Ushbu maqola mamlakatimizda oziq-ovqat sifati va xavfsizligini yanada barqarorlashtirish borasida amalga oshirilayotgan ishlar, ya’ni eng muhim oziq-ovqat xom-ashyosi bo’lgan un mahsulotlarini vitamin-mineral aralashmalar bilan boyitish va uning miqdorini nazorat qilish usullarini o’rganishgaqaratilgan.Maqolada oliy va birinchi navli boyitilgan bug‘doyning tarkibidagi temirmiqdori mavjud klassik (an’anaviy) usulda hamda GOST - 26928-86 ga muvofiq aniqlanib, tajriba natijalari tahlil qilingan. Tahlil natijasida GOST - 26928-86 ga muvofiq boyitilgan un tarkibidagi temir miqdorini aniqlash samarali va ishonchli usul haqida xulosa qilingan.
Ushbu maqola mamlakatimizda oziq-ovqat sifati va xavfsizligini yanada barqarorlashtirish borasida amalga oshirilayotgan ishlar, ya’ni eng muhim oziq-ovqat xom-ashyosi bo’lgan un mahsulotlarini vitamin-mineral aralashmalar bilan boyitish va uning miqdorini nazorat qilish usullarini o’rganishgaqaratilgan.Maqolada oliy va birinchi navli boyitilgan bug‘doyning tarkibidagi temirmiqdori mavjud klassik (an’anaviy) usulda hamda GOST - 26928-86 ga muvofiq aniqlanib, tajriba natijalari tahlil qilingan. Tahlil natijasida GOST - 26928-86 ga muvofiq boyitilgan un tarkibidagi temir miqdorini aniqlash samarali va ishonchli usul haqida xulosa qilingan.
Данная статья направлена на изучение проводимой работы по дальнейшей стабилизации качества и безопасности пищевых продуктов в нашей стране, то есть способов обогащения мучных изделий, являющихся важнейшим пищевым сырьем, витаминно-минеральными смесями и контролируя их количество. В статье классическим (традиционным) методом и в соответствии с ГОСТ - 26928-86 определено содержание железа в обогащенной пшенице высшегои первого сорта и проанализированы результатыопытов.Врезультате анализа сделан вывод о наличииэффективного и достоверного метода определения количества железа в обогащенной муке по ГОСТ - 26928- 86.
This article is aimed at studying the work carried out to further stabilize the quality and safety of food in our country, that is, the methods of enriching flour products, which are the most important food raw materials, with vitamin-mineral mixtures and controlling their quantity. In the article, the iron content of high and first-grade enriched wheat was determined by the classical (traditional) method and in accordance with GOST - 26928-86, and the experimental results were analyzed. As a result of the analysis, it was concluded thatthereisaneffective and reliable method for determining the amount of iron in enriched flour according to GOST - 26928- 86.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Masharipova Z.A. | Dotsent | Toshkent kimyo-texnologiya instituti |
2 | Narzullayev F.S. | magistrant | Toshkent kimyo-texnologiya instituti |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | O’z DSt 1104:2021 Vitamin - mineral aralashma bilan boyitilgan oliy va birinchi navli novvoylik bug‘doy uni. Texnikaviy shartlar |
2 | R.A.Xaitov, R.I.Zuparov, V.E.Radjabov, Z.Z.Shukurov “Don va don mahsulotlarining sifatini baholash hamda nazorat qilish”, Toshkent “Universitet” 2000-yil. |
3 | И.В.Суворов Витаминно-минералние смеси «Колосок» Л.Н.Шатнюк ГУ НИИ питания РАМН, ЗАО «Валетек Продимпекс» 01.12.2004 |
4 | «O‘zstandart» agentligining 2021-yil 29- yanvardagi TR–21 sonli qarori |
5 | O‘zbekiston Respublikasi sanitariya qoidalari, me’yorlari va gigiyenik normativlari, Oziq- ovqat mahsulotlari xavfsizligining gigiyenik normativlari № 0366 -19-sonli SanPin |
6 | “GOST - 26928-86 – Xom ashyo va oziq – ovqat mahsulotlari. Temirni aniqlash” usullari |
7 | Филушкина, П. А. Ценность хлеба как важная составляющая жизни человека / П. А. Филушкина, И. В. Соболева. — Текст: непосредственный // Юный ученый. — 2016. — № 1.1 (4.1). — С. 72-73. — URL: https://moluch.ru/young/archive/4/396 |
8 | Г.А.Егоров, Е.М.Мельников, Б.М. Максимчук “Технология муки, крупы и комбикормов”/ Москва, Колос, 1984. - 376 с. |
9 | P.M.Tursunxo’jayev, N.K.Ayxadjayeva “Un va yorma texnologiyasi”. Toshkent, «Fan va texnologiya» nashriyoti, 2012-yil. |
10 | Муратбаев, А. М. Инновационные технологии обогащения муки из различных зерновых культур (патентный поиск) / А. М. Муратбаев, Б. К. Асенова, С. К. Касымов, М. Б. Ребезов. — Текст: непосредственный // Молодой ученый. — 2015. — № 11 (91). — С. 394-397. |
11 | Ребезов М. Б., Наумова Н. Л., Кофанова М. Ю. и др. О возможности обогащения хлебобулочных изделий функциональными добавками. Техника и технология пищевых производств. 2012. № 1 (9). С. 55–59. |
12 | О.А.Вржесинская, В.М. Коденцова. Использование в питании человека обогащенных пищевых продуктов: оценка максимально возможного поступления витаминов, железа, кальция // ГУ НИИ питания РАМН, Москва, Вопросы питания. Том 76, № 4, 2007 г-41-48 ст. |
13 | С.Я. Корячкина, О.Л. Ладнова, С.Л. Люблинский и др. Эффективность применения обогащенных хлебобулочных изделий в питании детей // Вопросы питания. Том 84, No 3, 2015. Ст.77-84 |
14 | O‘z DSt 1313:2009 “Novvoylik bug’doy uni”. Texnik shartlar. |