112

Mavrak barglarini achchiq bodom moyida matseratsiya usuli bilan (1:10) nisbatda ekstraksiya jarayoni amalga oshirildi. Olingan moyli ekstraktni texnologik xossalari o‘rganildi. Moyli ekstraktni emulsiyaga aylantirish uchun turli tabiatli sirt-faol moddalar qo‘shilganda ulardan anion sirt-faol moddalarning samaraliligi yuqoriligi aniqlandi. Emulsiyalarning qator sifat va miqdoriy ko`rsatkichlari baholandi. Mikroskopik usulda emulsiyalardagi dispers faza zarrachalarining o‘lchami aniqlandi.

  • Ссылка в интернете
  • DOI10.24412/2181-144X-2023-1-35-40
  • Дата создание в систему UzSCI 05-04-2024
  • Количество прочтений 112
  • Дата публикации 05-04-2023
  • Язык статьиO'zbek
  • Страницы35
Ўзбек

Mavrak barglarini achchiq bodom moyida matseratsiya usuli bilan (1:10) nisbatda ekstraksiya jarayoni amalga oshirildi. Olingan moyli ekstraktni texnologik xossalari o‘rganildi. Moyli ekstraktni emulsiyaga aylantirish uchun turli tabiatli sirt-faol moddalar qo‘shilganda ulardan anion sirt-faol moddalarning samaraliligi yuqoriligi aniqlandi. Emulsiyalarning qator sifat va miqdoriy ko`rsatkichlari baholandi. Mikroskopik usulda emulsiyalardagi dispers faza zarrachalarining o‘lchami aniqlandi.

Русский

Методом мацерации получен экстракт шалфей аптечной на горько миндальном масле при соотношении 1:10. Определены основные технологические парамметры маслянного экстракта. Для превращения экстракта в эмульсии использованы различные по природы поверхностно-активные вещества. Наиболее эффективными поверхностно-активными веществами являются анионактивные вещества. Оценены основные качественные и количественные показатели эмульсий. Определены размеры частиц дисперсной фазы эмульсий на основе микроскопического метода.

English

The method of maceration obtained sage extract in bitter almond oil at a ratio of 1:10. The main technological parameters of the oil extract were determined. Various nature of surfactants were used to convert the extract into emulsions. The most effective surfactants are anionic substances. The main qualitative and quantitative indicators of emulsions are estimated. The particle sizes of the dispersed phase of emulsions based on the mikroskopic method are determined.

Название ссылки
1 Холматов Х.Х., Хабибов З.Х., Олимхўжаев Н.З. Ўзбекистоннинг шифобахш ўсимликлари. – Тошкент, Ибн Сино номидаги нашриёт, 1991. – 206 б.
2 Зоҳидов Ҳ. “Шифо хазинаси: дарахтлар мўжизаси. Учинчи китоб. “Янги аср авлоди”, 2015. с 188 б
3 Ибрагимов А.Ё, Ғаниев А.Қ., Абдурахмонова Н.А.Идрисходжаев У., Ўзбекистонда ўсадиган доривор ўсимлик хом ашёлари таъминоти муаммолари//Фармацевтика журнали.-Тошкент,2019.-№3.-б.13-17.
4 Тухтаев Х. Р. и др. Экстракт из цветков ромашки на масле горького миндаля и получение стабильных эмульсий на его основе //Известия высших учебных заведений. Химия и химическая технология. – 2021. – Т. 64. – №. 7. – С. 61-67.
5 Nabi Shariatifar, IM Pourfard. Physic-chemical characteristics of bitter and sweet almond kernel oil. International Journal of ChemTech Research 2015. №2. РР. 878-882.
6 Хамидов, О. Ж., Х. Р. Тухтаев, and С. Н. Аминов. "Хроматографический анализ масла горького миндаля и свойства эмульсий, полученных на его основе." Фармац. ж 3 (2019): 71-76.
7 Huiling Geng, Xinchi Yu, Айлин Лу, Хаоцян Цао. Extraction, Chemical Composition, and Antifungal Activity of Essential Oil of Bitter Almond. International Journal of Molecular Sciences. 2016. 17(9):1421. DOI: 10.3390/ijms17091421.
8 Hari Jagannadha Rao and Lakshmi, Therapeutic Applications of Almonds (Prunus amygdalus L). Journal of Clinical and Diagnostic Research. 2012 February, Vol-6(1): РР. 130-135.
9 Behzad Moradi, S. Heidari-Soureshjani, Majid Asadi-Samani, Qian Yang. A Systematic Review of Phytochemical and Phytotherapeutic Characteristics of Bitter Almond. International Journal of Pharmaceutical and Phytopharmacological Research. 2017. №7. PР 1-9.
10 Li K., Shi Q., Zhu H., Tang D. Chemical compositions in bitter almond// J. Northwest For. Univ. 2004. Vol.19. РР.124–126. TQ461.
11 Li K., Shi Q., Zhu H., Tang D. Study on main nutrient composition of bitter almond//Acta Agric. Boreal. Occident. Sin. 2003.Vol.12. РР.119–121.
12 Keser S., Demir E., Yilmaz O. Some Bioactive Compounds and Antioxidant Activities of the Bitter Almond Kernel (Prunus dulcis var. amara)//J. of the Chem. Soc. of Pakistan.2014. vol.36. №5. РР.922-930.
13 Abtahi H., Ghazavi A., Karimi M., Synergistic Antimicrobial Effect of Tribulus terrestris and Bitter Almond Extracts//J.Res.Med.Sci.2014. Vol.16. №12, PР.55-58.
В ожидании