Anotatsiya. Ushbu maqolada sut yo‘nalishidagi Golshtin zotli qoramollarning go‘sht mahsuldorligini oshirishda bugungi kungacha sohada amalga oshirilgan ishlar, olib borilgan ilmiy-tadqiqot va kuzatishlar natijalari hamda ushbu mavzu doirasida bir qator olimlar ning bergan xulosalari bayon qilinadi. Bugungi kunda aholining sut va go‘sht mahsulotlariga bo‘lgan talabai kundan-kunga ortib bormoq da. Bu esa o‘z navbatida sut yo‘nalishidagi qoramol zotlaridan faqatgina sut sog‘ib olmasdan ularning go‘sht mahsuldorligini ham oshirish usullarini bilish zarur. Shu maqsadda biz bugungi kungacha dunyo olimlarining ushbu muammoli mavzuni bartaraf qilish
borasidagi ilmiy ishlari va manbalarini tahlil qildik.
Anotatsiya. Ushbu maqolada sut yo‘nalishidagi Golshtin zotli qoramollarning go‘sht mahsuldorligini oshirishda bugungi kungacha sohada amalga oshirilgan ishlar, olib borilgan ilmiy-tadqiqot va kuzatishlar natijalari hamda ushbu mavzu doirasida bir qator olimlar ning bergan xulosalari bayon qilinadi. Bugungi kunda aholining sut va go‘sht mahsulotlariga bo‘lgan talabai kundan-kunga ortib bormoq da. Bu esa o‘z navbatida sut yo‘nalishidagi qoramol zotlaridan faqatgina sut sog‘ib olmasdan ularning go‘sht mahsuldorligini ham oshirish usullarini bilish zarur. Shu maqsadda biz bugungi kungacha dunyo olimlarining ushbu muammoli mavzuni bartaraf qilish
borasidagi ilmiy ishlari va manbalarini tahlil qildik.
Annotation. In this article, the work carried out in the fi eld, the results of scientifi c research and observations, as well as the conclusions
of a number of scientists within the framework of this topic, are described. Today, the demand of the population for milk and
meat products is increasing day by day, and in turn, it is necessary to know the methods of increasing the meat productivity of dairy cattle
breeds, not only milking them. For this purpose, we have analyzed the scientifi c works and sources of world scientists to overcome this
problematic topic.
№ | Имя автора | Должность | Наименование организации |
---|---|---|---|
1 | Kuchchiyev O.R. | dotsent, | Samarqand davlat veterinariya meditsinasi, chorvachilik va biotexnologiyalar universitetining Toshkent filiali |
2 | Yangiboyev A.E. | dotsent, | Samarqand davlat veterinariya meditsinasi, chorvachilik va biotexnologiyalar universitetining Toshkent filiali |
3 | Karimov T.. | tayanch doktorant | Samarqand davlat veterinariya meditsinasi, chorvachilik va biotexnologiyalar universitetining Toshkent filiali |
№ | Название ссылки |
---|---|
1 | 1. V.G.Ryadchikov. Qishloq xo‘jalik hayvonlarini oziqlantirish asoslari 2014. Krosnadar 616 bet. |
2 | 2. Azhmuldinov Ye. A., Shayaxmetov V. G., Shvindt V. I. pulpada mol go‘shti ishlab chiqarish yosh qoramollarni boqish / Ye. A. Azhmuldinov, V. G. Shayaxmetov, V. I. Shvindt. - Matn: to‘g‘ridan-to‘g‘ri / / chorvachilik mahsulotlarini ishlab chiqarish va qayta ishlash texnologiyasini takomillashtirish: Butunrossiya ilmiy-amaliy konferensiyasi materiallari. Volgograd, 2005, II qism, 183-186 betlar. |
3 | 3. Zabashta N. N., Zabashta S. N., Tuzov I. N. go‘sht mahsuldorligi va qoramol go‘shti sifatiga ta’sir qiluvchi omillar. - Matn: to‘g‘ridan-to‘g‘ri // ish yuri tish / Kuban Davlat agrar universiteti. - 2013. - 42-Son. - pp. 126-128. |
4 | 4. Zelenkov P. I., Karatunov V. A. sut davrida boqish intensivligiga qarab Golshteyn buzoqlari go‘sht mahsuldorligining xususiyatlari. - Matn: to‘g‘ridan-to‘g‘ri // ish yuritish / Kuban Davlat agrar universiteti. - 2008. - 10-Son. - p. 159-163. |
5 | 5. Kayumov F. G., Barinov V. E., Mandjiev N. V. Qalmoq qoramollari va uni takomillashtirish yo‘llari. - Orenburg; Yelista: OOO “agentligi “ Pressa”, 2015. - 158 p. - matn: to‘g‘ridan-to‘g‘ri. |
6 | 6. Kosilov V. I. turli genotipli oq-qora va Simmental qoramollarning go‘sht sifatlari. - Orenburg: Orenburg Davlat Agrar Universiteti, 2006. – 196 b |
7 | 7. Kalashnikov, A. P. qishloq xo‘jaligi hayvonlarini boqish normalari va parhezlari: o‘quv usuli. talabalar uchun qo‘llanma / A. P. Kalashnikov, V. V. Shcheglov, N. G. Pervov.- M.:Agropromizdat, 2003 Yil.-456 s. |
8 | 8. Medvedev, A. Y. sut chorvachiligida mol go‘shti ishlab chiqarishning еnergiya tejovchi texnologiyasini takomillashtirish: mutaxassislik 06 02 10 |
9 | 9 Xususiy zootexnika, hayvonot mahsulotlarini ishlab chiqarish texnologiyasi: qishloq xo‘jaligi fanlari doktori / Medvedev Andrey Yurevich ilmiy darajasi uchun dissertatsiya avtoreferati; Don Davlat agrar universiteti. - pos. Persianovskiy, 2015. 33 p. |