16

Maqolada tokzorlardagi tuproqlarda mikroelementlarning tarqalishi va tuproqda ruxsat etilgan me’yoriga
nisbatan qaydarajada ekanligi haqida yoritilgan bo‘lib, tadqiqot ikki xil uzumzorda olib borilgan. Ikki xil uzumzorda
mikroelmentlar bir-biridan farq qilinishi kuzatilgan.

  • Web Address
  • DOI10.63241/2025ms2127akhv
  • Date of creation in the UzSCI system 16-11-2025
  • Read count 16
  • Date of publication 15-10-2025
  • Main LanguageO'zbek
  • Pages381-383
Ўзбек

Maqolada tokzorlardagi tuproqlarda mikroelementlarning tarqalishi va tuproqda ruxsat etilgan me’yoriga
nisbatan qaydarajada ekanligi haqida yoritilgan bo‘lib, tadqiqot ikki xil uzumzorda olib borilgan. Ikki xil uzumzorda
mikroelmentlar bir-biridan farq qilinishi kuzatilgan.

Русский

В статье рассматривается уровень микроорганизмов в почвах и их относительные концентра-
ции по отношению к допустимым нормам. Исследование проводилось на двух разных виноградниках. Было отмечено,
что содержание микроэлементов различается на двух разных виноградниках.

English

The article examines the level of microorganisms in soils and their relative concentrations in relation to permissible
levels. The study was conducted in two different vineyards. It was noted that the content of microelements differed
in two different vineyards.

Name of reference
1 1. O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining qarori, 03.08.2023 yildagi PQ-260-son. 2023-2026- yillarda uzumchilik va vinochilik sohasini yanada rivojlantrishga qaratilgan chora-tadbirlar to‘g‘risida.
2 2. Алексеев Ю.В. Тяжелые металлы в поcҳвах и растениях. - Л.: Агропромиздат. Ленингр. отд-ние, 1987. - 142 с.
3 3. Cabaroğlu, T.; Yilmaztekin, M. Üzümün Bileşimi ve Insan Sağlığı Üzerine Etkisi; Buldan Sempozyumu: Denizli, Turkey,2006.
4 4. Жученко, А. А. Проблемы адаптатции в селском хозяйстве ХХII века / А.А.Жученко // Вестник Орел ГАУ. 2006. - №2-3. - С. 5-8.
5 5. Каримов Х.Н. Антропогенно измененные орощаемые почвы и пути повыщения их плодородия: Монография. Интернатионал Book Market Service Ltd., member of OmniScriptum Publis’hing Group. BeauBassin, 2018. P. 256.
6 6. Nazir Ahmed, Baige Zhang, Zaid Chachar, Juan Li , Gengsheng Xiao, Qin Wang, Faisal Hayat, Lansheng Deng, Meharun- Nisa Narejo , Bilqees Bozdar , Panfeng Tu, “Micronutrients and their effects on Horticultural crop quality, productivity and sustainability” Scientia Horticulturae Volume 323, 1 January 2024, 112512
7 7. Radovanović, A.N.; Jovančićević, B.S.; Radovanović, B.C.; et al. Antioxidant and antimicrobial potentials of Serbianred wines produced from international Vitis vinifera grape varieties. J. Sci. Food Agric. 2012, 92, 2154–2161.
8 8. https://geoecology.nethouse.ru/page/147831
9 9. http://www.ipe.org.cn
Waiting