Meva sabzavotlar tarkibidagi shakar ko‘rsatgichi qayta ishlash sanoatida muhim hisoblanadi. Shakar miqdori
tayyor mahsulot sifat ko‘rsatgichlarini belgilab beradi. Meva sabzavotlar tarkibida qancha shakar bo‘lishi kerakligini bilib,
refraktometr yordamida ularning pishib yetilganligi aniqlanadi. Qayta ishlangan meva-sabzavot mahsulotlarida eriydigan
quruq moddalarni aniqlashning refraktometrik usuliga asoslanadi. Ushbu o‘lchov usuli mevaning ko‘rinishi yoki uni ta’tib
ko‘rish orqali baholashning eskirgan usulidan farqli o‘laroq, eng tezkor va to‘gri ma’lumot beradi.
Meva sabzavotlar tarkibidagi shakar ko‘rsatgichi qayta ishlash sanoatida muhim hisoblanadi. Shakar miqdori
tayyor mahsulot sifat ko‘rsatgichlarini belgilab beradi. Meva sabzavotlar tarkibida qancha shakar bo‘lishi kerakligini bilib,
refraktometr yordamida ularning pishib yetilganligi aniqlanadi. Qayta ishlangan meva-sabzavot mahsulotlarida eriydigan
quruq moddalarni aniqlashning refraktometrik usuliga asoslanadi. Ushbu o‘lchov usuli mevaning ko‘rinishi yoki uni ta’tib
ko‘rish orqali baholashning eskirgan usulidan farqli o‘laroq, eng tezkor va to‘gri ma’lumot beradi.
Содержание сахара во фруктах и овощах является важным вопросом в перерабатывающей
промышленности. Содержание сахара определяет качество готового продукта. Зная, сколько сахара должно
содержаться во фруктах и овощах, можно определить их зрелость с помощью рефрактометра. В его основе лежит
рефрактометрический метод определения растворимых сухих веществ в переработанных фруктах и овощах. Этот
метод измерения дает самую быструю и точную информацию, в отличие от устаревшего метода оценки плода по
внешнему виду или на вкус.
The sugar content of fruits and vegetables is an important indicator in the processing industry. The amount of
sugar determines the quality indicators of the finished product. Knowing how much sugar should be in the fruit and vegetables,
their ripeness is determined using a refractometer. It is based on the refractometric method of determining soluble solids in
processed fruit and vegetable products. This measurement method provides the fastest and most accurate information, unlike
the outdated method of assessing the appearance of the fruit or its taste.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Aralova .N. | assistent | Qarshi davlat texnika universiteti |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | 1. X.Ch.Bo‘riyev, A.T.Merganov, SH.I.Umidov va boshqalar. “Qishloq xo‘jaligi mahsulotlarini saqlash va qayta ishlash texnologiyasi”. Toshkent. 2022-yil, 24 bet. |
2 | 2. X.B Shomurodov,S.Y.Islomov. Qishloq xo‘jaligi mahsulotlarni saqlash va birlamchi qayta ishlash texnologiyasi. – Toshkent: 2020, 200 bet. |
3 | 3. Копиця В.Н. Основы биоорганической химии. В.Н. Копиця, В.А. Попов. – Минск: БГАТУ. 2003 – 165 |
4 | 4. Ленинджер А. Основы биохимии. - М: Мир, 1985 |
5 | 5. Строев Е.А. Биохимия. – М: Высшая школа, 1986. |
6 | 6. Shaumarov X.B. Islamov S.Y. Qishloq xo‘jaligi maxsulotlarini saqlash va birlamchi qayta ishlash texnologiyasi. – (darslik) Тоshkent, 2011 |
7 | 7. Bo‘riyev X.Ch., Jo‘rayev R., Alimov O. Dala ekinlari mahsulotlarini saqlash va dastlabki ishlov berish. – Т.: O‘zME, 2004 |