The article presents the results of a study on the selection of technical grape varieties, which allows to strengthen the raw material base of the country’s wine industry and to obtain high-quality, export-oriented wines. At the same time, the biochemical composition of the berries of the collection of samples of technical grape varieties was studied. According to the results of the analysis, new varieties of grapes of Buera, Tita Kartalinskaya, Verdello, Gold Riesling, Durba de Marcel, Kosorotovsky, Muscat Jurassic, Morastel for whitwines; and Bassar, Lkeni Black, Krasnyansky, Scarlet Tersky, Jananura, Mustaos, Tavkveri, Hamburg muscat, Early black muscat were recommended for the production of red wines.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Mamatov U.. | кичик илмий ходим | М. Мирзаев номидаги БУВИТИ |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | 1. Ўзбекистон Республикаси Президентининг 2018 йил 28 февралдаги “Виночилик соҳасини ва алкоголли маҳсулотларни реализация қилишни тубдан такомиллаштириш чора-тадбирлари тўғрисида”ги қарори. – Тошкент, 2018. |
2 | 2. Амирджанов А.Г., Сулейманов Д.С. Оценка продуктивности сортов винограда и виноградников (Методические указания). – Баку, 1986. – 56 с. |
3 | 3. Валуйко Г.Г (под ред.). Сборник технологических инструкций, правил и нормативных материалов по винодельческой промышленности. – Москва: Агропромиздат, 1985. – С. 12–48. |
4 | 4. Доспехов Б.А. Методика полевого опыта. – Москва: Колос, 1985. – С. 131–140. |
5 | 5. Лазаревский М.А. Методы ботанического описания и агробиологического изучения сортов винограда // Ампелография. Т. 1. – Москва: Пищепромиздат, 1946. – С. 347–400. |
6 | 6. Риберо-Гайон Ж., Пейно Э., Риберо-Гайон П. И др. Теория и практика виноделия. – Москва: Легкая промышленность, 1981. – С. 7-42. |