Шампиньон қўзиқорини (Agaricus bisporus (Lange) Imbach) жаҳоннинг кўпгина давлатларида саноат асосида кўпайтирилиб, кейинги вақтларда бу қўзиқоринни интенсив етиштириш Ўзбекистонда ҳам жорий этилмоқда. Мазкур мақолада шампиньон мева таналарини етиштириш учун стандарт ва қисқа муддатли компост тайёрлаш усулларини қиёсий ўрганиш натижалари ёритилган.
Стандарт (анъанавий) компост тайёрлаш усулини афзалликлари ва камчиликлари келтирилиб, шампиньон етиштириш учун қисқа муддатли компост тайёрлаш усули таклиф этилади. Қисқа муддатли компост тайёрлаш усулида анъанавий (стандарт) усулга нисбатан 7 кун тежалиши билан бирга субстрат чиқими 12-18% га юқори бўлган. Қисқа муддатли усулда тайёрланган компостда A.bisporus нинг мева таналари ҳосилдорлиги назорат вариантига нисбатан 16,7% га юқори бўлиб, 10,5 кг/м2 ни ташкил этган.
Шампиньон қўзиқорини (Agaricus bisporus (Lange) Imbach) жаҳоннинг кўпгина давлатларида саноат асосида кўпайтирилиб, кейинги вақтларда бу қўзиқоринни интенсив етиштириш Ўзбекистонда ҳам жорий этилмоқда. Мазкур мақолада шампиньон мева таналарини етиштириш учун стандарт ва қисқа муддатли компост тайёрлаш усулларини қиёсий ўрганиш натижалари ёритилган.
Стандарт (анъанавий) компост тайёрлаш усулини афзалликлари ва камчиликлари келтирилиб, шампиньон етиштириш учун қисқа муддатли компост тайёрлаш усули таклиф этилади. Қисқа муддатли компост тайёрлаш усулида анъанавий (стандарт) усулга нисбатан 7 кун тежалиши билан бирга субстрат чиқими 12-18% га юқори бўлган. Қисқа муддатли усулда тайёрланган компостда A.bisporus нинг мева таналари ҳосилдорлиги назорат вариантига нисбатан 16,7% га юқори бўлиб, 10,5 кг/м2 ни ташкил этган.
Во многих странах мира шампиньон (Agaricus bisporus (Lange) Imbach) выращивается на производственной основе, в настоящее время интенсивный метод выращивание внедряется и в Узбекистане. В данной статье обсуждаются результаты выращивания шампиньона на стандартном компосте и методом короткого компостирования субстрата.
Приводятся преимущества и недостатки выращивания на стандартном (традиционном) компосте, сравнивается с метод выращивания шампиньона на коротком компостированном субстрате, который рекомендуется для производства.
При выращивании гриба на коротком компостированном субстрате по сравнению с традиционно приготовленным компостом, отмечается уменьшение срока развития на 7 дней и увеличивается выход готового субстрата на 12-18%. Урожайность плодовых тел шампиньона увеличивается в соотношении с контролем на 16,7% и составляет 10,5 кг/м2.
In many countries in the world the button mushroom (Agaricus bisporus (Lange) Imbach) is grown on a production basis, now an intensive method of cultivation is being introduced in Uzbekistan. This article discusses the results of cultivation of button mushroom on a standard (traditional) compost and a method of short composting of a substrate.
Advantages and deficiencies of growing on standard (traditional) compost are compared with a method of growing button mushroom on a short composted substrate, which is recommended for production.
Comparing to traditionally prepared compost, on button mushroom cultivation with short composting substrate the development period is reduced by 7 days and ready substrate is increased by 12-18%. The yield of fruit bodies of button mushroom (A.bisporus) increases by 16,7% in proportion to the control variant and makes 10,5 kg/m2.
№ | Author name | position | Name of organisation |
---|---|---|---|
1 | XAKIMOV A.A. |
№ | Name of reference |
---|---|
1 | 1. Дворнина А.А. Базидиальные съедобные грибы в искусственной культуре. – Кишинев: Изд-во «Штиинца», 1990. - 111 с. |
2 | 2. Нурметов Р.Д., Девочкина Н.Л. Выращивание шампиньона и вешенки (руководство), ВНИИО, Россельхозакадемия, 2010. – С. 49-51. |
3 | 3. Ранчева Ц. Интенсивное производство шампиньонов. -М.: ВО"Агропромиздат", 1990. -190 |
4 | 4. Сафрай А.И. Как приготовить хороший компост? Традиционное компостирование. Фаза 1. Схема компостирования и комментарии к ней // Школа грибоводства, 2000. №2(2), - С. 8-15. |
5 | 5. Gerrits J.P.G. Indoorcompost op basis van paardemest of stro //De Champignoncultuur., 1989. - Jg. 33. - №10. - P. 555-561. |