58

Ushbu maqolada limonning Meyer va O‘zbekiston to‘ng‘ichi navlarining mevalari sovutkichli omborlarda saqlashda turli qadoqlash materiallarining mevalar saqlanuvchanligiga ta’siri o‘rganilgan. Eng yaxshi natija mevalar parafinlanib saqlangan variantda kuzatilib, 210 kun saqlangan limon mevalari vaznining tabiiy kamayishi 0,7-0,8 % ni tashkil etdi.

  • Web Address
  • DOI10.63241/2025ms278akhv
  • Date of creation in the UzSCI system 05-11-2025
  • Read count 58
  • Date of publication 15-10-2025
  • Main LanguageO'zbek
  • Pages228-230
Ўзбек

Ushbu maqolada limonning Meyer va O‘zbekiston to‘ng‘ichi navlarining mevalari sovutkichli omborlarda saqlashda turli qadoqlash materiallarining mevalar saqlanuvchanligiga ta’siri o‘rganilgan. Eng yaxshi natija mevalar parafinlanib saqlangan variantda kuzatilib, 210 kun saqlangan limon mevalari vaznining tabiiy kamayishi 0,7-0,8 % ni tashkil etdi.

Русский

В данной статье исследовано влияние различных упаковочных материалов на сохранность плодов лимона сортов Мейер и Узбекский тонг‘ичи при хранении в холодильных камерах. Лучший результат был зафиксирован при хранении плодов, покрытых парафином: при хранении лимонов в течение 210 дней естественная потеря массы составила 0,7–0,8%.

English

This study investigated the effect of different packaging materials on the storage quality of fruits from the Meyer and Uzbekistan Tong‘ichi lemon varieties in cold storage. The best results were observed in the fruits treated with paraffin coating, where lemons stored for 210 days exhibited a natural weight loss of only 0,7–0,8%.

Name of reference
1 1. Basumatary I.B., Kalita S., Katiyar V. And et al. Edible films and coatings // In Biopolymer-based Food Packaging. – 2022. – p. 445–475.
2 2. Nasrin T.A., Arfin M.S., Rahman M.A. and et al. Influence of novel coconut oil and beeswax edible coating and MAP on postharvest shelf life and quality attributes of lemon at low temperature // Measurement: Food. – 2023. – v. 10, – p. 100-124.
3 3. Strano M.C., Altieri G., Allegra M. and et al. Postharvest technologies of fresh citrus fruit: advances and recent developments for the loss reduction during handling and storage // Horticulturae. – 2022. – v. 8(7), – p. 612.
4 4. Абильфазова Ю. С. Влияние микроэлементов на физиолого-биохимические процессы растений мандарина (Citrus unshiu Marc.): дис. к.б.н. / Абильфазова Ю. – Краснодар: – 2006. – С. 148.
5 5. Григорцевич Л.Н., Сурма М.А., Алехна А.И., Телеш А.Д. Агротехнические особенности выращивания цитрусовых культур в оранжерейных условиях // Труды БГТУ. – 2015. – С. 223-226.
6 6. ГОСТ 34307-2017. Плоды цитрусовы х культур Технические условия – Москва: – 2018.
Waiting