38

Ушбу тадқиқотда сабзи илдизмеваларини турли шароитларда 80, 160 ва 240 кун давомида сақлаш
жараёнида биокимёвий кўрсаткичлар (қуруқ моддалар, пектин, шакар, эфир мойлари, полифенол моддалар ва
витаминлар) ва микрофлора билан зарарланиш даражаси ўрганилди. Назорат варианти билан солиштирилганда,
совутилган электрофаол ёрдамида сув билан даврий суғориш (ЭМП) ва электромагнит майдонлар билан қайта ишлаш
(КНЧ) қўлланилган ҳолатларда микробиологик зарарланиш кўрсаткичлари сезиларли даражада пасайгани аниқланди.
Шунингдек, табиий вазн йўқотиш ва бузилиш даражалари анча паст бўлиб, “Шантане-2461”, “Нантская-4” ва
“Нурли-70” навларида ижобий натижалар қайд этилди. Ушбу усуллар сабзи илдизмеваларини узоқ муддат сақлаш
учун самарали ечим сифатида тавсия этилади.

  • Web Address
  • DOI10.63241/2025245akhv
  • Date of creation in the UzSCI system 18-05-2025
  • Read count 38
  • Date of publication 14-05-2025
  • Main LanguageO'zbek
  • Pages123-126
Ўзбек

Ушбу тадқиқотда сабзи илдизмеваларини турли шароитларда 80, 160 ва 240 кун давомида сақлаш
жараёнида биокимёвий кўрсаткичлар (қуруқ моддалар, пектин, шакар, эфир мойлари, полифенол моддалар ва
витаминлар) ва микрофлора билан зарарланиш даражаси ўрганилди. Назорат варианти билан солиштирилганда,
совутилган электрофаол ёрдамида сув билан даврий суғориш (ЭМП) ва электромагнит майдонлар билан қайта ишлаш
(КНЧ) қўлланилган ҳолатларда микробиологик зарарланиш кўрсаткичлари сезиларли даражада пасайгани аниқланди.
Шунингдек, табиий вазн йўқотиш ва бузилиш даражалари анча паст бўлиб, “Шантане-2461”, “Нантская-4” ва
“Нурли-70” навларида ижобий натижалар қайд этилди. Ушбу усуллар сабзи илдизмеваларини узоқ муддат сақлаш
учун самарали ечим сифатида тавсия этилади.

Русский

В данном исследовании изучались биохимические показатели (сухое вещество, пектин, сахар, эфирные
масла, полифенолы и витамины) и уровень микробной обсемененности корнеплодов моркови при хранении в различных
условиях в течение 80, 160 и 240 дней. По сравнению с контрольным вариантом установлено, что показатели
микробиологического загрязнения достоверно снижались в случаях применения периодического орошения охлажденной
электроактивной водой (ЭОВ) и обработки электромагнитными полями (ЭМП). Также показатели естественной
убыли массы и порчи достаточно низкие, а положительные результаты зафиксированы у сортов «Шантане 2461»,
«Нантская 4» и «Нурли 70». Эти методы рекомендуются как эффективные решения для длительного хранения
корнеплодов моркови.

English

In this study, biochemical parameters (dry matter, pectin, sugar, essential oils, polyphenolic substances and
vitamins) and the degree of contamination with microflora were studied during storage of carrot root crops under various
conditions for 80, 160 and 240 days. Compared with the control option, it was found that in cases where periodic irrigation
with cooled electroactive water (EMP) and processing with electromagnetic fields (EMF) were used, microbiological damage
indicators decreased significantly. Also, the levels of natural weight loss and spoilage were significantly lower, and positive
results were noted in the varieties «Shantan 2461», «Nantskaya 4» and «Nurli 70». These methods are recommended as an
effective solution for long-term storage of carrot roots.

Author name position Name of organisation
1 Xudayberganov X.S. mustaqil tadqiqotchi Урганч давлат университети
Name of reference
1 1. Ганиев Ф., Исмоилов Ж.Х., Каримов А.А. Сабзи илдизмеваларини сақлаш технологиялари. – Тошкент: “Фан” нашриёти, 2020. – 150 б.
2 2. Иванов А.А., Сидоров В.П. Овощные культуры: хранение и переработка. – Москва: Агропромиздат, 2018. – 230 с.
3 3. Назаров К.М., Юсупов Ф.К. Электромагнитные технологии в сельском хозяйстве. – Ташкент: Узбекистан, 2019. – 180 с.
4 4. Абдувалиев Ш.Р. Современные методы хранения овощей. – Москва: Мир, 2021. – 210 с
5 5. Каримов Б.Б., Усмонов А.А. Роль микрофлоры в процессе хранения овощей. – Самарканд: СамГУ, 2017. – 95 б.
6 6. Коваленко И.В., Романов К.Ю. Биохимические изменения при хранении корнеплодов. – Санкт-Петербург: Изд-во СПбГАУ, 2016. – 120 с.
7 7. Юлдашев М.С., Умаров Ж.И. Новые технологии обработки корнеплодов. – Ташкент: Фан, 2018. – 175 б.
8 8. Чижов А.Н., Капустин В.П. Применение электрофизических методов в агрономии. – Москва: КолосС, 2020. – 200 с.
9 9. Орлов Д.П., Петренко Е.В. Хранение и транспортировка сельскохозяйственной продукции. – Воронеж: Изд-во ВГАУ, 2015. – 250 с
10 10. Ахмедов У.Т., Юсупов М.Р. Воздействие низкочастотных электромагнитных полей на продукты. – Ташкент: Узбе- кистан, 2022. – 160 с.
11 11. Беляев С.А., Григорьев К.В. Технологии хранения и переработки овощей. – Новосибирск: Наука, 2019. – 140 с
12 12. Халилов Ш.М., Абдурашидов И.А. Влияние условий хранения на качество сельхозпродукции. – Ташкент: Олий таълим, 2020. – 185 б
13 13. Петров В.И., Сорокин А.П. Адаптация систем хранения овощей в различных климатических условиях. – Москва: Экономика, 2017. – 190 с
14 14. Азимов К.М., Нурматов У.И. Использование современных технологий для сохранения продукции. – Бухара: БухГУ, 2021. – 145 б.
15 15. Мухамедов Б.Т., Тахиров Д.И. Технологические процессы хранения овощей. – Ташкент: Меҳнат, 2019. – 160 б.
Waiting