This paper provides a comparative analysis of the morphogenetic properties of weakly alkaline mountain brown, dark gray and typical gray soils occupying the pastures of Bostanlyk and Ahangaron districts of Tashkent region. It was found that soil layers of different thicknesses were formed. Weakly alkaline mountain brown and dark gray soils are very good in terms of quality, while typical gray soils are subdivided into soils with good fertility.
В данной статье приведен сравнительный анализ морфогенетических свойств слабощелочных горно-бурых, темно-серых и типичных серых почв, занимающих пастбища Бостанлыкского и Ахангаранского районов Ташкентской области. Было установлено, что почвенные слои разной толщины были сформированы. Слабо щелочные горно-коричневые и темно-серые почвы очень хороши с точки зрения качества, в то время как типичные серые почвы подразделяются на почвы с хорошим плодородием.
This paper provides a comparative analysis of the morphogenetic properties of weakly alkaline mountain brown, dark gray and typical gray soils occupying the pastures of Bostanlyk and Ahangaron districts of Tashkent region. It was found that soil layers of different thicknesses were formed. Weakly alkaline mountain brown and dark gray soils are very good in terms of quality, while typical gray soils are subdivided into soils with good fertility.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Ro'zmetov M.. | раиси ўринбосари, б.ф.н., к.и.х. | Давергеодезкадастр қўмитаси |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | 1. Руководство к проведению химических и агрофизических анализов почв при мониторинге земель / Под. ред. А.Ж.Баирова, М.М.Ташкузиева, и др. - Ташкент: «ГосНИИПА», 2004. - 260 с. |
2 | 2. Руководство по управлению засоленными почвами. План реализации Евразийского почвенного партнерства / Под редакцией Р.Варгаса, Е.И.Панковой, С.А.Балюкова, П.В.Красильникова и Г.М.Хасанхановой. Published by the Food and Agriculture Organization of the United of the United Nations and Lomonosov Moscow State University. - Рим: Продовольственная и сельскохозяйственная Организация Объединенных Нации, 2017. 143-с. |
3 | 3. Xoliqulov Sh., Uzoqov P., Boboxo‘jayev I. Tuproqshunoslik. - Toshkent, 2011. - 134-151 b. |