77

Арпа уни билан ачитиш жараѐни мўйна териларига ишлов беришнинг анъанавий усулларидан ҳисобланиб, сифатли чарм тўқимасини таъминлаганлиги туфайли узоқ вақт давомида турли хилдаги мўйна хом ашѐларига ишлов беришда қўлланилиб келинган. Ҳозирги кунга қадар ишлаб чиқилаѐтган усулларнинг самарадорлигини баҳолашда айнан арпа уни билан ачитилиб ишлов берилган териларнинг юмшоқлиги ва чўзилувчанлиги яриммаҳсулотнинг юқори сифатли эталони сифатида қабул қилинади. Ачитиш жараѐни мураккаб биокимѐвий жараѐн бўлиб, унда арпа уни таркибидаги ўсимлик ферментлари комплексини ҳамда ачитиш натижасида ҳосил бўладиган органик кислоталар аралашмасини, бириктирувчи тўқималарнинг оқсил-углеводли комплексларига биргаликдаги таъсири кузатилади. Қоракул териларини арпа уни ѐрдамида ачитиш жараѐнида юкорида айтилган хоссаларга нисбатан кўпроқ эришилсада, бу услуб узоқ вақт ва озиқ-овкат маҳсулотларини ишлатишни талаб этиши, жараѐн боришини бошқариш ва жараѐн тугалланишини аниқлаш мураккаблиги сабабли, хозирги вактда қоракул териларига ишлов беришнинг янги услубларини ишлаб чиқиш, давр талаби бўлиб қолмокда. Қуйилган муаммо асосида бир қатор тадкикот ишлари олиб борилди. Қуруқ тузланган соф зотли қоракўл териларини ачитиш учун сут маҳсулотлари ишлаб чиқариш чиқиндиси-зардобни қўллаш амалий аҳамиятга эга бўлиши мумкин. Чунки зардоб таркибида ачитиш учун зарур бўлган сут кислотаси мавжуд. Соф зотли қоракўл териларини ачитиш жараѐнида арпа уни ўрнидан, сут маҳсулотлари чиқиндисидан олинган сут зардобини қўллаш бўйича бир қатор илмий-тадқиқот ишлари олиб борилди. Бунда 50%, 75% ва 100% концентрацияли сут зардобларидан фойдаланилди. Бир неча қоракўл тери намуналари ивитиш жараѐнлари ва мездралашдан сўнг юқорида келтирилган концентрацияли сут зардобларида ишлов берилди. Ўрганилаѐтган объектнинг кўрсатгичларини бир неча марта паралел ўлчашларнинг олиб борилиши олинган натижаларнинг тўғрилигини таъминлади. Сут зардобида ачитилган терилар билан қатор кимѐвий таҳлиллар ва механик синовлар ўтказилди.

  • Ссылка в интернете
  • DOI10.24412/2181-144X-2020-1-39-44
  • Дата создание в систему UzSCI 02-04-2024
  • Количество прочтений 75
  • Дата публикации 23-09-2020
  • Язык статьиO'zbek
  • Страницы39
Русский

Хлебное квашение и мягчение являются классическими способами выделки меховых шкур и длительное время применялись при обработке всего ассортимента мехового сырья, так как обеспечивали наиболее высокое качество кожевой ткани. Мягкость и тягучесть квашенных шкур до сих пор принимают за эталон высшего качества полуфабриката при оценке эффективности разрабатываемых способов выделки. Длительность обработки, использование пищевых продуктов, причем нерациональное из-за неполного осахаривания крахмала, трудность регулирования процесса, дефекты квашения и отсутствие объективных методов контроля заставляют искать более рациональные, но близкие по воздействию на кожевой ткани способы обработки. Для квашение чистопородного каракуля сухосоленого консервирование практический интерес может представить испытание молочной сыворотки полученный из отходов молочного производства, содержащий в своем составе молочную кислоту. Нами было исследовано процесс квашения чистопородного каракуля, где было применено в место овсяной муки молочная сыворотка полученная из отходов продукций молочного производства. При этом использовали 50%-ные, 75%-ные и 100%-ные концентрации молочной сыворотки. Образцы каракулевых шкурок после отмочных операций и мездрения обрабатывали в соответствующих квасильных растворах. Достоверность полученных результатов обеспечивали отбором необходимого количества параллельных измерений показателей исследуемых объектов. А также исследовали факторы, влияющие на процесс квашения. Проквашенные шкурки были подвергнуты ряду химических анализов и механических испитаний.

English

Bread fermentation and softening are the classic methods of making fur skins and have been used for a long time in the processing of the entire range of fur raw materials, since they provided the highest quality leather fabric. The softness and ductility of fermented skins are still accepted as the standard of the highest quality of a semi-finished product when evaluating the effectiveness of the developed methods of dressing. The duration of processing, the use of food products, and irrational due to incomplete saccharification of starch, the difficulty of regulating the process, fermentation defects and the lack of objective control methods force us to look for more rational, but similar in terms of impact on leather tissue, processing methods. For fermentation of purebred karakul dry-salted canning, the test of milk whey obtained from dairy waste containing lactic acid may be of practical interest. We investigated the fermentation process of purebred karakul, where milk whey obtained from waste products of dairy production was applied to the place of oatmeal. In this case, 50%, 75% and 100% concentrations of milk serum were used. Samples of astrakhan skins after soaking operations and fleshing were processed in appropriate fermentation solutions. Samples of astrakhan skins after soaking operations and fleshing were processed in appropriate fermentation solutions. The reliability of the results obtained was ensured by selecting the required number of parallel measurements of the indicators of the objects under study. They also studied the factors influencing the fermentation process. The sour skins have been subjected to a series of chemical analyzes and mechanical tests.

Ўзбек

Арпа уни билан ачитиш жараѐни мўйна териларига ишлов беришнинг анъанавий усулларидан ҳисобланиб, сифатли чарм тўқимасини таъминлаганлиги туфайли узоқ вақт давомида турли хилдаги мўйна хом ашѐларига ишлов беришда қўлланилиб келинган. Ҳозирги кунга қадар ишлаб чиқилаѐтган усулларнинг самарадорлигини баҳолашда айнан арпа уни билан ачитилиб ишлов берилган териларнинг юмшоқлиги ва чўзилувчанлиги яриммаҳсулотнинг юқори сифатли эталони сифатида қабул қилинади. Ачитиш жараѐни мураккаб биокимѐвий жараѐн бўлиб, унда арпа уни таркибидаги ўсимлик ферментлари комплексини ҳамда ачитиш натижасида ҳосил бўладиган органик кислоталар аралашмасини, бириктирувчи тўқималарнинг оқсил-углеводли комплексларига биргаликдаги таъсири кузатилади. Қоракул териларини арпа уни ѐрдамида ачитиш жараѐнида юкорида айтилган хоссаларга нисбатан кўпроқ эришилсада, бу услуб узоқ вақт ва озиқ-овкат маҳсулотларини ишлатишни талаб этиши, жараѐн боришини бошқариш ва жараѐн тугалланишини аниқлаш мураккаблиги сабабли, хозирги вактда қоракул териларига ишлов беришнинг янги услубларини ишлаб чиқиш, давр талаби бўлиб қолмокда. Қуйилган муаммо асосида бир қатор тадкикот ишлари олиб борилди. Қуруқ тузланган соф зотли қоракўл териларини ачитиш учун сут маҳсулотлари ишлаб чиқариш чиқиндиси-зардобни қўллаш амалий аҳамиятга эга бўлиши мумкин. Чунки зардоб таркибида ачитиш учун зарур бўлган сут кислотаси мавжуд. Соф зотли қоракўл териларини ачитиш жараѐнида арпа уни ўрнидан, сут маҳсулотлари чиқиндисидан олинган сут зардобини қўллаш бўйича бир қатор илмий-тадқиқот ишлари олиб борилди. Бунда 50%, 75% ва 100% концентрацияли сут зардобларидан фойдаланилди. Бир неча қоракўл тери намуналари ивитиш жараѐнлари ва мездралашдан сўнг юқорида келтирилган концентрацияли сут зардобларида ишлов берилди. Ўрганилаѐтган объектнинг кўрсатгичларини бир неча марта паралел ўлчашларнинг олиб борилиши олинган натижаларнинг тўғрилигини таъминлади. Сут зардобида ачитилган терилар билан қатор кимѐвий таҳлиллар ва механик синовлар ўтказилди.

Имя автора Должность Наименование организации
1 Sadirova S.N. katta o`qituvchi Buxoro muhandislik-texnologiya instituti
2 Temirova M.I. dotsent, texnika fablari nomzodi Buxoro muhandislik-texnologiya instituti
3 Aliyeva N.I. o'qituvchi Buxoro muhandislik-texnologiya instituti
Название ссылки
1 Пурим Я.А. Технология выделки пушно-мехового и овчинно-шубного сырья: — 2-е изд. — М.: Легкая и пищевая промышленность, 1983. 214 с.
2 Садирова С.Н. Алиева Н.И. Экологические аспекты применения вторичного сырья молочного производства при выделки каракулевых шкур: Развитие науки и технологий. научно технический журнал. Бухарский инженерно технологический институт. 2019.№5
3 Садирова С.Н. Алиева Н.И. Пути замены хлебного квашения: Техника. Технологии. Инженерия. научный журнал №2 (4) апрель 2017 г.
В ожидании