18

Ushbu maqolada tok barglarini to‘liq tahlil qilish natijasida noyob tarkibini ko‘rsatishi, hamda tok barglarida teskari fazali yuqori samarali suyuqlik xromatografiyasi (HPLC) tomonidan vino, limon, qahrabo va oksalat kislotalari mavjudligi aniqlangan. Tok barglaridagi organik moddalarning tarkibi va miqdori vino kislotasi, limon kislotasi, qahrabo kislotasi va oksalat kislotasi misolida tadqiq qilingan bo’lib, ularning miqdori Rossiyaning tanlangan navlarida 0,93- 2,35 m ekviv g/100 g gacha, O‘zbekistonda esa bu ko‘rsatkich. 0,5-5,56 m-ekv g/100g ni tashkil etgan.

  • Ссылка в интернете
  • DOI
  • Дата создание в систему UzSCI 04-06-2024
  • Количество прочтений 18
  • Дата публикации 25-12-2023
  • Язык статьиO'zbek
  • Страницы88-92
Ўзбек

Ushbu maqolada tok barglarini to‘liq tahlil qilish natijasida noyob tarkibini ko‘rsatishi, hamda tok barglarida teskari fazali yuqori samarali suyuqlik xromatografiyasi (HPLC) tomonidan vino, limon, qahrabo va oksalat kislotalari mavjudligi aniqlangan. Tok barglaridagi organik moddalarning tarkibi va miqdori vino kislotasi, limon kislotasi, qahrabo kislotasi va oksalat kislotasi misolida tadqiq qilingan bo’lib, ularning miqdori Rossiyaning tanlangan navlarida 0,93- 2,35 m ekviv g/100 g gacha, O‘zbekistonda esa bu ko‘rsatkich. 0,5-5,56 m-ekv g/100g ni tashkil etgan.

Имя автора Должность Наименование организации
1 Atakulova D.T. texnika fanlari bo‘yicha falsafa doktori (PhD), доцент Qarshi muhandislik-iqtisodiyot instituti
Название ссылки
1 [1] SH. Temurov Uzumchilik. “O‘zbekiston milliy ensiklopediyasi” Davlat ilmiy nashriyoti. T- 2002 B 8-18, 42-46.
2 [2] Рыбаков А.А., Остроухова С.А. Виноградарство. Т.:1988.- С 5-12
3 [3] Смирнов К.В., Калмыкова Т.И., Морозова Г.С. Виноградарство. М.:1987.- С 17-25
4 [4] Смирнов К.В., Малтабар Л.М., Раджабов А.К, Матузок Н.В. Виноградарство. М.: 1998. –С. 26-32
5 [5] Д.Т.Атакулова Получение биологически безопасного экологически чистого пищевого продукта при применении виноградных листьев для приготовление во многих кухнях мира. Iscience, Актуальные вызовы современной науки XXVI ХХVІ Международная научная конференция 26-27 июня 2018 г. Сборник научных трудов, Переяслав- Хмельницкий. №6 (26), 2018. -С.32-34.
6 [6] Атакулова Д.Т., Джураева Г.Х. (Карши, Узбекистан) Химический состав и свойства виноградных листьев. МАТЕРИАЛЫ XXVІІ Международной научно-практической интернет-конференции «Проблемы и перспективы развития науки в начале третьего тысячелетия в странах Европы и Азии» 29 – 30 июня. Сборник научных трудов. Переяслав-Хмельницкий – 2016 С. 278-279.
7 [7] Плодоводство и виноградарство с основами интенсификации. Киев, 1984. С 23-28
8 [8] Атакулова Д.Т., Додаев К.О., Хамдамова Ч.Х. Виды и технологии приготовления Бульонов. Материалы VII Международной научно-практической конференции «Векторы развития современной науки» (г. Уфа, 29-30 января 2020 г). №1 (25), 2020 С.18-22
9 [9] Атакулова Д.Т. Джавланова А.С. Польза нетрадиционного сырья, листьев винограда при употреблении для организма человека и используемых из них популярных блюд как долма Наука и образование: проблемы, идеи, инновации Междисциплинарный научный журнал, 2019, Уфа №5(17). С.11-13.
10 [10] Atakuova D., Dodaev K. Chemical composition and nutritional value grape leaves // International s cientific and technical journal Innovati on technical and technology. Vol.2, No. 1. 2021. –P. 59-63
В ожидании