291

Mahsulotlarning sifati bir qancha ko‘rsatkichlar orqali baholanadi. Bu ko‘rsatkichlarni biz o‘lchash usullari, statistik usul, hisoblash usuli, sotsiologik usul, ekspert usuli kabi usullardan foydalanamiz. Mahsulot sifatini baholashda qo‘llaniladigan yana bir usul borki, har bir iste’molchi undan bevosita foydalanadi. Bu organoleptik baholash usulidir. Bu usulda o‘lchash vositasi rolini insonning sezgi organlari (ko‘zi, qo‘loqlari, ta’m bilish organlari, hid bilish qobiliyati, paypaslab sezishi) bajaradi.Ushbu maqolada mahsulot sifatini baholashda organoleptik usullarning qo‘llanilishi va ahamiyati, organoleptik tahlilning afzalliklari va kamchiliklari haqida ma’lumotlar keltirilgan. Shuningdek mahsulot namunalari ustida o‘tkazilgan organoleptik tahlillar natijalari va xulosalar, mualliflarning takliflari bayon etilgan.

  • Web Address
  • DOI
  • Date of creation in the UzSCI system 21-05-2024
  • Read count 291
  • Date of publication 15-09-2023
  • Main LanguageO'zbek
  • Pages45-51
Ўзбек

Mahsulotlarning sifati bir qancha ko‘rsatkichlar orqali baholanadi. Bu ko‘rsatkichlarni biz o‘lchash usullari, statistik usul, hisoblash usuli, sotsiologik usul, ekspert usuli kabi usullardan foydalanamiz. Mahsulot sifatini baholashda qo‘llaniladigan yana bir usul borki, har bir iste’molchi undan bevosita foydalanadi. Bu organoleptik baholash usulidir. Bu usulda o‘lchash vositasi rolini insonning sezgi organlari (ko‘zi, qo‘loqlari, ta’m bilish organlari, hid bilish qobiliyati, paypaslab sezishi) bajaradi.Ushbu maqolada mahsulot sifatini baholashda organoleptik usullarning qo‘llanilishi va ahamiyati, organoleptik tahlilning afzalliklari va kamchiliklari haqida ma’lumotlar keltirilgan. Shuningdek mahsulot namunalari ustida o‘tkazilgan organoleptik tahlillar natijalari va xulosalar, mualliflarning takliflari bayon etilgan.

Author name position Name of organisation
1 Maxmonov U.A. dotsent Qarshi muhandislik-iqtisodiyot instituti
Name of reference
1 [1] “Oziq-ovqat mahsulotining sifati va xavfsizligi toʻgrisida” Oʻzbekiston Respublikasi qonuni. Toshkent, 1997-yil 30-avgust.
2 [2] ГОСТ Р ИСО 53701-2021 "Руководство по примениню ГОСТ ISO/IEC 17025 в лаборатриях, применяющих органолептический анализ". Mосква, Стандартинформ, 2021.
3 [3] ГОСТ 5667-65 Хлеб и хлебобулочные изделия. Правила приемки, методы отбора образцов, методы определения органолептических показателей и массы изделий. Москва, Стандартинформ, 2006.
4 [4] Шидловская В.П. Органолептические свойства молока и молочных продуктов. Справочник. – М.: Колос, 2004. -360 с.
5 [5] Чугунова О. В. Использование методов дегустационного анализа при моделировании рецептур пищевых продуктов с заданными потребительскими свойствами. Mонография. М-во образования и науки РФ, Урал. гос. экон. ун-т. – Екатеринбург: Изд-во Урал. гос. экон. ун-та, 2010. –148 с
6 [6] Karimqulov Q.M., Uzoqov I.E., Sarikulov M.X., Xursanova M.Y. Oziq-ovqat mahsulotlarini sifatini aniqlash va tasniflash usullari. "Science and Education" Scientific Journal/Impact Factor - 3.567 (SJIF) September 2022/Volume 3, Issue 9. 157-161 betlar.
7 [7] Корячкина С.Я. Методы исследования качества хлебобулочных изделий: учебнометодическое пособие для вузов / С.Я. Корячкина, Н.А. Березина, Е.В. Хмелева. – Орел: ОрелГТУ, 2010. – 166 с
8 [8] Кобзева Т.В. Особенности органолептической оценки функциональных продуктов на молочной основе. - https://www.vnimi.org/storage/sbornik-vnimi-2020/sbornik-statei-100- st-160620-240-244.pdf
Waiting