Мақола helianthus tuberosus илдизмевaси тaркибидaги эркин моносaхaридлaрни aниқлaш вa
aжрaтиб олиш ҳамда кейинчалик ажратиб олинган моддалардан биотехнологик ва фармацевтика
саноатида турли хил мақсадларда фойдаланишга қаратилган. Тажрибаларимиз давомида эришилган
натижалардан кўринадики, ультратовуш ёрдамида олиб борилган экстракция жараёнидан сўнг
шарбат таркибидаги эркин фруктозанинг миқдори сезиларли даражада ўсганлигини кўришимиз
мумкин, яъни Ф1 – 2.18%. Бундан ташқари, асосий шарбатдан намуна олинди ва pH - метр усули
ёрдамида эркин фруктоза миқдори таҳлил қилиниб, ЮҚХ ва ҚХ таҳлиллари олиб борилди.
Мақола helianthus tuberosus илдизмевaси тaркибидaги эркин моносaхaридлaрни aниқлaш вa
aжрaтиб олиш ҳамда кейинчалик ажратиб олинган моддалардан биотехнологик ва фармацевтика
саноатида турли хил мақсадларда фойдаланишга қаратилган. Тажрибаларимиз давомида эришилган
натижалардан кўринадики, ультратовуш ёрдамида олиб борилган экстракция жараёнидан сўнг
шарбат таркибидаги эркин фруктозанинг миқдори сезиларли даражада ўсганлигини кўришимиз
мумкин, яъни Ф1 – 2.18%. Бундан ташқари, асосий шарбатдан намуна олинди ва pH - метр усули
ёрдамида эркин фруктоза миқдори таҳлил қилиниб, ЮҚХ ва ҚХ таҳлиллари олиб борилди.
Статья посвящена определению и выделению свободных моносахаридов из клубней helianthus
tuberosus, а также последующему использованию извлеченных веществ в различных целях в
биотехнологической и фармацевтической промышленности. Результаты, полученные в ходе наших
экспериментов, показывают, что после процесса экстракции с помощью ультразвука можно увидеть
значительное увеличение количества свободной фруктозы в соке, то есть F1 - 2,18%. Кроме того,
брали образец основного сока и анализировали количество свободной фруктозы с помощью метода
pH-метра, а также анализировали ТСX и БX.
The article focuses on the detection and isolation of free monosaccharides in helianthus tuberosus
tuber, as well as the subsequent use of the isolated substances for various purposes in the biotechnological and
pharmaceutical industries. The results obtained during our experiments show that after the extraction process
using ultrasound, we can see a significant increase in the amount of free fructose in the juice, i.e. F1 - 2.18%. In
addition, a sample of the main juice was taken and the amount of free fructose was analyzed using a pH meter
method, and TSH and BH were also analyzed.
№ | Muallifning F.I.Sh. | Lavozimi | Tashkilot nomi |
---|---|---|---|
1 | Zokirov B.U. | 1 | Tashkent Institute of Chemical Technology |
№ | Havola nomi |
---|---|
1 | 1. Ибрамджи Жером, Флауменбаум Б.Л., Квасенков О.И. Способ производства фруктозного сиропа из топинамбура., Патент №2039832, 20.07.95. |
2 | 2. Зеленков В.И., Кочнев Н.К., Шелкова Т.В. Топинамбур (земляная груша) – перспективная культура многоцелевого назначения – Новосибирск: ИТФ «Арис», 1993. |
3 | 3. Мавлянова Р.Д. Изучение топинамбура в Ташкентской области. Сборник Агрофан: Ютуқлар ва истиқболлари. ‒ТашГАУ. 2001. |
4 | 4. Гичев Ю.Ю., Гичев Ю.П. Руководство по биохимически активным добавкам. - М., 2001. |
5 | 5. Высоцкий А.М., Сафранов М.Г., Гаппаров М.Г. и др. Топинамбур и топинсолнечник – проблемы возделывания и использования./ Тезисы докладов 2-ой Всесоюзной научно-производственной конференции. – Иркутск, 1990. |
6 | 6. Мавлянова Р.Д. Қандлавлаги етиштириш агротехникаси. ‒Т., 1995. |
7 | 7. Решетник Л.А., Кочнев Н.К. Лечебно-диетические свойства топинамбура – Иркутск: ТОО «Биотек», 1997. |
8 | 8. Прокопенко Л.С., Юрченко Х.Ф. Химический состав и питательная ценность клубней топинамбура // Тезисы доклада 3-й Всероссийской научно-производственной конференции – Одесса, 1991. |
9 | 9. Голубев В.И., Волкова И.В., Кушанов Х.М. Состав, свойства, способы переработки, области применения. ‒ Астрахань-Изд.-Полиграф. Комплекс Волга, 1995. |
10 | 10. Перкопец Майя. Функциональные продукты с инулином и олигофруктозой. – Новое слово в индустрии напитков // Индустрия напитков, №6, 2007. |
11 | 11. Квасников О.И. Журавлева-Соколова Д.В. Патент РФ RU (11) 2398784 от 10.09.2010. Способ производства инулинсодержащего раствора из топинамбура. |
12 | 12. Самсонова В.А., Покровский А.М. Справочник по диетологии. – М.: Изд. Меридиан, 1992. |
13 | 13. Френкель И.Д., Першин С.Б. Сахарный диабет и ожирение. – М., 1996. |
14 | 14. Поташев Д.А. Лечение топинамбуром // Земля Сибирская, дальневосточная. – 1994. - №6. |
15 | 15. Van den Berghe G. Fructose: metabolism and short-term effects on carbohydrate and purine metabolic pathways. In: Macdonald I, Vrana A, eds. Metabolic effects of dietary carbohydrates. ProgBiochemPharmacol 1986. |