Мақолада пиво маҳсулотларининг кимёвий таркибига кўра, уларга хос бўлган, товар ҳолатини белгиловчи физик-кимёвий кўрсаткичлар таҳлил этилиб, мавжуд товар кодларини дифференциялаш ва янги
товар маҳсулотлар учун код бериш мезонларини ишлаб чиқиш ҳамда тайёр пиво маҳсулотларини анализ қилишнинг янги, тезкор усулларини амалиётга татбиқ этиш йўллари келтирилган.
Мақолада пиво маҳсулотларининг кимёвий таркибига кўра, уларга хос бўлган, товар ҳолатини белгиловчи физик-кимёвий кўрсаткичлар таҳлил этилиб, мавжуд товар кодларини дифференциялаш ва янги
товар маҳсулотлар учун код бериш мезонларини ишлаб чиқиш ҳамда тайёр пиво маҳсулотларини анализ қилишнинг янги, тезкор усулларини амалиётга татбиқ этиш йўллари келтирилган.
В статье проанализированы физико-химические показатели, характерные для химического состава готовой пивной продукции и определяющие ее товарное состояние, представлены критерии
дифференцирования существующих товарных кодов и присвоения товарных кодов новым видам пивной продукции и внедрения в практику новых, экспрессивных способов анализа готовой пивной продукции.
The article analyzes the physical-chemical indicators that determine the commodity status characteristic of beer products, gives criteria for differentiating existing product codes and assigning product codes to the new types of products, as well as the features of applying new express analysis methods.
№ | Имя автора | Должность | Наименование организации |
---|---|---|---|
1 | Asqarov I.R. | 2 | Andijan State University |
2 | Xasanova D.T. | 1 | Andijan State University |
№ | Название ссылки |
---|---|
1 | 1. Ўзбекистон миллий энциклопедияси. - Тошкент: 2006. 11 том 415-бет. |
2 | 2. Абдуғаниев Б.Ё. Божхона экспертизаси, Товарларни ҳалқаро сертификатлаш. – Т.: Дарслик. Давлат божхона қўмитаси нашриёти, 2014. – 349 б. |
3 | 3. Асқаров Н.И. Ўзбекистон республикаси ташқи иқтисодий фаолиятида товарларнинг кимёвий таркиби асосида синфлашнинг иқтисодий самарадорлиги. Товарларни кимёвий таркиби асосида синфлаш ва сертификатлаш муаммолари ва истиқболлари. 4-Республика илмий-амалий конференцияси материали. Андижон-2015.- 79 б. |
4 | 4. Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т.,Тўхтабоев Н.Х. “Баркамол” пиво навидаги кислота ва карбонат ангидриди миқдорини аниқлаш. “Ўзбекистон табиий ресурсларидан оқилона фойдаланиш” мавзусидаги илмий – амалий анжуман. Андижон – 2001. 101 б. |
5 | 5. Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т.,Тўхтабоев Н.Х. Пиво маҳсулотларини ТИФ ТН бўйича синфлаш ва сертификатлашдаги кимёвий анализлар // - Илмий хабарнома. АДУ. – Андижон, 2009. - № 3. – 33 б. |
6 | 6. Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т.,Тўхтабоев Н.Х. Пиво маҳсулотларини ТИФ ТН бўйича синфлаш ва кодлашнинг инсон саломатлигини сақлашда аҳамияти // - Илмий хабарнома. АДУ. – Андижон, 2009. - № 3. – 35 б. |
7 | 7. Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т.,Тўхтабоев Н.Х. Пиво ичимлиги товар кодларини кимёвий таркиби асосида тадқиқ этиш муаммолари // Фан ва амалиёт: Олий ва ўрта махсус таълим муассасаларининг ёш олимлари ва иқтидорли талабалари анжумани материаллари. 1-қисм. Табиий фанлар - Андижон.,2004. - 114-115 б. |
8 | 8. Балашов. В.Е., Рудольф. В.В. Техника и технология производства пива и безалкогольных напитков. – М.: Легкая и пищевая промышленность, 1981. – 248 с. |
9 | 9. Елисеев М.Н. Цвет сусла и товарное качество пива. – М.: Пищевая промышленность, 1991. - C. 345 |
10 | 10. Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т. Пиво маҳсулотларини тайёрлашда сертификатлашнинг ўрни. “Кимё фани ва уни ўқитиш самарадорлигини оширишнинг долзарб муаммолари” мавзусидаги минтақавий илмий – услубий анжуман. Андижон – 2005. 134 б. |
11 | 11. Асқаров И.Р., Мирзаева З.О , Хасанова Д.Т. Арпа ва солод ишлаб чиқариш.Академик А.Қосимов таваллудининг 75 йиллигига бағишланган “Ўзбекистонда биотехнологиянинг ривожланиши ва истиқболлари” мавзусидаги илмий-амалий анжуман. Андижон – 2012. 85 б |
12 | 12. Асқаров И.Р., Норхолова М.А, Хасанова Д.Т. Арпа ва солодни замбуруғли зарарланиши муаммолари. Академик А.Қосимов таваллудининг 75 йиллигига бағишланган “Ўзбекистонда биотехнологиянинг ривожланиши ва истиқболлари” мавзусидаги илмий-амалий анжуман. Андижон – 2012. - 75 б |
13 | 13. Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т. Баъзи озиқ – овқат маҳсулотларини сертификатлаш муаммолари. “Кимё фани ва уни ўқитиш самарадорлигини оширишнинг долзарб муаммолари” мавзусидаги минтақавий илмий – услубий анжуман. Андижон – 2005.-121 б |
14 | 14. Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т. Пиво маҳсулотларини кимёвий таркиби ва хусусиятлари. Товарларни кимёвий таркиби асосида синфлаш ва сертификатлаш муаммолари ва истиқболлари.(Халқаро илмий-амалий конференция) бетлар. Андижон 2015.- 170-173 б. |
15 | 15. Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т. Пивони кимёвий таркиби асосида синфлашнинг айрим томонлари. Товарларни кимёвий таркиби асосида синфлаш ва сертификатлаш муаммолари ва истиқболлари.(Халқаро илмий-амалий конференция) . Андижон 2015.- 192-195 б. |
16 | 16. Тўхтабоев Н.Х., Хасанова Д.Т. “Баркамол” пиво нави ишлаб чиқариш технологик регламентини ўрганиш. “Ўзбекистон табиий ресурсларидан оқилона фойдаланиш” мавзусидаги илмий – амалий анжуман. Андижон – 2001. 97 б. |
17 | 17. Тўхтабоев Н.Х., Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т. “Баркамол” пивосини кимёвий таркиби асосида таснифлаш. Ўзбекистон кимё журнали. – Тошкент, 2006. - № 6. 50-53 б. |
18 | 18. Тўхтабоев Н.Х., Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т. Маҳсус пиво маҳсулотлари ишлаб чиқариш. Кимё ва кимё технология журнали. – Тошкент, 2010. - № 3. 33-35 б. |
19 | 19. Тўхтабоев Н.Х., Асқаров И.Р., Хасанова Д.Т. Пиво барқарорлигига ачитқилар ва биологик фаол препарат таъсирини қиёсий ўрганиш. Kимё ва кимё технология журнали. – Тошкент, 2010. - № 2. 75-76-б. |
20 | 20. Xаsаnovа D.T. Pivo ichimligini bаrqаrorligini oshirishdа ferrotsen hosilаlаridаn foydаlаnish. Mirzo Ulugbek nomidаgi O’zbekiston milliy universiteti “Fizik-kimyoviy” biologiya vа ekotoksikologiyaning zаmonаviy muаmmolаri (respublikа ilmiy аnjumаni). Toshkent – 2016.- 238 b. |
21 | 21. Xаsаnovа D.T. Pivo ishlаb chiqаrishdа qo’llаnilаdigаn аyrim ozuqаviy mаhsulotlаr. Mirzo Ulugbek nomidаgi O’zbekiston milliy universiteti “Fizik-kimyoviy” biologiya vа ekotoksikologiyaning zаmonаviy muаmmolаri (respublikа ilmiy аnjumаni). Toshkent – 2016.- 239 b. |