44

Ushbu maqolada qulupnayning sog‘lom o‘simliklarini biotexnologiya laboratoriyasida in vitro usulida ko‘paytirish bo‘yicha ma’lumotlar keltirilgan. Laboratoriya sharoitida qulupnayning onalik material sifatida tanlangan nav namunalarining morfo-biokimyoviy ko‘rsatkichlari Tong ifori navida eng yirik mevalar 15,5 g va yuqori shakar 13,2 % hamda askorbin kislota 52,.3 mg/100g miqdori qayd etilgan bo‘lib, kurtaklar soni 26,4 donani tashkil etdi. K-83 namunasida o‘rtacha meva og‘irligi 14,2 g shakar miqdori esa 7,5 % askorbin kislotasi 47,4 mg/100g bo‘lgan bo‘lsa, yillik vegetativ kurtaklar soni 32 donani tashkil etdi. M-11 namunada o‘rtacha meva og‘irligi 16 g, shakar miqdori 6,8 % askorbin kislotasi 44,8 mg/100 g, yillik vegetativ kurtaklar soni 34 donani tashkil etdi.

  • Web Address
  • DOI10.63241/2025ms266akhv
  • Date of creation in the UzSCI system 05-11-2025
  • Read count 44
  • Date of publication 26-09-2025
  • Main LanguageO'zbek
  • Pages191-195
Ўзбек

Ushbu maqolada qulupnayning sog‘lom o‘simliklarini biotexnologiya laboratoriyasida in vitro usulida ko‘paytirish bo‘yicha ma’lumotlar keltirilgan. Laboratoriya sharoitida qulupnayning onalik material sifatida tanlangan nav namunalarining morfo-biokimyoviy ko‘rsatkichlari Tong ifori navida eng yirik mevalar 15,5 g va yuqori shakar 13,2 % hamda askorbin kislota 52,.3 mg/100g miqdori qayd etilgan bo‘lib, kurtaklar soni 26,4 donani tashkil etdi. K-83 namunasida o‘rtacha meva og‘irligi 14,2 g shakar miqdori esa 7,5 % askorbin kislotasi 47,4 mg/100g bo‘lgan bo‘lsa, yillik vegetativ kurtaklar soni 32 donani tashkil etdi. M-11 namunada o‘rtacha meva og‘irligi 16 g, shakar miqdori 6,8 % askorbin kislotasi 44,8 mg/100 g, yillik vegetativ kurtaklar soni 34 donani tashkil etdi.

Ўзбек

В данной статье представлены данные по размножению in vitro здоровых растений земляники в биотехнологической лаборатории. Морфо-биохимические показатели сортов земляники, отобранных в качестве материнского материала в лабораторных условиях. Самые крупные плоды отмечены у сорта Тонг Ифори – 15,5 г, с высоким содержанием сахара – 13,2%, содержанием аскорбиновой кислоты – 52,3 мг/100 г, а также количеством побегов – 26,4 шт. У образца К-83 средняя масса плодов составила 14,2 г, содержание шейкера – 7,5%, содержание аскорбиновой кислоты – 47,4 мг/100 г, а количество однолетних вегетативных побегов – 32 шт. У образца М-11 средняя масса плодов составила 16 г, содержание шейкера – 6,8%, содержание аскорбиновой кислоты – 44,8 мг/100 г, а количество однолетних вегетативных побегов – 34 штю

English

This article presents data on the in vitro propagation of healthy plants of strawberries in a biotechnology la- boratory. Morpho-biochemical indicators of strawberry varieties selected as mother material in laboratory conditions. The largest fruits of the Tong Ifori variety were recorded at 15.5 g and a high sugar content of 13.2% and ascorbic acid content of 52.3 mg/100g, and the number of shoots was 26.4 pieces. In the K-83 sample, the average fruit weight was 14.2 g, the shakar content was 7.5%, the ascorbic acid content was 47.4 mg/100g, and the number of annual vegetative shoots was 32 pieces. In the M-11 sample, the average fruit weight was 16 g, the shakar content was 6.8%, the ascorbic acid content was 44.8 mg/100g, and the number of annual vegetative shoots was 34 pieces.

Name of reference
1 1. R.Artikova, S.Muradova. Qishloq xo‘jaligi biotexnologiyasi. O‘quv qo‘llanmasi. Toshkent. 2009 y.
2 2. Gutaker, R.M.; Weiß, C.L.; Ellis, D.; Anglin, N.L.; Knapp, S.; Luis Fernández-Alonso, J.; Prat, S.; Burbano, H.A. The Origins and Adaptation of European Potatoes Reconstructed from Historical Genomes. Nat. Ecol. Evol. 2019, 3, 1093–1101
3 3. Camire, M.E.; Kubow, S.; Donnelly, D.J. Potatoes and Human Health. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2009, 49, 823–840
4 4. Ceci, A.T.; Franceschi, P.; Serni, E.; Perenzoni, D.; Oberhuber, M.; Robatscher, P.; Mattivi, F. Metabolomic Characterization of Pigmented and Non-Pigmented Potato Cultivars Using a Joint and Individual Variation Explained (JIVE). Foods 2022, 11, 1708.
5 5.Gustavsen, G.W. Sustainability and Potato Consumption. Potato Res. 2021, 64, 571–586.
Waiting