Bizning maqsadimiz O'zbekistonda odamlar va broyler tovuqlaridan ajratilgan
Campylobacter kasalliklari to'g'risida ma'lumotlar olish edi, chunki bunday
ma'lumotlarni oziq-ovqat xavfsizligi va oziq-ovqat xavfsizligi siyosatini ishlab
chiqishda hisobga olish mumkin. Natijalar: Campylobacter diareya bilan
kasallangan odamlardan va broyler tovuqlaridan olingan namunalardan ajratilgan,
odamlardan ajratilgan Campylobacter izolalarining katta qismi va broyler tovuqlari
florokinolonlarga chidamli bo'lib, taqqoslanadigan xususiyatlarga ega. Xulosa:
Campylobacter - bu O'zbekistonda diareya kasalliklarining jiddiy sabablari, va
broyler tovuqlari, shubhasiz, qo'shimcha infektsiya manbai hisoblanadi. Broyler
tovuqlari va odamlardan ajratilgan Campylobacter orasida AMR darajasi yuqori,
bu ehtimol O'zbekistonda parrandachilikda mikroblarga qarshi vositalardan
foydalanish bilan bog'liq.
Our goal was to get an idea of the incidence of Campylobacter cases isolated
from people and broiler chickens in Uzbekistan, since such data can be taken into
account when developing a food safety and food safety policy. Results:
Campylobacter was isolated from people with diarrhea and samples taken from
broiler chickens. A large percentage of Campylobacter isolates isolated from
people and broiler chickens were resistant to fluoroquinolones and showed
comparable characteristics. Conclusion: Campylobacter are serious causes of
diarrheal diseases in Uzbekistan, and broiler chickens are obviously an additional
source of infection. AMR levels are high among Campylobacter isolated from
broiler chickens and humans, which is probably due in part to the use of
antimicrobials in poultry farming in Uzbekistan.
№ | Муаллифнинг исми | Лавозими | Ташкилот номи |
---|---|---|---|
1 | Abduxalilova G.Q. | д.м.н. | Научно-исследовательский институт эпидемиологии, микробиологии и инфекционных заболеваний |
2 | Bektimirov A.M. | к.м.н., ведущий научный сотрудник | Научно-исследовательский институт эпидемиологии, микробиологии и инфекционных заболеваний |
3 | Axmedov I.F. | младший научный сотрудник | Научно-исследовательский институт эпидемиологии, микробиологии и инфекционных заболеваний |
4 | Otamuratova N.X. | к.м.н. | Научно-исследовательский институт эпидемиологии, микробиологии и инфекционных заболеваний |
№ | Ҳавола номи |
---|---|
1 | 1. EFSA explains zoonotic diseases: Campylobacter. Parma, Italy: European Food Safety Authority; 2014 (http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/ corporate_publications/files/factsheetcampylobacter. pdf, accessed 27 June 2016). 2. European Food Safety Authority, European Centre for Disease Prevention and Control. The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2014. EFSA Journal. 2015;13:4329. doi:10.2903/j. efsa.2015.4329. 3. ISO 10272-1. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Горизонтальный метод обнаружения и подсчета бактерий Campylobacter spp. Часть 1. Mетод обнаружения; 2013 (http://www.iso. org/iso/ru/home/store/catalogue_tc/catalogue_detail. htm?csnumber=37091, по состоянию на 27 июня 2016 г.). 4. ISO 7218. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Общие требования и рекомендации по микробиологическим исследованиям; 2007 (http://www.iso.org/iso/ru/home/store/catalogue_tc/ catalogue_detail.htm?csnumber=36534, по состоянию на 27 июня 2016 г.). 5. ISO/TS 11133-1:2009. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Руководящие указания по приготовлению и производству питательных сред. Часть 1. Общие руководящие указания по обеспечению качества приготовления питательных сред в лаборатории; 2009 (http://www.iso.org/iso/ru/home/store/catalogue_ics/ catalogue_detail_ics.htm?csnumber=46118, по состоянию на 27 июня 2016 г.). 6. ISO/TS 11133-2. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Руководящие указания по приготовлению и производству питательных сред. Часть 2. Практические руководящие указания по определению функциональных характеристик питательных сред; 2003 (http://www.iso.org/iso/ru/home/store/catalogue_ics/ catalogue_detail_ics.htm?csnumber=34501http://www. iso.org/, по состоянию на 27 июня 2016 г.). 7. The European Union summary report on antimicrobial resistance in zoonotic and indicator bacteria from humans, animals and food in 2014. EFSA Journal. 2016;14;4380. doi: 10.2903/j.efsa.2016.4380. (https:// www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4380, accessed 27 June 2016). 8. WHO estimates of the global burden of foodborne diseases. Foodborne diseases burden epidemiology reference group 2007–2015. Geneva: World Health Organization; 2015 (http://www.who.int/foodsafety/ publications/foodborne_disease/fergreport/en/, accessed 27 June 2016). |