Respublikamizda yog‘-moy ishlab chiqarish sohasida mavjud tizimlar katta miqdordagi, asosan bir turdagi xom ashyoni qayta ishlashga mo‘ljallangan. Sedana urug‘ini qayta ishlash imkoniyati mavjud emas. Sedana urug‘ini qayta ishlash uchun esa ishlab chiqarish quvvati kichik liniyalarni tashkil etish va moy ishlab chiqarishda qo‘llaniladigan texnologik jarayonlarni optimallashtirishni talab etadi. Moyli xom ashyolarni quritish va mikroskop ostida tekshirish hamda taqqoslash usullaridan foydalanildi. Moyli xom ashyo Respublikamizning Qashqadaryo viloyatida yetishtirilgan mahalliy xom ashyodan foydalanilgan. Shuningdek, tajriba ishlarida B-510PH-Biomolekulyar mikroskopidan va namlik miqdori aniqlash uchun KERN uskunasidan foydalanilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra Sedana urug‘iga issiqlik bilan ishlov berilganda moy hujayrasi buzilishi o‘rganildi va sedana urug‘idan moy ishlab chiqarilganda issiqlik bilan ishlov berishning vaqti hamda haroratining maqbul varianti ishlab chiqildi. Tadqiqot natijasida sedana urug‘idan presslash usulida moy olish uchun, moy ishlab chiqarishning texnologik jarayoni optimallashtirilgan, ya’ni presslashdan oldin sedana urug‘iga issiqlik bilan ishlov berilganda hujayra buzilishi tadqiq qilingan.
Respublikamizda yog‘-moy ishlab chiqarish sohasida mavjud tizimlar katta miqdordagi, asosan bir turdagi xom ashyoni qayta ishlashga mo‘ljallangan. Sedana urug‘ini qayta ishlash imkoniyati mavjud emas. Sedana urug‘ini qayta ishlash uchun esa ishlab chiqarish quvvati kichik liniyalarni tashkil etish va moy ishlab chiqarishda qo‘llaniladigan texnologik jarayonlarni optimallashtirishni talab etadi. Moyli xom ashyolarni quritish va mikroskop ostida tekshirish hamda taqqoslash usullaridan foydalanildi. Moyli xom ashyo Respublikamizning Qashqadaryo viloyatida yetishtirilgan mahalliy xom ashyodan foydalanilgan. Shuningdek, tajriba ishlarida B-510PH-Biomolekulyar mikroskopidan va namlik miqdori aniqlash uchun KERN uskunasidan foydalanilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra Sedana urug‘iga issiqlik bilan ishlov berilganda moy hujayrasi buzilishi o‘rganildi va sedana urug‘idan moy ishlab chiqarilganda issiqlik bilan ishlov berishning vaqti hamda haroratining maqbul varianti ishlab chiqildi. Tadqiqot natijasida sedana urug‘idan presslash usulida moy olish uchun, moy ishlab chiqarishning texnologik jarayoni optimallashtirilgan, ya’ni presslashdan oldin sedana urug‘iga issiqlik bilan ishlov berilganda hujayra buzilishi tadqiq qilingan.
№ | Имя автора | Должность | Наименование организации |
---|---|---|---|
1 | Boynazarova Y.A. | assistent | Qarshi muhandislik-iqtisodiyot instituti |
2 | Farmonov .B. | texnika fanlari bо‘yicha falsafa doktori (PhD), dotsent | Iqtisodiyot va pedagogika universiteti NTM |
№ | Название ссылки |
---|---|
1 | [1] Farmonov J.B., Suvanova F.U. “O‘zbekiston respublikasida yetishtiriladigan moyli xomashyo turlari va ularni qayta ishlash zarurligi”, Nauchno - texnicheskiy jurnal, № 4/2020 C.-206-211 |
2 | [2] Badary, O.A., Taha, R.A., Gamal al-Din, A.M. va Abdel-Vahab, M.H. (2003). “Timokinon kuchli superoksid anionini tozalash vositasidir”, Drug and Chemical Toxicology, 26, 87-98. https://doi.org/10.1081/DCT-120020404 |
3 | [3] Bourgou, S., Ksouri, R., Bellila, A., Skandrani, I., Falleh, H. va Marzouk, B. (2008). “Tunis Nigella sativa L. kurtaklari va ildizlarining fenolik tarkibi va biologik faolligi”, CR Biol.,331: 48-55. |
4 | [4] Khader, M., Bresgen, N. va Eckl, PM (2010). “Tanlangan Falastin dorivor oʻsimliklaridan etanolik ekstraktlarning antimutagen ta’siri”, J. Etnofarmakol.,127: 319-324. |
5 | [5] Al-Ali, A., Alkhawajah, AA, Randhawa, MA va Shaykh, NA (2008). “Timokinonning ogʻiz va intraperitoneal LD50, faol prinsipi Nigella sativa, sichqon va kalamushlarda”, J. Ayub. Med. Koll. Abbotobod.,20: 252-257. |
6 | [6] Mamun, MA va Absar, N. “Bangladesh etishtiriladigan qora sedana urugʻlarining asosiy ozuqaviy tarkibi - va uning moyining fizik-kimyoviy xususiyatlari”, Xalqaro oziq-ovqat tadqiqotlari jurnali 25(6): 2634-2639 (dekabr 2018) |
7 | [7] Melaku Tafese Awulachew “Qora sedana (Nigella sativa L): Hayvonlar va inson kasalliklariga ta’siri va ilmiy ishlanmalariga sharh”, Int J Med Biotechnol Genetika. 2021;8(11): 64-72. |
8 | [8] O.Kola “Short note- Comparative analysis of physicochemical characteristics and fatty acid composition of seeds of black cumin, poppy, safflower and cumin”, July 2015 Rivista Italiana Delle Sostanze Grasse 92(3):211-217 |