевой и перерабатывающей промышленности АПК–продукты здорового питания. – 2024. – №. 2. – С. 223-230.
5 5. Врагов А. А. Анализ существующих методов и средств сушки фруктов в подсобных хозяйствах //Цифровая на ука. – 2022. – №. 6. – С. 29-40
6 6. Кульков О.П. Субтропические плодовые культуры Узбекистана. Т.: Мехнат, 1986. – С. 25-41.
7 7. Микеладзе А.Д. Субтропические плодовые и технические культуры. – М.: Агропромиздат, 1988. – С. 124-136.
Кутилмоқда