Saqlangan mevalarning qiymati juda katta va birinchi navbatda ular tarkibidagi qand, organik kislotalar, mineral
tuzlar va boshqa moddalarning ko‘pligi bilan izohlanadi. Saqlashda, ayniqsa, mevalarning asl holicha saqlanishini ta’minlash
bir qancha texnologik jarayonlarni talab etadi, bunda mevalarning vazn ko‘rsatkichlari sezilarli darajada kamaymasdan, sersuv,
turgorlik holati standartlarga ko‘ra bo‘lishi muhim ko‘rsatkichlaridan biridir. Maqbul harorat va nisbiy namlikning uyg‘unligi
mahsulotlarning yaxshi saqlanishini va tarkibidagi vitaminlarni saqlab qolishini yuzaga keltiruvchi omillar hisoblanadi. Shunga
ko‘ra, aholi turmush darajasini yaxshilashni oshirish, sog‘lom ovqatlanishni tizimli yo‘lga qo‘yish, aholining sifatli saqlangan
va quritilgan mevalarga bo‘lgan talabini to‘la-qonli qondirish bilan bir qatorda, saqlangan va quritilgan meva mahsulotlari
eksporti salohiyatini yanada oshirishga alohida e’tibor qaratish ahamiyatlidir.
Saqlangan mevalarning qiymati juda katta va birinchi navbatda ular tarkibidagi qand, organik kislotalar, mineral
tuzlar va boshqa moddalarning ko‘pligi bilan izohlanadi. Saqlashda, ayniqsa, mevalarning asl holicha saqlanishini ta’minlash
bir qancha texnologik jarayonlarni talab etadi, bunda mevalarning vazn ko‘rsatkichlari sezilarli darajada kamaymasdan, sersuv,
turgorlik holati standartlarga ko‘ra bo‘lishi muhim ko‘rsatkichlaridan biridir. Maqbul harorat va nisbiy namlikning uyg‘unligi
mahsulotlarning yaxshi saqlanishini va tarkibidagi vitaminlarni saqlab qolishini yuzaga keltiruvchi omillar hisoblanadi. Shunga
ko‘ra, aholi turmush darajasini yaxshilashni oshirish, sog‘lom ovqatlanishni tizimli yo‘lga qo‘yish, aholining sifatli saqlangan
va quritilgan mevalarga bo‘lgan talabini to‘la-qonli qondirish bilan bir qatorda, saqlangan va quritilgan meva mahsulotlari
eksporti salohiyatini yanada oshirishga alohida e’tibor qaratish ahamiyatlidir.
Стоимость сохраненных плодов имеет большое значение, что в первую очередь объясняется
высоким содержанием в них сахаров, органических кислот, минеральных солей и других веществ. При хранении
обеспечение сохранности плодов в их первоначальном виде требует выполнения ряда технологических процессов,
при этом важными показателями являются минимальная потеря веса, сохранение сочности и состояния тургора
в соответствии со стандартами. Оптимальное сочетание температуры и относительной влажности является
фактором, способствующим хорошему сохранению продукции и сохранению содержащихся в ней витаминов. В этой
связи важно уделить особое внимание улучшению уровня жизни населения, налаживанию системы здорового питания,
полноценному удовлетворению потребностей населения в качественно сохраненных и сушеных плодах, а также
дальнейшему увеличению экспортного потенциала продукции из сохраненных и сушеных фруктов.
The value of preserved fruits is very high and is primarily explained by the high content of sugar, organic acids,
mineral salts and other substances in them. During storage, in particular, ensuring the preservation of fruits in their original
state requires a number of technological processes, in which one of the important indicators is that the weight of the fruits
does not decrease significantly, and the state of moisture and turgor is in accordance with the standards. The combination
of acceptable temperature and relative humidity is considered to be factors that ensure good preservation of products and
preservation of vitamins in their composition. Accordingly, in addition to improving the living standards of the population,
systematically establishing a healthy diet, and fully satisfying the population’s demand for high-quality preserved and dried
fruits, it is important to pay special attention to further increasing the export potential of preserved and dried fruit products.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Xudayberdiyeva L.A. | tayanch doktorant | Toshkent davlat agrar universiteti |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | 1. «Turkiya Respublikasi Oziq-ovqat qishloq xo’jaligi vazirligi hamda “Denizbank” hamkorligida tayyorlangan “100 ta kitobdan” iborat to’plami. |
2 | 2. Bo’riyev X. Ch., Baymetov K.I., Abdiqayumov Z.A. Meva ekinlari seleksiyasi va navshunosligidan amaliy mashg’ulotlar. Toshkent: O‘zbekiston milliy ensiklopediyasi, 2004 |
3 | 3. Xudayberdiyeva L.A. “Olxo’ri navlarini zamonaviy-an’anaviy usullarda saqlash va tashish texnologiyasi”. Toshkent: “O‘zbekiston agrar fan xabarnomasi” jurnal., 2023 |
4 | 4. Xudayberdiyeva L.A.,Voqqosov Z. K., Xo‘janazarova M.Q. “Studying the process of phenological monitoring of late varieties of plums grown in the climatic conditions of Namangan region”. E3S Web of Conferences 486, 02012 (2024) AGRITECH-IX 2023 |
5 | 5. Xudayberdiyeva L.A., Xo‘janazarova M.Q. “Olxo‘rining sanoatbop navlarini tadqiq qilish hamda saqlash va quritish texnologiyalarini takomillashtirish”. «Eurasian Journal of Academic Research» xalqaro ilmiy jurnali (ISSN: 2181-2020). – Evroosiyo akademik tadqiqotlar jurnali. 2023. |
6 | 6. Xudayberdiyeva L.A. “Namangan viloyatining turli hududlari va turli iqlim sharoitida yetishtirilgan olxo‘rining kechki navlari misolida fenologik kuzatuv hamda sifat ko‘rsatkichlarini o‘rganish”. “O‘zbekiston agrar fan xabarnomasi” jurnal. “Qishloq xo‘jaligi mahsulotlarini saqlash va qayta ishlashdagi muammolar va ularni innovatsion texnologiyalar asosidagi yechimlari” mavzusida Xalqaro ilmiy-amaliy konferensiya. – Toshkent. 2023 |
7 | 7. Xudayberdiyeva L.A., Voqqosov Z. K., Xo‘janazarova M.Q. “Исследование промышленных сортов слив и совершен- ствование технологий хранения и сушки”. “UNIVERSUM:ТЕХНИЧЕСКИЕ НАУКИ” xalqaro ilm-fan jurnali. – Moskva, 2023. |
8 | 8. Xudayberdiyeva L.A., Voqqosov Z. K., “Olxo’ri (g’ayloli) navlari va ularni qayta ishlash usullari”. Лучшие интеллектуалные исследования”. международный научный электронный журнал. Част 12, том 2. Январ – 2024. |
9 | 9. Кувшинова О. А., Павкина И.П. “Методы сохранения качества плодоовощной продукции”. 2022. – С. 1-7. |
10 | 10. Матвиенко А.Н., Лисовой В.В., Казимирова М.А., Схаляхов А. А. Технологии хранения фруктов и овощей для производства консервированной продукции. 2014. – С. 6. |