Maqolada Qashqadaryo viloyatida mavjud boʼlgan va aholi iste’moli hamda ekin maydonlarni sugʼorishga moʼljallangan Chimqoʼrgʼon va Pachkamar suv omborlarini suvlari va ularni mikroflorasini tadqiq qilishni maqsad qildik.
Olib borilgan tadqiqotlarimizning asosiy obyekti sifatida suv omborlarning qirgʼoq boʼyi va qirgʼoqdan 300-400 metr uzoqlikdagi qismlaridan suv sathining 10-15 sm chuqirligidan namunalar olindi oʼrganildi. Tadqiqot natijalari shuni koʼrsatdiki, mikroorganizmlarning soni yil boʼyi va yil fasllariga qarab bir xil boʼlmas ekan, yaʼni mikroorganizmlarning soni boshqa fasllarga nisbatan ayniqsa, yoz va kuz fasllarida eng koʼp miqdorda boʼladi.
Maqolada Qashqadaryo viloyatida mavjud boʼlgan va aholi iste’moli hamda ekin maydonlarni sugʼorishga moʼljallangan Chimqoʼrgʼon va Pachkamar suv omborlarini suvlari va ularni mikroflorasini tadqiq qilishni maqsad qildik.
Olib borilgan tadqiqotlarimizning asosiy obyekti sifatida suv omborlarning qirgʼoq boʼyi va qirgʼoqdan 300-400 metr uzoqlikdagi qismlaridan suv sathining 10-15 sm chuqirligidan namunalar olindi oʼrganildi. Tadqiqot natijalari shuni koʼrsatdiki, mikroorganizmlarning soni yil boʼyi va yil fasllariga qarab bir xil boʼlmas ekan, yaʼni mikroorganizmlarning soni boshqa fasllarga nisbatan ayniqsa, yoz va kuz fasllarida eng koʼp miqdorda boʼladi.
В статье мы поставили задачу изучить воды и их микрофлору Чимкурганского и Пачкамарского водохранилищ, существующих в Кашкадарьинской области и предназначенных для потребления человеком и орошения пахотных земель. В качестве основного объекта наших исследований были отобраны пробы с прибрежной части водоемов и в 300-400 метрах от берега на глубине 10-15 см над уровнем воды.
Результаты исследования показали, что количество микроорганизмов неодинаково в течение года и в зависимости от времени года, т.е. количество микроорганизмов выше, чем в другие сезоны, особенно летом и осенью.
In the article, we set the task to study the waters and their microflora of the Chimkurgan and Pachkamar reservoirs, existing in the Kashkadarya region and intended for human consumption and irrigation of arable land. As the main object of our research, samples were taken from the coastal part of the reservoirs and 300-400 meters from the coast at a depth of 10-15 cm above the water level. The results of the study showed that the number of microorganisms is not the same throughout the year and depending on the season, i.e. the number of microorganisms is higher than in other seasons, especially in summer and autumn.
№ | Name of reference |
---|---|
1 | 1. João P. S. Cabral Water Microbiology. Bacterial Pathogens and Water Int J Environ Res Public Health.2010 Oct; 7(10): 3657–3703. 2010 Oct 15. doi: 10.3390/ijerph7103657. (Жоао П. С. Кабрал. Микробиология воды. Бактериальные патогены и вода) |
2 | 2. Fenwick A. Waterborne Diseases—Could they be Consigned to History? Science. 2006;313:1077–1081. [PubMed] [Google Scholar] (Фенвик А. Болезни, передающиеся через воду: могут ли они уйти в историю? Наука) |
3 | 3. Seas C, Alarcon M, Aragon JC, Beneit S, Quiñonez M, Guerra H, Gotuzzo E. Surveillance of Bacterial Pathogens Associated with Acute Diarrhea in Lima, Peru. Int. J. Infect. Dis. 2000;4:96–99. [PubMed] [Google Scholar] (Seas C, Alarcon M, Aragon JC, Beneit S, Quiñonez M, Guerra H, Gotuzzo E. Надзор за бактериальными патогенами, связанными с острой диареей, в Лиме, Перу. Междунар. Дж. Заразить. Дис) |
4 | 4. WHO (World Health Organization) Guidelines for Drinking-water Quality, Incorporating 1st and 2nd Addenda, Volume 1, Recommendations. 3rd ed. WHO; Geneva, Switzerland: 2008. [Google Scholar] (Руководство ВОЗ (Всемирной организации здравоохранения) по качеству питьевой воды, включая 1-е и 2-е добавления, том 1, рекомендации. 3-е изд. ВОЗ; Женева, Швейцария) |
5 | 5. Қутлиев Ж. Оқова сувларни тозалашда биологик ҳовузларнинг хизмати”. –Тошкент: Фан, 1989 й, 37 б. |
6 | 6. Практикум по микробиологии. Учебн. пособие для студ. высших учебных заведений. Под. ред. А.И.Нетрусова, − М: Академия, 2005, с.608. (6. Workshop on microbiology. Textbook allowance for students. institutions of higher education. Under. ed. A.I. Netrusova, - M: Academy |
7 | 7. Кутлиев Дж., Мавлянова М.И., Уринова А.А. Изучение роли индикаторных форм микроорганизмов, определяющих качество воды Чарвакского водохранилища. Республиканская научно -практическая конференция. − Ташкент, 2006, с.137. (Kutliev J., Mavlyanova M.I., Urinova A.A. Study of the role of indicator forms of microorganisms that determine the quality of water in the Charvak reservoir. Republican scientific and practical conference. – Tashkent |
8 | 8. https://dic.academic.ru/dic.nsf/enc_medicine. |
9 | 9. https://ru.wikipedia.org/wiki. |