426

Чучук ва аччиқ бодом мойлари ёғ кислоталарини хроматографик таҳлили ўрганилди. Катион,
анион ва ноионоген турдаги сирт-фаол моддалар ичида анион турдаги сирт-фаол моддаларнинг
эмульсия ҳосил қилиш қобилияти юқорилиги аниқланди. Сирт-фаол-моддаларнинг концентрацияси,
мой-сув таркибини эмульсия барқарорлигига таъсири баҳоланди. Турбидиметрик усулда дисперс
фаза заррачаларининг ўлчами топилиб эмульсияларнинг сифат ва миқдорий катталиклари
аниқланди.
 

  • Web Address
  • DOI
  • Date of creation in the UzSCI system24-01-2020
  • Read count393
  • Date of publication14-10-2019
  • Main LanguageO'zbek
  • Pages71-76
Ўзбек

Чучук ва аччиқ бодом мойлари ёғ кислоталарини хроматографик таҳлили ўрганилди. Катион,
анион ва ноионоген турдаги сирт-фаол моддалар ичида анион турдаги сирт-фаол моддаларнинг
эмульсия ҳосил қилиш қобилияти юқорилиги аниқланди. Сирт-фаол-моддаларнинг концентрацияси,
мой-сув таркибини эмульсия барқарорлигига таъсири баҳоланди. Турбидиметрик усулда дисперс
фаза заррачаларининг ўлчами топилиб эмульсияларнинг сифат ва миқдорий катталиклари
аниқланди.
 

English

A comparative fatty acid analysis of almonds and bitter almonds was studied using the method of chromatography. Using cationic, anionic and nonionic surfactants in the preparation of emulsions, the effectiveness of anionic surfactants has been established. The stability of emulsions with a change in the
concentration of surfactants, the ratio of oil to water, is estimated. Qualitative and quantitative characteristics of emulsions based on turbidimetric measurements of the particle size of the dispersed phase are
determined.
 

Русский

Изучен сравнительный жирнокислотный анализ миндаля и горького миндаля методом
хроматографии. Используя катионные, анионные и неоногенные поверхностно-активные
вещества при получении эмульсий, установлена эффективность аноинных поверхностноактивных веществ. Оценена устойчивость эмульсий при изменении концентрации поверхностноактивных веществ, соотношение масло и воды. Определены качественные и количественные
характеристики эмульсий на основе турбидиметрических измерений размера частиц дисперной
фазы.
 

Author name position Name of organisation
1 Aminov S.N.
2 Xamidov O.J.
3 Tuxtayev H.R.
Name of reference
1 1. Зоҳидов Ҳ. “Шифо хазинаси: дарахтлар мўжизаси. Учинчи китоб. “Янги аср авлоди”, 2015. с 188 б.
2 2. Дрибноход Ю.Ю.Косметология,Ростов-на-Дону,Феникс”.-2010 . С.350
3 3. Руководство по методам исследования, технохимическому контролю и учету производства в масложировой промышленности, т.2, Ленинград, 1965, с.152-155.
Waiting