58

Олманинг Пинк Леди нави меваларини сақлаш давомида мева чириши, тахир доғларнинг ҳосил бўлиши ва меванинг ичидан қорайиши каби физиологик касалликлар учрайди. Бу касалликларни бартараф этишда янги экологик тоза усул ҳисобланган мавсум давомида меваларни қоғоз қопчалар билан ўраш амалиётидан фойдаланилди. Қоғоз қопчалар меваларни қуёшда куйишидан сақлайди ҳамда мева сақланувчанлигини таъминловчи зарурий элементлар билан озиқланишига қулай шароит яратади. Қоғоз қопчалар билан ҳимояланган меваларнинг кимёвий таркиби ўрганилиб, меванинг яхши сақланишида кальций элементи аҳамияти ўрганилди. Ушбу усул сифатли органик маҳсулот етиштиришда самарали ҳисобланади.

  • O'qishlar soni58
  • Nashr sanasi31-07-2020
  • Asosiy tilO'zbek
  • Sahifalar97-103
Ўзбек

Олманинг Пинк Леди нави меваларини сақлаш давомида мева чириши, тахир доғларнинг ҳосил бўлиши ва меванинг ичидан қорайиши каби физиологик касалликлар учрайди. Бу касалликларни бартараф этишда янги экологик тоза усул ҳисобланган мавсум давомида меваларни қоғоз қопчалар билан ўраш амалиётидан фойдаланилди. Қоғоз қопчалар меваларни қуёшда куйишидан сақлайди ҳамда мева сақланувчанлигини таъминловчи зарурий элементлар билан озиқланишига қулай шароит яратади. Қоғоз қопчалар билан ҳимояланган меваларнинг кимёвий таркиби ўрганилиб, меванинг яхши сақланишида кальций элементи аҳамияти ўрганилди. Ушбу усул сифатли органик маҳсулот етиштиришда самарали ҳисобланади.

Русский

При хранении яблок сорта Пинк Леди встречаются физиологические заболевания, такие как плодовая гниль, пятна на корке и почернение внутренней части плода. Использовалось обертывание плодов в бумажные пакеты в течение сезона, которое является новым экологически чистым методом защиты от заболеваний. Бумажные пакеты защищают плоды от солнечных ожогов, создают благоприятные условия для хранения плодов и сохранения в них необходимых элементов. Изучался химический состав плодов, защищенных таким методом, а также роль элемента кальция в хорошей сохранности плодов. Этот метод эффективен при выращивании качественных органических продуктов.

English

The physiological disorders such as fruit rot, skin stains and blackening of the inside of the fruit are encountered when storing Pink Lady apples. The new ecologically friendly practice – fruit wrapping in paper bags during the season is applied for protecting fruits against diseases. Paper bags protect fruits from sunburn and provide favorable conditions for preserving essential elements for a long time. The chemical composition of fruits protected by this method and the role of calcium in the good preservation of fruits has been studied. Moreover, it is noted that this method is effective for growing organic products.

Havola nomi
1 Val Falcón J., Aznar Antoñanzas Y., Monge Pacheco E., Blanco Braña Á. Nutritional study of an apple orchard as endemically affected by bitter-pit // ActaHort– 2000. – N 502. – Рр. 493-502.
2 Conway W., Sams C., Hickey K. Pre-and postharvest calcium treatment of apple fruit and its effect on quality // ActaHorticSinica – 2002. – N 594. – Рр. 413-419 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://dx.doi.org/10.17660 / Acta Hortic. 2002.594.53.
3 Vang-Petersen O. Calcium nutrition of apple trees: A review // SciHortic. – 1980. – N 12 (1). – Рр. 1-9 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://dx.doi.org/10.1016/ 0304- 4238(80)90032-1.
4 Mahouachi J., Socorro A., Talon M. Responses of papaya seedlings (Carica papaya L.) to water stress and re-hydration: growth, photosynthesis and mineral nutrient imbalance // Plant Soil. – 2006. – N 281 (1-2). – Рр. 137-146 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://dx.doi. org/10.1007/s11104-005- 3935-3. 2006.
5 McAinsh M.R., Pittman J.K. Shaping the calcium signature // New Phytol. – 2009. – N 181(2). – Рр. 275-294 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://dx.doi.org/10.1111/j.1469-8137. 2008.02682.x
6 Napier D., Combrink N. Aspects of calcium nutrition to limit plant physiological disorders // V Int Pineapple Symp. – 2006. – N 702. – Рр. 107-116.
7 Freitas S.T., Mitcham E.J. Factors involved in fruit calcium deficiency disorders // Hortic Rev. – 2012. – N 40. – Рр. 107-146 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://dx.doi.org/10.1002/9781118351871. ch3.
8 Freitas S.T., Amarante C.V.T., Mitcham E.J. Mechanisms regulating apple cultivar susceptibility to bitter pit // SciHortic. – 2015. – N 186. – Рр. 54-60 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http:// dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2015.01.039.
9 Pavičić N., Jemrić T. Relationship between water-soluble Ca and other elements and bitter pit occurrence in ‘Idared’ apples: a multivariate approach / N. Pavičić, T. Jemrić, Ž. Kurtanjek, T. Ćosić, I. Pavlović, D. Blašković // Ann Appl Biol. – 2004. – N 145 (2). – Рр. 193-196 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://dx.doi.org/10.1111/j.1744-7348.2004. tb00375.x.
10 Saks Y., Sonego L., Ben-Arie R. Senescent breakdown of ‘Jonathan’ apples in relation to the water-soluble calcium content of the fruit pulp before and after storage // J Am SocHortic Sci. – 1990. – N 115 (4). – Рр. 615-618.
11 Val J., Gracia M., Monge E., Blanco A. Visual detection of calcium by GBHA staining in bitter pitaffected apples // Food SciTechnol Int. – 2008. – N 14 (4). – Рр. 315-319 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://dx.doi.org/10.1177/1082013208097191.
12 Amarante C.V., Miqueloto A. Fruit sampling methods to quantify calcium and magnesium contents to predict bitter pit development in ‘Fuji’ apple: A multivariate approach / C.V. Amarante, A. Miqueloto, S. Freitas, C.A. Steffens, J.P. Silveira, T.R. Corrêa // SciHortic. – 2013. – N 157 (0). – Рр. 19-23 [Электронный ресурс]. – Режим доступа:. http://dx.doi. org/10.1016/j.scienta.2013.03.021.
13 Dris R., Niskanen R. Leaf and fruit macronutrient composition during the growth period of apples // J Food Agric Environ. – 2004. – N 2 (384). – Рр. 174-176.
14 Delian E., Petre V., Burzo I., Badulescu L., Hoza D. Total phenols and nutrients composition aspects of some apple cultivars and new studied breeding creations lines grown in Voineşti area–Romania // Rom Biotech LeĨ . – 2011. – N 16 (6). – Рр. 17-23.
15 Amarante C., Ernani P.R., Steffens C.A. Prediction of bitter pit in ‘Gala’ apples by means of fruit infiltration with magnesium // Rev Bras Frutic. – 2009. – N 31 (4). – Рр. 962-968 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452009000400008.
16 Perring M.A., Pearson K., Incidence of bitter pit in relation to the calcium content of apples: Calcium distribution in the fruit // J Sci Food Agric. – 1986. – N 37 (8). – Рр. 709-718 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://dx. doi.org/10.1002/jsfa.2740370802.
17 Fallahi E., Conway W.S., Hickey K.D., Sams C.E. the role of calcium and nitrogen in postharvest quality and disease resistance of apples // Hort Science. – 1997. – N 32 (5). – Рр. 831-835.
18 Sharma R., Pal R., Singh D. Relationships between storage disorders and fruit calcium contents, lipoxygenase activity, and rates of ethylene evolution and respiration in’Royal Delicious’ apple (Malus x domesticaBorkh.) / R. Sharma, R. Pal, D. Singh, J. Singh, M. Dhiman, M. Rana // J HorticSciBiotechnol. – 2012. – N 87 (4). – Рр. 367-373 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://dx.doi.org/10.1080/14 620316.2012.11512878.
19 Lötze E., Joubert J., Theron K.I. Evaluating pre-harvest foliar calcium applications to increase fruit calcium and reduce bitter pit in ‘Golden Delicious’ apples // SciHortic. – 2008. – N 116 (3). –Рр. 299-304 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2008.01.006.
20 Peryea F.J., Neilsen G.H., Faubion D. Start-timing for calcium chloride spray programs influences fruit calcium and bitter pit in ‘Braeburn’ and ‘Honeycrisp’ apples // J Plant Nutr. – 2007. – N 30 (8). – Рр. 1213-1227 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://dx.doi.org/10.1080/ 01904160701555077.
21 . Lee H., Choi I., Kim W. Influence of chemicals treatment on occurrence and prevention of bitter pit during apple fruit maturing-stage // RDA J Crop Protect. – 1997. – N 39 (2). – Рр. 25-33.
22 Moon B.W., Choi J.S., Kim K.H. Effect of calcium compounds extracted from oyster shell on the occurrence of physiological disorder, pathogenic decay and quality in apple fruit // J Korean SocHortic Sci. – 1999. – N 40. – Рр. 41-44.
23 Guerra M., Marcelo V., Valenciano J.B., Casquero P.A. Effect of organic treatments with calcium carbonate and bio-activator on quality of ‘ReineĨtte’ apple cultivars // SciHortic. – 2011. – N 129 (2). – Рр. 171-175 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://dx.doi.org/10.1016/j.scienta.2011.03.013.
24 Peryea F.J., Neilsen G.H., Faubion D. Start-timing for calcium chloride spray programs influences fruit calcium and bitter pit in ‘Braeburn’ and ‘Honeycrisp’ apples // J Plant Nutr. – 2007. – N 30 (8). – Рр. 1213-1227 [Электронный ресурс]. – Режим доступа: http://dx.doi.org/10.1080/ 01904160701555077.
25 CaseroMazo T. Calcium applications in apple trees // ITEA-InfTecn Econ Agrar Prod Veg. – 1996. – N 92 (2). – Рр. 58-63.
26 Weibel F., Beyeler C., Hauert C. Agronomic strategies to prevent bitter-pit of apple // Rеv Frutic Ortofloric. – 2001. – N 63 (1). – Рр. 67-70.
27 Sharma R.R., Pal R.K. Pre-harvest fruit bagging influences fruit color and quality of apple cv Delicious / R.R. Sharma, R.K. Pal, R. Asrey, V.R. Sagar, M.R. Dhiman, M.R. Rana // Agricultural Sciences. – 2013. – N 4. – Рр. 443-448.
28 Teixeira R., Boff M.I.C. Effects of fruit bagging on pests and diseases control and on quality and maturity of ‘Fuji Suprema’ apples / R. Teixeira, M.I.C. Boff , C.V.T.D. Amarante, C.A. Steffens, P. Boff // Bragantia. – 2011. – N 70. – Рр. 688-695.
29 Wang X., Hang B., Liu C. Distribution of calcium in bagged apple fruit and relationship between antioxidant enzyme activity and bitter pit // Agricultural Science and Technology. – 2010. – N 11. – Рр. 82-85.
Kutilmoqda