377

Мақолада Мирзачўл воҳаси суғориладиган бўз-ўтлоқи тупроқларида олиб борилган турли органик моддалар(гўнг, ширинмия, сомон, ғўзапоя) билан мулчалаш ва кам ишлов бериш тажриба натижалари баён қилинган. Тупроқларни мулчалаш ва кам ишлов бериш натижасида тупроқ зичлигини камайиши,  ғоваклигининг ошиши кузатилади. Мулчалаб кам ишлов берилган вариантларда ҳайдов қатламларининг зичлиги органик моддалар билан мулчалаб кам ишлов берилган вариантларда  1,33 гсм3 дан 1,46 гсм3 гача, назоратда 1,46-1,59 гсм3 ни ташкил этди.

  • Internet ҳавола
  • DOIЎЎК: 631.43
  • UzSCI тизимида яратилган сана 08-12-2019
  • Ўқишлар сони 366
  • Нашр санаси 26-03-2018
  • Мақола тилиO'zbek
  • Саҳифалар сони13-17
Ўзбек

Мақолада Мирзачўл воҳаси суғориладиган бўз-ўтлоқи тупроқларида олиб борилган турли органик моддалар(гўнг, ширинмия, сомон, ғўзапоя) билан мулчалаш ва кам ишлов бериш тажриба натижалари баён қилинган. Тупроқларни мулчалаш ва кам ишлов бериш натижасида тупроқ зичлигини камайиши,  ғоваклигининг ошиши кузатилади. Мулчалаб кам ишлов берилган вариантларда ҳайдов қатламларининг зичлиги органик моддалар билан мулчалаб кам ишлов берилган вариантларда  1,33 гсм3 дан 1,46 гсм3 гача, назоратда 1,46-1,59 гсм3 ни ташкил этди.

Муаллифнинг исми Лавозими Ташкилот номи
1 KURBANTAEV P..
2 MUSURMANOV A.A.
Ҳавола номи
1 Булыгин С.Ю. «No – till» - во всем нужен взвешенный подход / Белгородский агромир. № 6 (59), 2010. С. 15-16. http://www.bgsha.com
2 Гармашов В.М. Различные приемы основной обработки почвы и физические свойства чернозема / Вестник Российской академии с. -х. Наук. 1999. - № 3. С. 36−38. http.//www.vestnik-rsn.ru
3 Карлос Кроветто. Нулевая обработка почвы: менеджмент растительными остатками / Ресурсосберегающее земледелие. - № 2 (3), 2009. С. 7-11. http.//www.samara.vspravke.ru
4 Карлос Кроветто. Прямой посев (No-till). Самара, 2010. 206с. http.//www.samara.vspravke.ru
5 Курвантаев Р. Оптимизация и регулирование агрофизического состояния орошаемых почв пустынной зоны Узбекистана: Автореф. дисс. док. с.-х. наук. - Тошкент, 2000. 45 с.
Кутилмоқда