Мазкур мақолада кузги юмшоқ буғдой генотипларининг шўрга чидамлилиги лаборатория шароитида аниқлаш натижалари баён этилган. Бунинг учун натрий хлор тузининг 0,5, 0,8, 1,0, 1,3 ва 1,5% ли эритмаларидан фойдаланилган. Тадқиқот Гулистон давлат университети “Экспериментал биология” лабораториясида олиб борилган. Натрий хлор тузининг 0,5% ли эритмада унувчанлик назоратга (сувда) нисбатан 17,63, 0,8% лида - 34,49, 1,0% лида -54,89, 1,3% лида -79,22 ва 1,5% ли эритмада -84,55% га камайганлиги қайд этилган. Ушбу маълумотлар асосида натрий хлор тузининг 1,3-1,5% ли эритмалари кузги буғдой генотипларининг унувчанлик даражасига кучли таъсир этганлиги қайд этилган. Олиб борилган статистик таҳлил натижалари асосида кузги буғдой генотипларининг тузли эритмаларда унувчанлик кўрсаткичлари бўйича чидамли генотипларни танлаш мумкин. Бунинг учун биологик статистикада кенг қўлланиладиган ўртача арифметик ва стандарт оғиш (S) кўрсаткичларидан фойдаланилди. Ўрта даражада чидамли генотипларни танлашда Х±2S дан фойдаланилди. Жадвалдаги маълумотлардан агар натрий хлор тузининг 0,5% ли эритмасида унувчанлик83% дан паст бўлса шўрга чидамсиз, 83-91% оралиғида бўлса ўрта даражада чидамли ва 91% дан юқори бўлса шўрга чидамли деб эътироф этилади. Эритма концентрация 0,8% тенг бўлганида танлаш критериялари ҳам пасайиб борди. Мазкур эритмалардан лаборатория шароитида буғдой генотипларини шўрга чидамлигини аниқлашда натрий хлор тузининг 1,0% ли эритмасидан фойдаланиш тавсия этилган.
Мазкур мақолада кузги юмшоқ буғдой генотипларининг шўрга чидамлилиги лаборатория шароитида аниқлаш натижалари баён этилган. Бунинг учун натрий хлор тузининг 0,5, 0,8, 1,0, 1,3 ва 1,5% ли эритмаларидан фойдаланилган. Тадқиқот Гулистон давлат университети “Экспериментал биология” лабораториясида олиб борилган. Натрий хлор тузининг 0,5% ли эритмада унувчанлик назоратга (сувда) нисбатан 17,63, 0,8% лида - 34,49, 1,0% лида -54,89, 1,3% лида -79,22 ва 1,5% ли эритмада -84,55% га камайганлиги қайд этилган. Ушбу маълумотлар асосида натрий хлор тузининг 1,3-1,5% ли эритмалари кузги буғдой генотипларининг унувчанлик даражасига кучли таъсир этганлиги қайд этилган. Олиб борилган статистик таҳлил натижалари асосида кузги буғдой генотипларининг тузли эритмаларда унувчанлик кўрсаткичлари бўйича чидамли генотипларни танлаш мумкин. Бунинг учун биологик статистикада кенг қўлланиладиган ўртача арифметик ва стандарт оғиш (S) кўрсаткичларидан фойдаланилди. Ўрта даражада чидамли генотипларни танлашда Х±2S дан фойдаланилди. Жадвалдаги маълумотлардан агар натрий хлор тузининг 0,5% ли эритмасида унувчанлик83% дан паст бўлса шўрга чидамсиз, 83-91% оралиғида бўлса ўрта даражада чидамли ва 91% дан юқори бўлса шўрга чидамли деб эътироф этилади. Эритма концентрация 0,8% тенг бўлганида танлаш критериялари ҳам пасайиб борди. Мазкур эритмалардан лаборатория шароитида буғдой генотипларини шўрга чидамлигини аниқлашда натрий хлор тузининг 1,0% ли эритмасидан фойдаланиш тавсия этилган.
В данной статье изложены результаты лабораторных исследований по определению устойчивости генотипов мягкой озимой пшеницы к засолению. Для этого использовались 0,5% 0,8%, 1,0% 1,3% и 1,5% растворы поваренной соли. Исследования проводилось в лаборатории экспериментальной биологии Гулистанского государственного университета. В 0,5% растворе хлоридно - натриевой соли фертильность была снижена до контрольной (в воде) всего на 17,63%, в 0,8% - 34,49%, в 1,0% -54,89%, в 1,3% -79,22% и в 1,5% -84,55%. На основании этих данных было отмечено, что 1,3-1,5% растворы поваренной соли оказывают сильное влияние на уровень всхожести генотипов озимой пшеницы. По результатам статистического анализа можно выделить устойчивые генотипы озимой пшеницы по показателям плодородия в солевых растворах. Для этого использовались показатели биологического среднего арифметического и стандартного отклонения (S), которые широко используются в биологической статистике. X ± 2S использовали при отборе среднеустойчивых генотипов. Из полученных данных по определнию критерий солеустойчивости растений в лабораторных условиях выявлено, что если при 0,5% концентрации растворимость ниже 83,0% – образцы относятся к неустойчвым, при 83 – 90% – среднеустойчивым, а если выше 91% – солеустойчивым. Критерии выбора также снижались, когда концентрация раствора составляла 0,8%. При определении устойчивости генотипов пшеницы к засолению в лабораторных условиях рекомендуется использовать 1,0% раствор соли натрия хлорида.
This article presents the results of laboratory determination of the resistance of genotypes of winter soft wheat to salinization. For this purpose, 0,5%, 0,8%, 1,0% 1,3% and 1,5% solutions of table salt were used. The study was conducted in the laboratory of “experimental biology” of Gulistan State University. In 0.5% sodium chloride salt solution, fertility was reduced to the control (in water) by only 17,63%, in 0,8% - 34,49%, in 1,0% -54,89%, in 1,3% -79,22% and in 1,5% -84,55%. Based on these data, it was noted that 1,3-1,5% solutions of table salt have a strong effect on the germination level of winter wheat genotypes. Based on the results of statistical analysis, it is possible to select resistant genotypes of winter wheat genotypes on the indicators of fertility in saline solutions. To do this, biological arithmetic and standard deviation (S), which are widely used in biological statistics, were used. X ± 2S was used in the selection of moderately resistant genotypes. From the data in the table, a 0,5% solution of sodium chloride is considered salt-resistant if the solubility is below 83%, moderately resistant if it is in the range of 83-91%, and saline-resistant if it is above 81%. Selection criteria were also lowered when the solution concentration was 0,8%. When determining the resistance of wheat genotypes to salinization in the laboratory, it is recommended to use a 1,0% solution of sodium chloride salt.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Jumanov U.T. | katta ilmiy xodim | Гулистон Давлат Университети |
2 | Kuliyev T.X. | dosent | Гулистон Давлат Университети |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | Бреслер Э., Макнил Б.Л., Картер Д.Л. Солончаки и солонцы. М.: Гидро- метеоиздат, 1987. –С. 287. |
2 | Patil S. L. Sorghum Hybrids and Varieties Saitable for Postrany. Season Cultivation in orthern Karnataka, India / S. L. Patil // International Sorghum and Millets Newsletter. 2002. - N 43. -P. 46-49. |
3 | Азимов М.Л. Некоторые биохимические особенности устойчивых к NaCI растений картофеля in vitro и in vivo: дисс.. … канд. Биол. Наук: 03.01.04. Душанбе, 2013. 100 с |
4 | Чудинова Л.А., Орлова Н.В. Физиология устойчивости растений. Перм. ун-т. –Пермь, 2006. – 124 с. |
5 | Munns R. Tester M. Mechanisms of salinity tolerance // Ann. Rev. Plant Biol. 2008. V. 59. P. 651–681. |
6 | Практикум по росту и устойчивости растений. Под редакцей В.В.Полевого, Т.В.Чирковой. Издательство С-Петербургского университета. 2001.- 221 с. |
7 | Kuliev T.X., Sultonova K.R., Bakeev R.S., Ismoilova K.M. Statistical basis for determination of genotype to environmental adaptation // “ASJ” American Scientific Journal. № (41). 2020.P.4-7. |
8 | Шишлянникова Л.М. Математическое сопровождение научной работы с помощью статистического пакета SPSS for Windows 11.5.0 // Учебно-методическое пособие М., 2005.С.-107. |
9 | Ростова Н.С. Корреляции: структура и изменчивость // СПб.: Изд-во С.-Петерб.ун-та, 2002. Т.94.С.-308 с. |
10 | Кулиев Т. Изменчивость и детерминированность признаков подсолнечника в условиях почвенного за- соления // Научный журнал. № 1(3). 2015. –Томбов: 84-90 с. |