416

  • Internet ҳавола
  • DOI
  • UzSCI тизимида яратилган сана 29-04-2020
  • Ўқишлар сони 366
  • Нашр санаси 07-10-2019
  • Мақола тилиRus
  • Саҳифалар сони82-88
Калит сўзлар
Ўзбек

Bizning maqsadimiz O'zbekistonda odamlar va broyler tovuqlaridan ajratilgan 
Campylobacter  kasalliklari  to'g'risida  ma'lumotlar  olish  edi,  chunki  bunday 
ma'lumotlarni  oziq-ovqat  xavfsizligi  va  oziq-ovqat  xavfsizligi  siyosatini  ishlab 
chiqishda  hisobga  olish  mumkin.  Natijalar:  Campylobacter  diareya  bilan 
kasallangan odamlardan va broyler tovuqlaridan olingan namunalardan ajratilgan, 
odamlardan ajratilgan Campylobacter izolalarining katta qismi va broyler tovuqlari 
florokinolonlarga  chidamli  bo'lib,  taqqoslanadigan  xususiyatlarga  ega.  Xulosa: 
Campylobacter  -  bu  O'zbekistonda  diareya  kasalliklarining  jiddiy  sabablari,  va 
broyler  tovuqlari,  shubhasiz,  qo'shimcha  infektsiya  manbai  hisoblanadi.  Broyler 
tovuqlari va odamlardan ajratilgan Campylobacter orasida AMR darajasi yuqori, 
bu  ehtimol  O'zbekistonda  parrandachilikda  mikroblarga  qarshi  vositalardan 
foydalanish bilan bog'liq. 

Калит сўзлар
English

Our goal was to get an idea of the incidence of Campylobacter cases isolated 
from people and broiler chickens in Uzbekistan, since such data can be taken into 
account  when  developing  a  food  safety  and  food  safety  policy.  Results: 
Campylobacter  was  isolated  from  people  with  diarrhea  and  samples  taken  from 
broiler  chickens.  A  large  percentage  of  Campylobacter  isolates  isolated  from 
people  and  broiler  chickens  were  resistant  to  fluoroquinolones  and  showed 
comparable  characteristics.  Conclusion:  Campylobacter  are  serious  causes  of 
diarrheal diseases in Uzbekistan, and broiler chickens are obviously an additional 
source  of  infection.  AMR  levels  are  high  among  Campylobacter  isolated  from 
broiler  chickens  and  humans,  which  is  probably  due  in  part  to  the  use  of 
antimicrobials in poultry farming in Uzbekistan. 

Калит сўзлар
Ҳавола номи
1 1. EFSA explains zoonotic diseases: Campylobacter. Parma, Italy: European Food Safety Authority; 2014 (http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/ corporate_publications/files/factsheetcampylobacter. pdf, accessed 27 June 2016). 2. European Food Safety Authority, European Centre for Disease Prevention and Control. The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2014. EFSA Journal. 2015;13:4329. doi:10.2903/j. efsa.2015.4329. 3. ISO 10272-1. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Горизонтальный метод обнаружения и подсчета бактерий Campylobacter spp. Часть 1. Mетод обнаружения; 2013 (http://www.iso. org/iso/ru/home/store/catalogue_tc/catalogue_detail. htm?csnumber=37091, по состоянию на 27 июня 2016 г.). 4. ISO 7218. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Общие требования и рекомендации по микробиологическим исследованиям; 2007 (http://www.iso.org/iso/ru/home/store/catalogue_tc/ catalogue_detail.htm?csnumber=36534, по состоянию на 27 июня 2016 г.). 5. ISO/TS 11133-1:2009. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Руководящие указания по приготовлению и производству питательных сред. Часть 1. Общие руководящие указания по обеспечению качества приготовления питательных сред в лаборатории; 2009 (http://www.iso.org/iso/ru/home/store/catalogue_ics/ catalogue_detail_ics.htm?csnumber=46118, по состоянию на 27 июня 2016 г.). 6. ISO/TS 11133-2. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Руководящие указания по приготовлению и производству питательных сред. Часть 2. Практические руководящие указания по определению функциональных характеристик питательных сред; 2003 (http://www.iso.org/iso/ru/home/store/catalogue_ics/ catalogue_detail_ics.htm?csnumber=34501http://www. iso.org/, по состоянию на 27 июня 2016 г.). 7. The European Union summary report on antimicrobial resistance in zoonotic and indicator bacteria from humans, animals and food in 2014. EFSA Journal. 2016;14;4380. doi: 10.2903/j.efsa.2016.4380. (https:// www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4380, accessed 27 June 2016). 8. WHO estimates of the global burden of foodborne diseases. Foodborne diseases burden epidemiology reference group 2007–2015. Geneva: World Health Organization; 2015 (http://www.who.int/foodsafety/ publications/foodborne_disease/fergreport/en/, accessed 27 June 2016).
Кутилмоқда