388

  • Web Address
  • DOI
  • Date of creation in the UzSCI system 03-10-2020
  • Read count 339
  • Date of publication 12-07-2020
  • Main LanguageO'zbek
  • Pages21-23
Tags
Русский

В статье приводятся данные по оценке солеустойчивости более 200 сортообразцов озимой мягкой пшеницы на искусственно созданных засоленных почвах. Проведённые анализы по структурным элементам продуктивности озимой мягкой пшеницы показали повышение продуктивной кустистости, количества и массы зерна с колоса и массы 1000 зёрен, по сравнению с неустойчивыми формами. Наибольшую солеустойчивость имеют образцы (Avoset-s; Utiqul-96; GAN -91 и №28 ANZA), которые с биологической точки зрения можно признать как
солеустойчивые доноры.

Tags
English

The article presents data on the assessment of salt tolerance of more than 200 varieties of winter soft wheat on artificially created saline soils. The analyzes on the structural elements of productivity winter wheat varieties revealed an increase the productive bushiness, quantity and weight of grain from an ear and a mass of 1000 grains, by comparison with unstable forms. The highest salt tolerance are the samples (Avoset-s; Utiqul-96; GAN-91and No. 28 ANZA), which from a biological point of view can be recognized as salt tolerant donors.

Tags
Name of reference
1 1. Кучиев Х.Х. Изучение адаптивных реакций на стрессовые факторы у озимой пшеницы. T. Aestivum. L. Генетика и молекулярная биология. 2009. С. 40-42.
2 2. Покровская М.И; Орипов Ш; Усаров З. Физиологическая оценка сортов мягкой и твердой пшеницы, тритикале и ячменя на устойчивость к абиотическим стрессам в условиях Голодной степи. Журнал. “AGRO ILM”, 2(18) вып, 2011. С. 18-20.
Waiting