Мақолада сабзи илдизмеваларини сақлаш жараёнида юзага келадиган муаммолар, шу жумладан,
турли микрофлоралар таъсири остида чириш касалликлари тарқалиши ўрганилган. Шантане-2461 навида ялпи усулда
сақлаш натижасида қора чириш (30-35%), кулранг чириш (5-10%), бактериал чириш (20-30%), фомозга мойиллик
(20-40%) ва склеротиния (5-10%) қайд этилган. Энг самарали усул сифатида пиёз қобиғи билан ёпиш тавсия этилган
бўлиб, бунда зарарланиш даражаси анча паст бўлгани аниқланган. Хоразм вилояти шароитида илдизмеваларни тезда
совитиш зарурлиги таъкидланиб, кунига бир неча марта совутилган сув билан суғориш усули таклиф этилган, аммо
унинг камчиликлари, жумладан, сув сарфи ва микрофлора ўсиши қайд этилган. Гидро суғоришда электролиз орқали
аниқланадиган агентлардан фойдаланиш юза микрофлорасини самарали камайтиришда истиқболли усул сифатида
ўрганилган.
Мақолада сабзи илдизмеваларини сақлаш жараёнида юзага келадиган муаммолар, шу жумладан,
турли микрофлоралар таъсири остида чириш касалликлари тарқалиши ўрганилган. Шантане-2461 навида ялпи усулда
сақлаш натижасида қора чириш (30-35%), кулранг чириш (5-10%), бактериал чириш (20-30%), фомозга мойиллик
(20-40%) ва склеротиния (5-10%) қайд этилган. Энг самарали усул сифатида пиёз қобиғи билан ёпиш тавсия этилган
бўлиб, бунда зарарланиш даражаси анча паст бўлгани аниқланган. Хоразм вилояти шароитида илдизмеваларни тезда
совитиш зарурлиги таъкидланиб, кунига бир неча марта совутилган сув билан суғориш усули таклиф этилган, аммо
унинг камчиликлари, жумладан, сув сарфи ва микрофлора ўсиши қайд этилган. Гидро суғоришда электролиз орқали
аниқланадиган агентлардан фойдаланиш юза микрофлорасини самарали камайтиришда истиқболли усул сифатида
ўрганилган.
В статье рассматриваются проблемы, возникающие при хранении корнеплодов моркови, в том
числе распространение гнилостных заболеваний под воздействием различной микрофлоры. У сорта Шантане-2461
в результате грубого хранения отмечены черная гниль (30-35%), серая гниль (5-10%), бактериальная гниль (20-
30%), склонность к фомозу (20-40%) и склеротинии (5-10%). Наиболее эффективным методом было рекомендовано
покрытие луковой шелухой, которая, как выяснилось, имеет значительно меньший уровень загрязнения. Подчеркнута
необходимость быстрого охлаждения корнеплодов в условиях Хорезмской области и предложен способ полива
охлажденной водой несколько раз в день, однако отмечены его недостатки, в том числе расход воды и рост
микрофлоры. Использование электролизно-обнаруживаемых агентов в гидроирригации изучалось как перспективный
метод эффективного снижения поверхностной микрофлоры.
The article studies the problems that arise during the storage of carrot root crops, including the spread of rot
diseases under the influence of various microflora. In the Shantane 2461 variety, black rot (30-35%), gray rot (5-10%), bacterial
rot (20-30%), susceptibility to phomosis (20-40%) and sclerotinia (5-10%) were noted as a result of general storage.
The most effective method was recommended to cover with onion peel, which was found to have a significantly lower level of
damage. The need for rapid cooling of root crops in the conditions of the Khorezm region was emphasized, and the method
of irrigation with cooled water several times a day was proposed, but its shortcomings, including water consumption and the
growth of microflora, were noted. The use of agents detected by electrolysis in hydro-irrigation was studied as a promising
method for effectively reducing surface microflora.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | Xudayberganov X.S. | мустақил тадқиқотчи | Урганч давлат университети |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | 1. Serek, M., Watabe, T. Advances in postharvest technology of vegetables / M. Serek, T. Watabe. – Tokyo: Springer, 2020. – 340 p. |
2 | 2. Smith, A. M., Carrot Root Storage: Impact of Environmental Factors on Quality / A. M. Smith // International Journal of Food Science. – 2021. – Vol. 56, №4. – P. 305–315 |
3 | 3. Абдужабборов Ш.А. Сабзавотларни сақлаш ва қайта ишлаш технологияси. – Тошкент: “Ўзбекистон миллий уни- верситети” нашриёти, 2018. – 256 б. |
4 | 4. Алексеев, И. А. Технология хранения плодоовощной продукции / И. А. Алексеев. – Москва: КолосС, 2019. – 304 с |
5 | 5. Виноградова, Т. Н. Холодильное оборудование и его использование при хранении овощей / Т. Н. Виноградова. – Москва: Легпромиздат, 2018. – 275 с. |
6 | 6. Зуев А.Г. Болезни моркови и меры борьбы с ними / А. Г. Зуев, В. П. Морозов. – Санкт-Петербург: Агроиздат, 2017. – 192 с |
7 | 7. Исмаилов, Қ.С. Сабзи маҳсулотини сақлашда микрофлорани камайтиришнинг инновацион усуллари / Исмаилов Қ.С. // “Ўзбекистон қишлоқ хўжалиги” илмий журнали. – 2023. – №5. – Б. 67–72. |
8 | 8. Михайлова, Н. П. Микрофлора овощной продукции: влияние на сохранность / Н.П.Михайлова. – Москва: Наука, 2020. – 210 с |
9 | 9. Назаров Б.Р. Хоразм вилоятида илдизмевали сабзавотларни сақлаш шароитлари / Назаров Б.Р. // “Агрохимия ва тупроқшунослик” журнали. – 2022. – №3. – С. 45–51 |