Mazkur maqolada olxo‘rining Yujnaya krasavitsa va Leto navlarining vegetatsiya fazalarini o‘tish muddatlariga
mikroelementlarning ta’sir o‘rganilgan. Olxo‘rining Yujnaya krasavitsa va Leto navlarining kurtaklarini bo‘rtishi
va yozilishi, gullashi, mevalarning pishishi va xazonrezgilik fazalarining o‘tish muddatlari va vegetatsiya davrining davomiyligi
aniqlangan. Yujnaya krasavitsa va Leto navlari bor kislataning 0,02 mg/l me’yorda va rux sulfatning 0,03 mg/l
konsentrasiya bilan ishlov berilganda fenologik fazalarning o‘tishiga eng yaxshi ta’sir ko‘rsatdi va vegetatsiya davrining
davomiyligi nazoratga nisbatan 4-7 kun erta tugaganligi aniqlandi.
Mazkur maqolada olxo‘rining Yujnaya krasavitsa va Leto navlarining vegetatsiya fazalarini o‘tish muddatlariga
mikroelementlarning ta’sir o‘rganilgan. Olxo‘rining Yujnaya krasavitsa va Leto navlarining kurtaklarini bo‘rtishi
va yozilishi, gullashi, mevalarning pishishi va xazonrezgilik fazalarining o‘tish muddatlari va vegetatsiya davrining davomiyligi
aniqlangan. Yujnaya krasavitsa va Leto navlari bor kislataning 0,02 mg/l me’yorda va rux sulfatning 0,03 mg/l
konsentrasiya bilan ishlov berilganda fenologik fazalarning o‘tishiga eng yaxshi ta’sir ko‘rsatdi va vegetatsiya davrining
davomiyligi nazoratga nisbatan 4-7 kun erta tugaganligi aniqlandi.
В данной статье изучено влияние микроэлементов на сроки прохождения фаз вегетaции слив
сортов Южная красавица и Лето. Установлены сроки распускания и раскрытия почек, цветения, созревания
плодов и листопада, а также продолжительность вегетaционного периода для сортов Южная красавица и Лето.
Наилучшее влияние на прохождение фенологических фаз оказало применение борной кислоты в концентрaции
0,02 мг/л и сульфата цинка в концентрaции 0,03 мг/л, при этом продолжительность вегетaционного периода по
сравнению с контролем сократилась на 4–7 дней.
This article examines the effect of micronutrients on the timing of vegetation phases in plum varieties Yuzhnaya
Krasavitsa and Leto. The timing of bud swelling and opening, flowering, fruit ripening, and leaf fall, as well as the duration
of the vegetation period for the Yuzhnaya Krasavitsa and Leto varieties, have been determined. The best influence on the
progression of phenological phases was observed with the application of boric acid at a concentration of 0.02 mg/L and
zinc sulfate at a concentration of 0.03 mg/L. As a result, the duration of the vegetation period was shortened by 4–7 days
compared to the control.
| № | Имя автора | Должность | Наименование организации |
|---|---|---|---|
| 1 | Fayziyev J.N. | “Mevali ekinlar agrotexnikasi va kolleksiyasi” bo‘limi boshlig‘i, qishloq xo‘jaligi fanlari doktori, professor | Akademik M.Mirzayev nomidagi bog‘dorchilik, uzumchilik va vinochilik ilmiy-tadqiqot instituti |
| 2 | Farxadov A.A. | tayanch doktorant | Akademik M.Mirzayev nomidagi bog‘dorchilik, uzumchilik va vinochilik ilmiy-tadqiqot instituti |
| 3 | Yusupov A.Q. | “Meva rezavor ekinlari genetik resurslari” bo‘lim boshlig‘i, qishloq xo‘jaligi falsafa fanlar doktori, katta ilmiy xodim | O‘simliklar genetik resurslari ilmiy-tadqiqot instituti |
| № | Название ссылки |
|---|---|
| 1 | 1. Григорева Л.В. Интенсивные технологии в садоводстве - основа его развития при вступлении в ВТО // Ж. Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. - № 3. - 2012. - С. 48-52. |
| 2 | 1. Григорева Л.В. Интенсивные технологии в садоводстве - основа его развития при вступлении в ВТО // Ж. Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. - № 3. - 2012. - С. 48-52. |
| 3 | 3. Заремук Р.Ш. Селекционное исползование генетических ресурсов сливы домашней // Ж. Селекция и сорторазве- дение садовых култур. – 2019. – № 1. – С. 87-89. |
| 4 | 4. Jslam A. Correlations belueen phenolic compounds and shoot growing in apricot cultivars // J. Poljoprivreda. - 2002. T.8, № 2.- c. 37-39. |
| 5 | 5. Martinez P., Gimez F., Dizenta D., Ruiz J. Egea Flower bud abscission in apricot: Competition betvin vegetative and flower buds and effect of early defoliation and high pre- blossom temperatures /. Martinez - // J. Hort. Sei and Biotechnologie. 2002. T. 77. № 4 - c. 485-488. |