Ushbu maqolada qulupnayning sog‘lom o‘simliklarini biotexnologiya laboratoriyasida in vitro usulida
ko‘paytirish bo‘yicha ma’lumotlar keltirilgan. Laboratoriya sharoitida qulupnayning onalik material sifatida tanlangan
nav namunalarining morfo-biokimyoviy ko‘rsatkichlari Tong ifori navida eng yirik mevalar 15,5 g va yuqori shakar 13,2 %
hamda askorbin kislota 52,.3 mg/100g miqdori qayd etilgan bo‘lib, kurtaklar soni 26,4 donani tashkil etdi. K-83 namunasida
o‘rtacha meva og‘irligi 14,2 g shakar miqdori esa 7,5 % askorbin kislotasi 47,4 mg/100g bo‘lgan bo‘lsa, yillik vegetativ
kurtaklar soni 32 donani tashkil etdi. M-11 namunada o‘rtacha meva og‘irligi 16 g, shakar miqdori 6,8 % askorbin kislotasi
44,8 mg/100 g, yillik vegetativ kurtaklar soni 34 donani tashkil etdi.
Ushbu maqolada qulupnayning sog‘lom o‘simliklarini biotexnologiya laboratoriyasida in vitro usulida
ko‘paytirish bo‘yicha ma’lumotlar keltirilgan. Laboratoriya sharoitida qulupnayning onalik material sifatida tanlangan
nav namunalarining morfo-biokimyoviy ko‘rsatkichlari Tong ifori navida eng yirik mevalar 15,5 g va yuqori shakar 13,2 %
hamda askorbin kislota 52,.3 mg/100g miqdori qayd etilgan bo‘lib, kurtaklar soni 26,4 donani tashkil etdi. K-83 namunasida
o‘rtacha meva og‘irligi 14,2 g shakar miqdori esa 7,5 % askorbin kislotasi 47,4 mg/100g bo‘lgan bo‘lsa, yillik vegetativ
kurtaklar soni 32 donani tashkil etdi. M-11 namunada o‘rtacha meva og‘irligi 16 g, shakar miqdori 6,8 % askorbin kislotasi
44,8 mg/100 g, yillik vegetativ kurtaklar soni 34 donani tashkil etdi.
B данной статье представлены данные по размножению in vitro здоровых растений земляники в
биотехнологической лаборатории. Морфо-биохимические показатели сортов земляники, отобранных в качестве
материнского материала в лабораторных условиях. Самые крупные плоды отмечены у сорта Тонг Ифори – 15,5 г,
с высоким содержанием сахара – 13,2%, содержанием аскорбиновой кислоты – 52,3 мг/100 г, а также количеством
побегов – 26,4 шт. У образца К-83 средняя масса плодов составила 14,2 г, содержание шейкера – 7,5%, содержание
аскорбиновой кислоты – 47,4 мг/100 г, а количество однолетних вегетативных побегов – 32 шт.
У образца М-11 средняя масса плодов составила 16 г, содержание шейкера – 6,8%, содержание аскорбиновой
кислоты – 44,8 мг/100 г, а количество однолетних вегетативных побегов – 34 шт
This article presents data on the in vitro propagation of healthy plants of strawberries in a biotechnology laboratory.
Morpho-biochemical indicators of strawberry varieties selected as mother material in laboratory conditions. The
largest fruits of the Tong Ifori variety were recorded at 15.5 g and a high sugar content of 13.2% and ascorbic acid content
of 52.3 mg/100g, and the number of shoots was 26.4 pieces. In the K-83 sample, the average fruit weight was 14.2 g, the
shakar content was 7.5%, the ascorbic acid content was 47.4 mg/100g, and the number of annual vegetative shoots was 32
pieces. In the M-11 sample, the average fruit weight was 16 g, the shakar content was 6.8%, the ascorbic acid content was
44.8 mg/100g, and the number of annual vegetative shoots was 34 pieces.
| № | Author name | position | Name of organisation |
|---|---|---|---|
| 1 | Nizomov R.A. | q.x.f.d., professor | Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot instituti |
| 2 | Xushvaqtov N.J. | q,x.f.d., katta ilmiy xodim | Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot instituti |
| 3 | Rasulov F.F. | q.x.f.f.d., katta ilmiy xodim | Sabzavot, poliz ekinlari va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot instituti |
| № | Name of reference |
|---|---|
| 1 | 1. R.Artikova, S.Muradova. Qishloq xo‘jaligi biotexnologiyasi. O‘quv qo‘llanmasi. Toshkent. 2009 y. |
| 2 | 2. Gutaker, R.M.; Weiß, C.L.; Ellis, D.; Anglin, N.L.; Knapp, S.; Luis Fernández-Alonso, J.; Prat, S.; Burbano, H.A. The Origins and Adaptation of European Potatoes Reconstructed from Historical Genomes. Nat. Ecol. Evol. 2019, 3, 1093–1101 |
| 3 | 3. Camire, M.E.; Kubow, S.; Donnelly, D.J. Potatoes and Human Health. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2009, 49, 823–840. |
| 4 | 4. Ceci, A.T.; Franceschi, P.; Serni, E.; Perenzoni, D.; Oberhuber, M.; Robatscher, P.; Mattivi, F. Metabolomic Characterization of Pigmented and Non-Pigmented Potato Cultivars Using a Joint and Individual Variation Explained (JIVE). Foods 2022, 11, 1708. |
| 5 | 5. Gustavsen, G.W. Sustainability and Potato Consumption. Potato Res. 2021, 64, 571–586 |