30

Юмшоқ буғдой навларининг лалмикор майдонларда экилиб ўрганишдан асосий мақсад республикамиз-
нинг лалмикор майдонларига мослашган, ҳосилдор, дон сифат кўрсаткичлари юқори бўлган навларни ажратиб олиш
ва ишлаб чиқаришга жорий этишдир. Илмий тадқиқотлар натижасида кузги юмшоқ буғдойнинг “Оқсарой” нави
яратилган ва бирламчи уруғчилиги ташкил қилинган.

  • Internet havola
  • DOI10.63241/2025152akhv
  • UzSCI tizimida yaratilgan sana 22-03-2025
  • O'qishlar soni 30
  • Nashr sanasi 11-03-2025
  • Asosiy tilO'zbek
  • Sahifalar141-143
Ўзбек

Юмшоқ буғдой навларининг лалмикор майдонларда экилиб ўрганишдан асосий мақсад республикамиз-
нинг лалмикор майдонларига мослашган, ҳосилдор, дон сифат кўрсаткичлари юқори бўлган навларни ажратиб олиш
ва ишлаб чиқаришга жорий этишдир. Илмий тадқиқотлар натижасида кузги юмшоқ буғдойнинг “Оқсарой” нави
яратилган ва бирламчи уруғчилиги ташкил қилинган.

Русский

Основной целью посева и изучения сортов мягкой пшеницы на пахотных землях является выявление и
внедрение в производство сортов, адаптированных к пахотным землям нашей республики, обладающих высокой уро-
жайностью, имеющих высокие показатели качества зерна. В результате научных исследований создан сорт мягкой
озимой пшеницы «Оксарой» и организовано первичное семеноводство.

English

The main goal of planting and studying bread wheat varieties in arable land is to identify and introduce into
production varieties that are adapted to the arable land of our republic, have high yields, and have high grain quality indicators.
As a result of scientific research, the “Oksaroy” variety of bread winter wheat was created and primary seed production was
organized.

Muallifning F.I.Sh. Lavozimi Tashkilot nomi
1 Dilmurodov S.D. қишлоқ хўжалиги фанлари бўйича фалсафа доктори (PhD), катта илмий ходим Жанубий деҳқончилик илмий-тадқиқот институти
Havola nomi
1 1. Juraev D. T. et al. To study the heat resistance features of bread wheat varieties and species for the southern regions of the republic of Uzbekistan //European Journal of Molecular & Clinical Medicine. – 2020. – Т. 7. – №. 2. – С. 2254-2270.
2 2. Rajaram S., Borlaug N. E., Van Ginkel M. CIMMYT international wheat breeding //Bread wheat improvement and production. FAO, Rome. – 2002. – С. 103-117.
3 3. Sharma R. C. et al. Improved winter wheat genotypes for Central and West Asia //Euphytica. – 2013. – Т. 190. – №. 1. – С. 19-31.
4 4. Артемьева А. М., Соловьёва А. Е., Шеленга Т. В. Каталог мировой коллекции ВИР. – 2018.
5 5. Доспехов Б.А., Методика полевого опыта. 1985. -Москва Агропромиздат. 1985.-С.317.
6 6. Ермаков А. И. и др. Методы биохимического исследования растений //Л.: Агропромиздат. – 1987. – Т. 143
7 7. Созинов А. А. и др. Методические рекомендации по оценке качества зерна. – 1977
Kutilmoqda