238

Топинам инулинини идентификациялашда органолептика, физик – кимёвий ва ИҚ 13С ЯМР спектроскопия усуллари ёрдамида ўрганилди. Топинамбурни “Файз барака” нави туганагидан ташкилот стандарти “Топинамбуринулини» техникавий шартлари ишланди. У ингридиентлар сифатида функционал озиқ-овқат маҳсулотлари ва биологик фаол қўшимчаларга тайинланган (белгиланган).

  • Internet ҳавола
  • DOI
  • UzSCI тизимида яратилган сана 31-10-2019
  • Ўқишлар сони 227
  • Нашр санаси 30-03-2018
  • Мақола тилиO'zbek
  • Саҳифалар сони41-43
Ўзбек

Топинам инулинини идентификациялашда органолептика, физик – кимёвий ва ИҚ 13С ЯМР спектроскопия усуллари ёрдамида ўрганилди. Топинамбурни “Файз барака” нави туганагидан ташкилот стандарти “Топинамбуринулини» техникавий шартлари ишланди. У ингридиентлар сифатида функционал озиқ-овқат маҳсулотлари ва биологик фаол қўшимчаларга тайинланган (белгиланган).

Русский

Проведена идентификация “Инулин топинамбура” с помощью методов органолептики, физико-химический и ИК,-13 С ЯМР спектроскопии. Разработано из корнеплода топинамбура сорт “Файз барака”. Предназначен в качестве ингредиентов для функциональных продуктов питания, биологических активных добавок.

English

Identification of Inulin girasol had been done with the organoleptic,physicochemicalandinfra- red, with magnetic-nuclear spectroscopy methods. The type “Fayz Baraka” was worked out from theroots of girasol. Technical terms: it is used as one of the ingredients of for functional food product and as biological adding’s.

Муаллифнинг исми Лавозими Ташкилот номи
1 Rahimov D.. Кимё фанлари доктори, профессор ЎМКИ ЎРФА
2 Abduazimov B.. Таянч докторант ЎМКИ ЎРФА
3 Mirsiddiqova S.. менежмент ва касб таълими факультети магистранти ТКТИ
Ҳавола номи
1 1. Мавлянова Р.Ф. “Культура топинамбура и её потенциал для использования. “Ўзбекистонда яратилган топинамбур индустриясининг салоҳияти: Корпоратив инновацион ҳамкорлик натижлари ва истиқболлари” мавзусидаги илмий мақолалар тўплами. I.: ТДИУ, 2013, 21-30 бет.
2 2. Ходиев Б.Ю., Рахимов Д.А., Салихов С.А, Рахмон- бердиева Р.К., Абдуазимов Б.Б и др. Способ получения инулина и фруктоолигосахарида. Патент на изобретение № IAP 05031.
3 3. Рахимов Д.А., Филиппов М.П., Шепель Д.Ф., Ху- сенов А.Ш., Кадиров О.Ш., Рахмонбердиев Г.Р. “Исследование клубней топинамбура методом инфракраной спектроскопии. // Кимё ва кимё технологияси, 2009, №3, стр 69-72.
4 4. Донченко Л.В., Карпович Н.С., Симхович Е.Г. Про- изводство пектина. – Кишинев, 1993 г.
5 5. Филиппов М.П. Инфракрасный спектр пектиновых вешеств. Кишинев: Штинце, 1978 г. стр. 14.
6 6. Юнусов Т.К., Зайнутдинов У.Н., Утениязов К.У., Салихов Ш.И., “Кимёда физикавий усуллар”. Т., Университет 2007 й. 121-129 бет.
7 7. Шашков А.С., Спектры ЯМР 13С родоначальных гексапираноз. // Изв. Сер. хим . 1993, №6-С 1328-1336.
8 8. Шашков А.С.,Чижов О.С.,Спектроскопия 13С ЯМР в Химии углеводов и родственных соединений// Биоорган Химии, 1975,Т.2, №6. 437-497 стр.
9 9. Рахмонбердиев Р.Г., Хусенов А. Ш., Рахимов Д.А., Маликова М.Х., “Интенсификация процесса получения инулина и его полиморфных форм. Химия и химическая технология». 2017 г. N1, 27-30 стр.
Кутилмоқда