Бугунги кунда республикамизда бодрингнинг сифатли ва арзон, маҳаллий иқлим шарои- тига мос, касалликларга чидамли янги нав намуналари ва дурагайларини яратиш, бирламчи уруғчиликни йўлга қўйиш, аҳоли, фермер хўжаликларини уруғ билан таъминлаш, уруғчиликни ривожлантириш ҳамда маҳсулот экспортини кучайтириш долзарб масала саналади. Мақолада бодрингнинг очиқ майдонлар- да етиштиришга мослашган нав намуналари тавсифи ва янги «Севинч» навининг хусусиятлари баён қилинган. Янги навнинг афзалликлари, ҳосилдорлиги ва ҳосил сифати аниқланган. Очиқ ва ҳимояланган ер учун маҳаллий нав ва дурагайларни яратиш зарурлиги ҳамда селекция ишлари услуби ёритилган. Бодринг- нинг ТошДАУда яратилган ҳамда районлаштирилган нав ва дурагайларининг морфологик, биологик ва хўжалик белгилари тавсифланган.
Бугунги кунда республикамизда бодрингнинг сифатли ва арзон, маҳаллий иқлим шарои- тига мос, касалликларга чидамли янги нав намуналари ва дурагайларини яратиш, бирламчи уруғчиликни йўлга қўйиш, аҳоли, фермер хўжаликларини уруғ билан таъминлаш, уруғчиликни ривожлантириш ҳамда маҳсулот экспортини кучайтириш долзарб масала саналади. Мақолада бодрингнинг очиқ майдонлар- да етиштиришга мослашган нав намуналари тавсифи ва янги «Севинч» навининг хусусиятлари баён қилинган. Янги навнинг афзалликлари, ҳосилдорлиги ва ҳосил сифати аниқланган. Очиқ ва ҳимояланган ер учун маҳаллий нав ва дурагайларни яратиш зарурлиги ҳамда селекция ишлари услуби ёритилган. Бодринг- нинг ТошДАУда яратилган ҳамда районлаштирилган нав ва дурагайларининг морфологик, биологик ва хўжалик белгилари тавсифланган.
Сегодня в нашей стране существует необходимость создания высококачественных, дешевых сортов и гибридов огурцов, устойчивых к местным климатическим условиям. Также актуальными задачами являются развитие первичного семеноводства, обеспечение семенами населения и фермерских хозяйств, увеличение экспорта продукции. В статье описаны характеристики сортов огурцов, приспособленных для выращивания на открытых полях, и нового сорта «Севинч». Выявлены преимущества, продуктивность и качество урожая нового сорта. Отмечена необходимость создания местных сортов и гибридов для открытых и охраняемых земель, описаны методы селекционных работ. Представлены морфологические, биологические и экономические характеристики районированных сортов и гибридов огурцов, разработанные в Ташкентском государственном университете.
Today our republic experiences a need for creating high-quality, cheap sorts and hybrids of cucumbers that are resistant to local climatic conditions. The development of prime seed farming, as well as providing people and farms with seeds and increasing the export of products are the topical issues to deal with. The article describes the characteristics of the sorts of cucumbers adapted for cultivation in the open fields, including for the one called ‘Sevinch’. The study reveals the advantages, productivity and quality of the crop of a new variety, which also highlights the need for creating local sorts and hybrids for open and protected lands. The methods of selection work, morphological, biological and economic characteristics of zoned varieties and hybrids of cucumbers developed in the Tashkent State University have been presented.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Yunusov S.A. | qishloq xo'jaligi f.n., “Sabzavotchilik, polizchilik va kartoshkachilik” kafedrasi dotsenti | Toshkent davlat agrar universiteti |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | Ўзбекистон Республикаси ҳудудида экиш учун тавсия этилган қишлоқ хўжалиги экинлари давлат реестри. – Тошкент, 2018. – Б. 36-37. |
2 | Азимов Б.Ж., Азимов Б.Б. Сабзавотчилик, полизчилик ва картошкачиликда тажрибалар ўтказиш методикаси. Ўзбекистон миллий энциклопедияси. 2002. – 224 б |
3 | Бакулина В.А. Сорт – основа технологии // Ж. Картофель и овощи. М., 1988. – №1 – С. 14-20. |
4 | Болотских А.С. Сорт – существенный элемент интенсивной технологии // Материалы, доклады международного симпозиума «Современное состояние и перспективы развития селекции и семеноводства овощных культур». – 9-12 августа 2005. – М.: РАСХН, 2005 г. – Т-1. – С. 37-40. |
5 | Жученко А.А. Тенденции и приоритеты развития селекции в ХХI веке. // Материалы междунар. научно-практ. конф. «Современные тенденции в развитии селекции и семеноводства овощ- ных культур. Тенденции и перспективы» – 4-8 августа 2008. – М.: ВНИССОК, 2008. – Т.1. – С. 10-37. |
6 | . Зуев В.И., Буриев Х.Ч., Юнусов С.А. Селекционные достижения Ташкентского ГАУ по культуре огурца // Ж: «Вестник Аграрной науки Узбекистана». – Т.: 2013. – №2 (52). – С. 61-65. |
7 | Широкий унифицированный классификатор СЭВ и международный классификатор СЭВ вида Cucumis Sativus L. – Ленинград. ВИР, 1980. – С. 28. |
8 | Методичесие указания по селекции огурца. – М.: Агропромиздат, 1985. – С. 43-47. |
9 | Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. – Выпуск четвертый. Картофель, овощные и бахчевые культуры – М.: Колос, 1975. |
10 | Семена и посадочный материал овощных, бахчевых культур и кормовых корнеплодов. – Сортовые и посадочные качества (ОСТа 726-85). – М.: Колос, 1987. |