514

Донли маҳсулотларнинг сифатли бўлиши доннинг йирик бўлиши билан бирга таркибида оқсил, клейковина ҳамда энг муҳим ҳаётий аҳамиятга эга бўлган микроэлементлар миқдорига ҳам боғлиқ. Микроэлементлардан темир, рух ва миснинг миқдори кеч экилган муддатга нисбатан 1,5–2 маротаба юқори кўрсаткичларга эга бўлди.  Тадқиқотлар давомида кузги буғдой навларини тупроқ-иқлим шароитидан келиб чиқиб, Мирзачўл воҳаси суғориладиган экин майдонларига 1-10 октябр оралиғида экилганда дон маҳсулотлари юқори кўрсаткични берди. Буғдойдан сифатли ва юқори ҳосил олишда тупроқ-иқлим шароитидан келиб чиққан ҳолда экиш муддатига эътибор бериш муҳим аҳамиятга эга. Олинган натижалар асосида буғдойни навлар кесими экиш муддати аниқланиб, ишлаб чиқаришга тавсия этилди.

  • Internet ҳавола
  • DOIЎЎК: 633.111.1
  • UzSCI тизимида яратилган сана 08-12-2019
  • Ўқишлар сони 496
  • Нашр санаси 25-12-2017
  • Мақола тилиO'zbek
  • Саҳифалар сони90-94
Ўзбек

Донли маҳсулотларнинг сифатли бўлиши доннинг йирик бўлиши билан бирга таркибида оқсил, клейковина ҳамда энг муҳим ҳаётий аҳамиятга эга бўлган микроэлементлар миқдорига ҳам боғлиқ. Микроэлементлардан темир, рух ва миснинг миқдори кеч экилган муддатга нисбатан 1,5–2 маротаба юқори кўрсаткичларга эга бўлди.  Тадқиқотлар давомида кузги буғдой навларини тупроқ-иқлим шароитидан келиб чиқиб, Мирзачўл воҳаси суғориладиган экин майдонларига 1-10 октябр оралиғида экилганда дон маҳсулотлари юқори кўрсаткични берди. Буғдойдан сифатли ва юқори ҳосил олишда тупроқ-иқлим шароитидан келиб чиққан ҳолда экиш муддатига эътибор бериш муҳим аҳамиятга эга. Олинган натижалар асосида буғдойни навлар кесими экиш муддати аниқланиб, ишлаб чиқаришга тавсия этилди.

Муаллифнинг исми Лавозими Ташкилот номи
1 ESHKUVATOV A..
2 KUSHIEV X.X.
3 KULIEV T.X.
Ҳавола номи
1 1. Канавалов Ю.Б. «Практикум по селекции и семеноводству полевых культур». Москва, 1987. - С. 157-160.
2 2. Квасник Е.В. Изменчивость генотипической корреляции признаков качества зерна и урожайности сортооброзцов яровой мягкой пшеницы в зависимости от агроэкологических условий // Аграрная наука – сельскому хозяйству II.Международная научно – практическая конференция, Барнаул 2007. - С. 398-401.
3 3. Созинов А.А. Селекция пшеницы на качество зерно. В кн.: Селекция и сортовая агротехника озимой пшеницы. М.: Колос. 1979. - С. 42-56.
4 4. Орипов Р., Бобомирзаев, Рахимов А. Қаттиқ буғдой ҳосилдорлик сифати экиш муддати // Ўзбекистон қишлоқ хўжалиги журнали, 2010 №4. - 11 б.
5 5. Есболова М.Б. Влияние сроков сева и норм высева на посевные качества и продуктивность семян озимой пшеницы. Автореферат дис. Ташкент 2009. – С. 20-22.
6 6. Русаков И.А., Павлюк Н.Т. Роль основных признаков в формировании урожая и качества зерна озимой пшеницы. http://tele-conf.ru/morfologicheskie.
7 7. Школьник М.Я. Микроэлементы в жизни растений. Наука, 1974. - 322 с.
8 8. Ростова Н.С. Корреляции: структура и изменчивость // СПб.: Изд-во С.-Петерб.ун-та, 2002. Т.94. -308 с.
9 9. Шишлянникова Л.М. Математическое сопровождение научной работы с помощью статистического пакета SPSS for Windows 11.5.0// Учебно-методическое пособие М., 2005. //www.web Statistica. – 2005.
Кутилмоқда