Ўзбекистоннинг суғориладиган ерларига мос, юқори ҳосилдорликка ва сифатли, атроф-муҳитнинг ноқулай омилларги чидамли бўлган кузги буғдой етиштириш учун мукаммал технологияни яратиш лозим. Аҳолининг умумий рационида буғдой уни катта роль ўйнайди, уни турлитуман ишлатиш учун буғдой унининг навларини ва сифатини тартибга солувчи Давлат номенклатураси лозим. Кўпгина давлатларда буғдой уни сифатига қўйилган талаблар стандартларда белгиланган. Ушбу мақолада буғдой унининг қандай сифатлари назорат қилиниши ва уларнинг меъёрлари ҳақида маълумотлар келтирилган.
Ўзбекистоннинг суғориладиган ерларига мос, юқори ҳосилдорликка ва сифатли, атроф-муҳитнинг ноқулай омилларги чидамли бўлган кузги буғдой етиштириш учун мукаммал технологияни яратиш лозим. Аҳолининг умумий рационида буғдой уни катта роль ўйнайди, уни турлитуман ишлатиш учун буғдой унининг навларини ва сифатини тартибга солувчи Давлат номенклатураси лозим. Кўпгина давлатларда буғдой уни сифатига қўйилган талаблар стандартларда белгиланган. Ушбу мақолада буғдой унининг қандай сифатлари назорат қилиниши ва уларнинг меъёрлари ҳақида маълумотлар келтирилган.
Важно выявить и разработать совершенные технологии выращивания сортов озимой пшеницы, подходящих для условий орошаемых земель Узбекистана, обладающих высокой урожайностью и качеством зерна, устойчивых к неблагоприятным факторам окружающей среды. Важная роль пшеничной муки в общем рационе питания населения, разнообразность ее
использования обусловливает необходимость Государственного нормирования номенклатуры сортов и качества пшеничной муки. Требования к качеству пшеничной муки во многих странах представлены в стандартах.
It is important to identify and develop perfect technologies for growing varieties of winter wheat, suitable for the conditions of irrigated lands in Uzbekistan, with high yields and grain quality, resistant to adverse environmental factors. The important role of wheat flour in the general diet of the population, the diversity of its use necessitates State regulation of the range of varieties and quality of wheat flour. The requirements for the quality of wheat flour in many countries are presented in the standards.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Ergasheva X.. | доцент, т.ф.н. | Бухоро муҳандислик-технология институти |
2 | Yuldasheva S.J. | катта ўқитувчи | Бухоро муҳандислик-технология институти |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | Белибова Ю.А., Матвеева И.В. Корректировка пшеничной муки ферментными препаратами // Хлебопродукты, 2006. № 3.– С.52-54. |
2 | Эргашева Х.Б., Раджабова В.Э. Качество пшеничной высокобелковой мучки // Наука и образование сегодня// 2017, №6 (17)..- с.11-18 |
3 | Бабаев С.Д. Технологический потенциал пшеницы Узбекистана. Ташкент, Фан, 2009, 156 стр |
4 | Эргашева Х.Б. Исследование влияния исходной характеристики зерна пшеницы на его мукомольные свойства./ 2-я международная научная конференция «Управление свойствами зерна в технологии муки, крупы и комбикормов». Тезисы докладов.- М., 2000, с. 86. |
5 | Эргашева Х.Б. Технологические свойства пшеницы местных сортов. Диссертационная работа на соискание кандидата технических наук. Ташкент, 2002., с.110-116. |
6 | Влияние климатических условий на качество зерна пшеницы.// Х.Б. Эргашева, С.Д. Бобоев, Р.Т. Адизов, А.Х. Гаффоров/ Углубление интеграции образования, науки и производства в сельском хозяйстве Узбекистана. Докл. межд. научно-практ. конф.; Ташкент, 2003., с. 296-298. |